Net zoals sommige issues meer bij vrouwen horen, hebben mannen ook zo hun eigen thema’s. We vroegen gelukstrainer en coach Dennis Buist om de 5 meest gehoorde ‘mannen issue’s’ uit zijn praktijk met ons te delen. Zijn ze herkenbaar voor jou of je partner? De hoofdconclusie luidt: laten wij vrouwen minder boos zijn op mannen die – biologisch gezien – meer moeite hebben om met hun gevoel in contact te staan.
Gelukstrainer vertelt: met déze 5 issues lopen veel mannen rond
1. Luister naar je gevoel
‘Wat voel je hierbij’ vraag ik regelmatig tijdens een coaching-sessie aan een man. Dan zie ik hem nadenken. Als ik hem daarna uitnodig om te voelen, zegt hij ‘Maar dat doe ik toch?!’ De eerste stap is dus om waar te nemen dat er überhaupt een gevoel is. Dit lukt vaak na even oefenen. Soms echter neem ik een client mee door een specifiek proces waardoor hij even zijn logische brein kan omzeilen. Vaak ontstaat er wat verwarring bij het voelen. Deze gevoelens kunnen namelijk haaks staan op wat het logische brein je vertelt:
Gevoel: ‘Dit voelt eigenlijk niet goed’
Hoofd: ‘Stel je niet zo aan’
Gevoel: ‘Ik ben eigenlijk best moe’
Hoofd: Het is pas 16.00 uur, kom op!’
Over het algemeen lijken mannen iets meer geïdentificeerd met hun logische brein dan vrouwen, waardoor het soms lastiger is voor hen om bij hun gevoel te komen. Het feit dat vrouwen meer in contact staan met hun gevoel kan voor ruis op de man/vrouw lijn zorgen. De taal van het gevoel en de taal van de logica kunnen erg van elkaar verschillen. Mannen die meer in contact komen met hun gevoel zijn vaak beter in staat vrouwen en zichzelf te begrijpen. Veel mannen associëren voelen met vrouwelijkheid en het toelaten hiervan ten koste gaat van hun mannelijkheid. Niets blijkt minder waar. Voelen is gewoon een extra dimensie van jezelf die je bezit die in sommige gevallen veel handiger is dat het logische verstand. Het logische verstand en de mannelijke daadkracht blijven, je hebt er alleen een extra kleur op je pallet bij.
2. Kwetsbaarheid is eerlijk zijn
Kwetsbaarheid gaat in mijn ogen over heel eerlijk kunnen zijn naar jezelf en anderen, fouten (publiekelijk) erkennen en ook de kanten die je minder mooi vindt aan jezelf durven laten zien. Het beeld bij mannen heerst dat ze altijd succesvol moeten zijn en in de ‘superman’ rol horen te zitten. Dat is alles behalve waar. Onder dit ideaalbeeld liggen angsten schuil. Bijvoorbeeld dat als je hier niet aan voldoet, je niet goed genoeg bent als man, niet geliefd bent of mensen je zullen verlaten. Dit beeld is cultureel opgelegd en begint (gelukkig) iets te verzwakken. Mannen die wel kwetsbaar durven zijn, zijn eerder krachtig omdat ze niet gedreven worden door deze angsten. Ze durven hun mooie en minder mooie kanten te laten zien.
3. Hulp vragen is krachtig
Mannen moeten alles alleen kunnen. Althans, dat denken ze. Hulp vragen is een zwakte. Ook is er bij sommige mannen de overtuiging dan hulp vragen impliceert dat er iets mis met je is. Bij een workshop over persoonlijke ontwikkeling zie je vaak dat meer dan 70% van de deelnemers vrouw is. Ook zoeken vrouwen vaker hulp bij een coach, healer of therapeut. Hulp vragen is juist iets heel moois en krachtigs. Het vereist intelligentie om te zien dat je bepaalde dingen niet weet of er niet uitkomt, en dat een ander je daarbij kan helpen. Gelukkig komt hier de laatste jaren verandering in. Ook in mijn praktijk zie ik het aantal mannelijke cliënten flink toenemen.
4. Raak niet opgebrand
Rust inbouwen is iets wat veel mannen lastig vinden. Er heerst bij hen een enorme drang om te presteren en de tijd ‘nuttig’ te besteden. Ook lijken mannen vaker te hoge verwachtingen van zichzelf te hebben (vrouwen kunnen dit overigens ook goed;-)), waardoor woorden als ‘rust’ en ‘langzamer’ uit zijn vocabulaire zijn verdwenen. Het valt me op dat veel mannen zichzelf nog nooit de vraag hebben gesteld ‘hoe ze gedurende de dag even rust kunnen nemen en hun energie weer op kunnen laden’. Elk ‘leeg moment’ wordt opgevuld met belletjes, mailtjes, appjes en andere kleine klusjes. Een gevolg kan zijn dat je opbrand raakt. We zijn geen machines, mannen ook niet. Bij mensen loopt alles ritmisch. Dat betekent dat als we druk zijn geweest er ook een periode van rust moet komen. Mannen die meer in contact staan het hun gevoel zijn hier beter in. Zij registreren eerder wanneer hun energie op is en ze behoefte hebben aan rust. Ze zijn zich bewuster van hun behoeftes en kunnen er dus ook makkelijker voor kiezen ze te vervullen.
5. Spanningsveld tussen monogamie en de drang naar andere vrouwen
Veel heteroseksuele mannen geven aan dat ze eigenlijk wel een monogame relatie willen maar toch een drang voelen naar andere vrouwen. Deze drang is soms seksueel. Maar veel vaker gaat het om aandacht en waardering van andere vrouwen. Hoe ga je hier mee om? Als je er samen voor kiest om een monogame relatie te hebben, zul je meer nadruk moeten gaan leggen op het delen van gevoelens. Als een man een rijk gevoelsleven ontwikkelt met veel dieperliggende emoties zoals intimiteit, oprechte verbinding, zelfliefde etc., dan wordt die drang minder belangrijk. Als het wel goed zit met je gevoel van eigenwaarde, zul je automatisch minder behoefte hebben om dit bevestigd te krijgen door andere vrouwen. Daarnaast wordt die drang minder sterk omdat je in je eigen relatie meer verbinding ervaart en waardevolle emoties deelt. Het kan natuurlijk ook zijn dat als je je gevoelsleven ontwikkelt, je het gewoon heel leuk vind om met meerdere partners te gaan. Dat is uiteraard prima en kun je ervoor kiezen om andere soorten relaties uit te proberen”.
Wil je niets meer missen van Holistik?
Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!Ga naar instagram