Recept voor een gure herfstdag: crunchy pompoen-kikkererwtenburgertjes

by Karlijn Visser 06.12.2017

Een kookboek waarin groenten de hoofdrol spelen. We love it! De Britse chef Hugh Fearnley-Whittingstall neemt je in ‘Heel Veel VEG!’ mee in een culinaire wereld. Zónder vis of vlees. De recepten zijn onderverdeeld in pittige groentegerechten, groenten uit de oven, stevige salades, soep, rauwe gerechten & ontbijtjes, tapas, mezze & bijgerechten en aardappels & granen. Hugh is fan van biologische seizoensproducten. Perfect voor een gure herfstdag zijn deze crunchy pompoen-kikkererwtenburgertjes uitkwamen. 

Recept voor een gure herfstdag: crunchy pompoen-kikkererwtenburgertjes

Hugh: “Deze lichtgekruide burgertjes met een knapperige buitenkant van pitten en zaden zijn heerlijk met een schepje dal of hummus; serveer ze bijvoorbeeld met wat zilvervliesrijst en een groene salade erbij. De pompoen wordt eerst gestoomd zodat deze niet te zacht en vochtig wordt”. Lekker met een grove salade of wat rijst met fijngesneden gewokte groente er doorheen. De pompoen is overigens rijk aan vitaminen A, C en E. Ook bevat de pompoen veel vezels die een gezonde werking van de darmen ondersteunen. Het zijn vooral de carotenen die de pompoen heilzaam maken en een krachtige antioxidant. Goed voor de ogen en het vermindert ontstekingen.

Ingrediënten voor 3-4 personen

– 500 g pompoen, zoals flespompoen of Crown Prince
– blikje kikkererwten van 400 g, afgespoeld en uitgelekt
– bosje lente-uitje, boven- en onderkant eraf, in ringen
– 1 tl korianderzaad
– 1 tl komijnzaad
– snufje chilivlokken (optioneel)
– 1 tl tamari
– 50 g gemengde pitten, zoals zonnebloem- en pompoenpitten
– sesamzaad olijf- of koolzaadolie, om in te bakken
– zeezout en zwarte peper

Bereiding Crunchy Pompoen-kikkererwtenburgertjes

Schil de pompoen, verwijder de pitten en snijd in stukjes van 2-3 cm. Doe ze in een stoommandje en zet dit op een pan met kokend water. Leg het deksel erop en stoom ongeveer 30 minuten tot de pompoen gaar is maar niet uit elkaar valt. Voeg extra water toe als dat nodig is. (Of gebruik een elektrische stoompan.)

Laat de gare pompoen in een grote schaal glijden en pureer met een pureestamper – houd de puree vrij grof. Laat helemaal afkoelen.

Doe de uitgelekte kikkererwten in een schaal en prak grof met een vork; ook deze puree mag nog stukjes bevatten. Voeg samen met de lente-uitjes toe aan de pompoen.

Maal in de vijzel de koriander- en komijnzaadjes fijn met de chilivlokken, als je die gebruikt, en wat zout en peper. Voeg deze specerijenmix toe aan de pompoen, besprenkel met de tamari en schep alles door elkaar. Proef en voeg als dat nodig is extra zout en peper toe.

Leg de gemengde pitten op een bord. Verdeel het pompoenmengsel in 6 even grote porties. Vorm van elke portie een bal en druk deze plat tot burgertjes van ongeveer 1,5 cm dik. Leg op het bord met de pitten, druk aan en draai het burgertje om. Druk aan en herhaal met de rest van de porties.

Verhit een grote koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur en schenk er een dun laagje olie in. Leg de burgertjes erin en bak ongeveer 10 minuten; keer ze een paar keer voorzichtig om tot ze aan beide kanten goudbruin zijn. Serveer direct. Variatie Groente Vervang de pompoen door gestoomde pastinaak of bietjes. Peulvruchten Gebruik witte bonen zoals cannellinibonen in plaats van de kikkererwten. Specerijen Als je weinig tijd hebt, kun je ook 2 theelepels goede kant-en-klare currypasta gebruiken in plaats van de specerijen.

Heel Veel VEG! van Hugh Fearnley-Whittingstall, €19,95, uitgeverij Becht via Bol.com. 

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je met de knop hieronder in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen!
INSCHRIJVEN