videocam Heb jij de Healthy Spring Box 2024 al bemachtigd?

Relatietherapeut: zo ondermijnt jouw persoonlijke bagage je relatie

Heart + Soul
tona wong chung, healingspace, relatietherapeut, open relatie, relatieproblemen, therapie
Tona Wong Chung

Toña Wong Chung
27.07.2022

Bij de meeste relaties spat de liefde er in het begin vanaf. Alles gaat vanzelf: samen lachen, vrijen en contact houden door de dag heen. Uitdagingen ga je met plezier aan en je vergeeft elkaar gemakkelijk. Deze overvloed aan liefde neemt voor veel stellen op den duur af. Vaak komt dat niet zozeer omdat er een probleem is tussen de partners, maar door de bagage die zij ieder in de relatie meenemen. Relatietherapeut Toña Wong Chung vertelt hieronder over Kees en Lieve, die samen met Toña hun liefdesstroom weer op gang hebben gebracht.

Relatietherapeut vertelt: zo kan jouw persoonlijke bagage je relatie ondermijnen

Tona Wong ChungToña: Eén van de belangrijkste factoren die in het begin zo bijdragen aan de positieve energie tussen twee mensen is liefdevolle communicatie. Zowel verbaal als non-verbaal is je boodschap van liefde niet mis te verstaan. Maar hoe fantastisch het ook begint, de soepelheid ten opzichte van elkaar neemt vaak geleidelijk af. De gulheid verdampt. Je luistert wat minder goed naar elkaar, je vergeet iets mee te delen. Je beschuldigt elkaar gemakkelijker en gaat minder geduldig met elkaar om. De eerste ruzie is een feit. Als je goed in beeld kunt krijgen wat er schuilgaat achter deze felle communicatie, kun je voorkomen dat jullie samen in een sleur belanden.

Het verhaal van Kees & Lieve

De afgelopen weken heb ik een jong koppel begeleid dat een paar maanden bij elkaar is. Ik noem ze Kees en Lieve. Het pleit voor ze dat zij in dit vroege stadium al graag op een dieper niveau aandacht willen besteden aan hun verbinding. Ze willen graag een stevig fundament. Kees en Lieve vertellen hoe ze eigenlijk nog dolverliefd zijn op elkaar en elkaar dansend in de gang begroeten als ze thuis komen. Toch kan Kees behoorlijk uit zijn slof schieten, zich erg naar binnen keren en Lieve van zich afduwen. Lieve heeft van haar kant minder vaak zin in seks dan Kees, ook al is ze verliefd op hem. Kees voelt zich daardoor ook vaak afgewezen. En bovendien kan hij slecht omgaan met de lust die zich in hem opbouwt. Dat maakt hem ook korzelig.

Verkeerd begrepen

Ik wil erachter komen wat hen zo diep triggert. Bovendien mogen ze beseffen dat, zeker omdat ze nog zo kort bij elkaar zijn, de kans erg groot is dat dit alles niets te maken heeft met elkaar. In het geval van Kees en Lieve komen we er in het eerste gesprek achter dat Kees een verleden heeft met het stempel ADHD. Hij heeft zich altijd verkeerd begrepen gevoeld met alle energie die hij nergens kwijt kon. Bij dieper kijken komen we er ook achter dat hij niet zo maar een te druk kind was, maar dat er ook van alles speelde als kind waar hij op reageerde. Omdat er echter nooit dieper werd ingegaan op wat de aanleiding was voor zijn drukke gedrag, werd het gedrag zelf als het probleem geduid.

De trigger vinden

De termen ‘te veel, te druk en onhandelbaar’ hebben ervoor gezorgd dat Kees zelf ook nauwelijks meer in staat is om te duiden wat de redenen zijn voor zijn onrust. Daardoor voelt hij zich vaak onzeker. Lieve kan heel goed omgaan met Kees zijn drukke energie en ziet eigenlijk feilloos wat hem triggert. Ook al heeft hij het zelf nog niet in de gaten. Als ze hem wil helpen, duwt Kees haar echter van zich af. Nu pas, in de sessie, kon ze haar observatie weergeven van een interactie tussen hem en zijn collega de week ervoor. En nu kon Kees zelf ook zien hoe dat hem getriggerd had. Ook werd duidelijk dat toen ze elkaar eenmaal een compliment hadden gegeven over elkaars werk, alle spanning tussen hem en zijn collega uit de lucht was. Toen kon Kees ook weer zacht zijn naar Lieve toe. Het was voor hem een enorme opluchting dat hij zijn onrust kon koppelen aan iets wat er aan voorafgegaan was.

Love Abundance meditatie van Relatietherapeut Toña Wong Chung

Een visualisatie om liefde aan te trekken en te bestendigen.

MEER INFORMATIE

Doorvragen

Wat Lieve en haar seksualiteit betreft heeft ze van kind af aan een slecht zelfbeeld. Ze vindt het moeilijk om zich over te geven aan alle liefde die Kees over haar wil uitstorten. Tegelijkertijd verlangt ze ernaar, en als ze vrijen vindt ze het ook heerlijk. Kees heeft geleerd om afstand te houden totdat zij er weer zin in heeft. De aanpak die nodig is, werkt eigenlijk precies andersom. Het gaat erom dat Kees leert om door te vragen wanneer ze geen zin heeft. Dat hij leert dat het probleem bij haar eigen onzekerheid ligt. Als hij denkt dat het met hem te maken heeft, dat zij geen seks wil, wordt zijn onzekerheid geraakt en verhardt hij.

Op het moment dat Lieve geen seks wil, voelt ze zich ergens door beklemd of niet mooi. Kees leert dat hij haar gemakkelijk in haar kracht kan zetten door haar te laten praten over wat haar dwars zit en een compliment te geven. Ook is het belangrijk dat hij tedere woorden leert gebruiken. Ik zorg er dan ook voor dat dat gebeurt tijdens de sessie. Ze kunnen eigenlijk niet wachten om naar huis te gaan en het bed te delen. Ook hebben we oefeningen gedaan om het kind dat ze ooit waren vrij te maken en ook inzichtelijk te maken voor elkaar. Zo kunnen ze weer verder.

Oefening voor thuis

Veel van de oefeningen die ik met koppels doe tijdens een sessie vereisen begeleiding van een ervaren therapeut. Sommige oefeningen kan je echter ook op een veilige manier samen thuis doen. Dit is daar een voorbeeld van:

  • Zorg voor een uur waarin jullie beiden ongestoord in een comfortabele ruimte kunnen zijn.
  • Ga tegenover elkaar zitten in een gemakkelijke houding en sluit even je ogen om in te checken bij jezelf. Hoe voel je je nu? En wat is je wens voor de relatie met jouw geliefde?
  • Open dan je ogen als je er klaar voor bent en kijk elkaar aan voor 2 minuten zonder iets te zeggen. Eventueel speelt er een romantisch muziekje op de achtergrond.
  • Dan zegt de ene geliefde tegen de ander: ‘als ik in je ogen kijk dan zie ik…’ daarna wordt alles gezegd wat er in de geliefde opkomt.
  • Je kan dit verdiepen door daarna de zin te zeggen: ‘als ik in je ogen kijk dan voel ik…’ En dan wordt weer alles gezegd wat er in de geliefde opkomt.
  • Een tweede verdieping kan zijn: ‘het is mijn verlangen om met jou…’ Vervolgens wordt weer alles gezegd wat er in de geliefde opkomt.
  • Terwijl de ene geliefde dit allemaal zegt, onderbreekt de ander nergens. Het kan zijn dat het emotioneel wordt en de tranen gaan stromen. Dat is helemaal oké. Toch onderbreek je elkaar nergens en houd je je lichaamstaal volledig open om de ander te ontvangen en liefde te kunnen geven.
  • Als je alles gezegd hebt wat er in je opkomt, is de ander aan de beurt.
  • Als jullie allebei hebben gesproken is het fijn om bij elkaar te zijn, elkaar vast te houden en te evalueren wat er gezegd is.

Kijk voor meer info over Toña en haar praktijk op healingspace.nl.

Meer lezen van Toña

1. Relatietherapeut vertelt: dit is de essentie van seksuele aantrekkingskracht 
2. Relatietherapeut: met deze 5 oefeningen ontdekken jij en jouw geliefde elkaar op nieuw
3. Zo werken de 5 geheime wetten van aantrekkingskracht (ook als je al langer samen bent)
4. Monogaam of niet: dit zijn de eigenschappen waar een conscious relatie aan voldoet
5. Seksuele energie: de basis voor een gezond en gelukkig leven
6. Relatietherapeut: met deze 3 oefeningen verdiepen jij en je partner jullie verbinding
7. Relatietherapeut: zó verdiept een energetische massage de band tussen jou en je partner

Roots Meditatiepakket & Dossier

Wijze lessen van o.a. Els van Steijn over de belangrijkste missie van je leven: het helen van (oude) pijn uit de familielijn
Bestel nu! Holistik Roots Pakket Els van Steijn
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.