Recept: vegan pistache-schuimtaart met aquafaba

Food
Pistache-notenschuimtaart Cropped
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
02.05.2019

Voor Pasen plaatsten we de ‘vegan Paasvlecht met verse frambozen en cranberries’ uit het vegan bakboek van Dosia Brewer. Hier hebben we zo van gesmuld dat we nóg een recept zijn gaan uitproberen. Dat is deze beauty van een pistache-schuimtaart geworden, met een wel heel interessant ingrediënt: aquafaba. Deze eiwitrijke vloeistof komt vrij na het koken van peulvruchten en is daarom een perfecte eiwitvervanger. Het is even wennen, dat vegan bakken maar met het gebruik van noten en kokos in plaats van boter, room en eieren én een royale schep zoet of een flinke lik vet kom je een heel eind! 

Recept: vegan pistache-schuimtaart met aquafaba

De vulling van deze knapperige noten schuimtaart is gemaakt op basis van botercrème. Vind je dat te machtig, dan kun je op het laatst nog wat extra met suiker opgeklopte aquafaba door de crème spatelen. Als je de taart meteen wilt serveren, kun je ook stijfgeklopte gezoete vegan slagroom gebruiken en daar gehakte pistachenoten door mengen. De taart wordt dan niet zo hoog, maar het scheelt een hoop werk!

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Ingrediënten voor de bereiding van een pistache schuimtaart voor ± 8 personen

  • 1 80 ml aquafaba
  • 420 g gepelde pistachenoten
  • 1 x recept basic botercrème
  • 1 theel. citroensap + extra om te ontvetten
  • 30 g amandelmeel
  • 140 g poedersuiker
  • 15 g maizena
  • 100 g fijne kristalsuiker
  • Sap en rasp van 2 (biologische) limoenen
  • 30 ml aquafaba extra, opgeklopt met 50 g suiker
  • ½ theel. citroensap (evt.)
  • ± 3 vijgen, in partjes
  • Gedroogde rozenblaadjes om te versieren (evt.)
  • Ook nodig: spuitzak met brede mond (evt.)

Bereidingswijze

  1. dosia brewer, dosia bakt vegan, kookboekTeken op bakpapier drie cirkels van ± 16 cm doorsnede. Leg het bakpapier op een of twee bakplaten. Verhit de oven tot 140 °C. Kook de aquafaba in tot 120 ml. Laat helemaal afkoelen en koud worden in de koelkast. Overgiet voor mooie groene nootjes eventueel de pistachenoten met wat kokend water, laat ze even weken en knijp ze uit de donkere velletjes. Dep ze droog en doe ze een paar minuten op heel laag vuur in een koekenpan. Maal in de kleine kom van de keukenmachine 200 gram van de pistachenoten terwijl ze nog warm zijn tot een zo fijn mogelijke pasta. Laat de rest afkoelen en maal 100 gram noten met het amandelmeel, de poedersuiker en de maizena fijn.
  2. Ontvet de kom en de kloppers van de mixer met wat citroensap. Klop de aquafaba met het citroensap tot stevige pieken. Doe er dan al kloppend lepel voor lepel de suiker bij. Wacht telkens ± 30 seconden voor de volgende lepel erbij gaat. Klop tot een mooi glanzend schuim waar je geen korreltjes suiker meer in voelt. Spatel er voorzichtig de helft van het pistachepoedersuikermengseldoor. Spatel vervolgens de andere helft door het schuim. Doe het mengsel in de spuitzak en spuit in een mooie laag binnen de drie cirkels (of verdeel het met een lepel). Zet in de oven en draai de temperatuur terug tot 110 °C. Bak de schuimbodems ± 2 uur. Doe dan de oven uit en laat ze met de deur op een kier ± 5 uur helemaal afkoelen en verder drogen.
  3. Maak intussen de pistache-botercrème. Mix ⅓ van de botercrème in de kleine kom van de keukenmachine samen met de pistachenotenpasta. Spatel het mengsel door de rest van de botercrème samen met het limoensap en de -rasp. Spatel er eventueel nog wat extra opgeklopte aquafaba door als je een lichtere crème wilt. Besmeer het midden van een schuimbodem met ⅓ van de crème, zet de tweede erbovenop en besmeer weer het midden met ⅓ van de crème. Zet de derde cirkel erop en besmeer het midden met de rest van de crème. Maal ¾ van de overgebleven pistaches grof. Druk de gemalen pistaches tegen de zijkanten en strooi over de taart. Versier ook met wat hele noten en eventueel de vijgen en de rozenblaadjes. Niet alle vegans eten vijgen, omdat sommige soorten door een wespje bestoven worden dat in de vrucht blijft zitten. Maar de meeste soorten in Europa zijn zo geweekt dat ze geen bestuiving meer nodig hebben. Dus check even wat er op de verpakking staat.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link