Recept voor een knusse NYE op de bank: gezonde vegan pizza verrijkt met essentiële oliën

Recipes
vegan pizza the green happiness
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
30.12.2020

NYE op de bank? Met een beetje creativiteit wordt de laatste avond van 2020 alles behalve saai. Knus onder een dekentje, een lekkere pizza, een fles champagne en een goddelijk dessert… Helemaal fijn als die pizza net zo lekker, maar wél gezonder is dan de traditionele variant. En ook nog eens vegan. En wat dacht je van een vleugje essentiële olie voor extra smaak en een originele health boost? Met dit pizzarecept uit het prachtige kookboek Koken met Essentiële Oliën van The Green Happiness‘s Tessa Moorman zit je helemaal goed. 

Recept voor een knusse NYE op de bank: gezonde vegan pizza verrijkt met essentiële oliën

Pizza’s ongezond? Deze niet! Door zelf je pizza te beleggen, kun je hem een stuk minder zout en vet maken als de kant-en-klare variant. Je kunt zelf het deeg voor de bodem maken, maar als je weinig tijd hebt is een kant-en-klare bodem een uitkomst. Er zit geen kaas of vlees op de pizza, waardoor hij direct een stuk minder zout en vet wordt. Maar, geen zorgen, niet minder lekker!

Smaakvolle topping

vegan pizza

De topping van de pizza is een crumble van onder andere pijnboompitten en verse basilicum. Hij krijgt een hartige, kaas-achtige smaak door de edelgistvlokken die erin zitten. Je kunt ze weglaten als je ze niet in huis hebt, maar tegenwoordig kun je edelgistvlokken (ook wel nutritional yeast genoemd) bij de meeste (bio)supermarkten vinden. De crumble wordt tenslotte verrijkt met een paar druppels citroen essentiële olie. Citrusoliën hebben een reinigend effect en een opbeurend aroma. In plaats van citroen essentiële olie zou je hier ook limoen essentiële olie kunnen gebruiken.

Ingrediënten voor 2 pizza’s

2 dunne pizzabodems
200 ml tomatensaus
2 eetlepels gedroogde oregano
zout en peper
1 courgette
100 g artisjokharten
20 g verse basilicum
75 g pijnboompitten
3 eetlepels edelgistvlokken
4 druppels citroen essentiële olie
25 g rucola 

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed twee ovenplaten met bakpapier. Leg hier de twee pizzabodems op.
  2. Bestrijk elke pizzabodem met tomatensaus. Strooi wat oregano, zout en peper over de tomatensaus.
  3. Was de courgette en snijd met een dunschiller in de lengte in plakken. Verdeel de courgette slierten over de pizzabodems. Leg de artisjokharten erbij en bak in het midden van de oven in ongeveer tien minuten goudbruin.
  4. Maak ondertussen een crumble door de basilicum, pijnboompitten, edelgistvlokken en citroen essentiële olie in een keukenmachine fijn te malen. Breng op smaak met wat zout en peper.
  5. Haal de pizza’s uit de oven, verkruimel de crumble over de pizza’s en verdeel de rucola eroverheen. Eet smakelijk!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Reserveer!
Wil je verzekerd zijn van een box? Vul hieronder je e-mailadres in en we zetten je op de speciale pre-order lijst! Dan ontvang je als eerste een mailtje als de nieuwe box online staat.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
    Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


      We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.