Aubergine recept: baba ganoush met groene tahin en amandelen

Recipes
recept, aubergine, baba ganoush, vegan
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
20.08.2022

A Beautiful Mess is een bijzonder pop-up restaurant dat onlangs haar deuren opende in The Manor Hotel in Amsterdam. Het wordt gerund door mensen die naar Nederland zijn gevlucht en hier een nieuw bestaan opbouwen. Voor gasten is A Beautiful Mess een inspirerende plek om lokale gerechten te proeven uit het Midden-Oosten en Oost-Afrika. Deze zomer staat de menukaart vol met verrukkelijke mezzes, waaronder deze heerlijke baba ganoush (of moutabal) op recept van chef en culinair journalist Merijn Tol. 

Aubergine recept: baba ganoush met groene tahin en amandelen

aubergine moutabal, a beautiful mess

Naast de bijzondere plek in The Manor Hotel heeft A Beautiful Mess ook restaurants in het asielzoekerscentrum Oog en Al in Utrecht en in Park Sonsbeek Arnhem. Je kunt er dineren en er worden evenementen en ontmoetingsavonden georganiseerd. De unieke vibe van de menukaart thuis in je eigen keuken alvast ervaren? Dat kan met onderstaand recept voor baba ganoush van culinair journalist en chef Merijn Tol: zij stelde de menukaart voor A Beautiful Mess samen met de Libanese keuken als grootste inspiratiebron.

recept, aubergine, baba ganoush, vegan

Ingrediënten baba ganoush voor 4 personen

2 aubergines
100 ml (vegan) yoghurt
1/4 teen knoflook
zout
25 g witte amandelen
1/2 bosje peterselie
groene tahin (zie hieronder)
pul biber of rode peper (zoveel naar eigen smaak)
olijfolie
zoutvlokken

Groene tahin
1/2 bos peterselie
150 ml water
125 ml tahin
citroensap

Bereiding baba ganoush

1. Maak eerst de groene tahin:
Mix het blad van de peterselie met het water tot een hele fijne puree. Meng de tahin met het peterseliewater. Als de groene tahin te dik wordt voeg dan meer water toe. Roer er ook wat citroensap door en breng goed op smaak met zout. Ben je uitgeschoten met het water? Voeg dan nog wat extra tahin toe.

2. Dan nu de aubergines:
Gril de aubergines gaar in een hete oven maar liever direct in de gasvlam van je fornuis. Pel de zwarte schil er helemaal af. Laat afkoelen en uitlekken.

3. Pureer de aubergines grof met een klein beetje knoflook en yoghurt en breng op smaak met zout. Bewaar koel tot gebruik.

4. Frituur de amandelen in een beetje olie en stamp ze grof met wat zout. Bewaar afgedekt.

5. Snijd de peterselie heel fijn. Verdeel de baba ganoush over een bord in een mooie cirkel.

6. Besprenkel met de groene tahin. Bestrooi met wat amandelen, peterselie, pul biber en gerookt flake salt. Besprenkel met flink wat olijfolie.

Roots Meditatiepakket & Dossier

Wijze lessen van o.a. Els van Steijn over de belangrijkste missie van je leven: het helen van (oude) pijn uit de familielijn
Bestel nu! Holistik Roots Pakket Els van Steijn
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.