Natuurgeneeskundig therapeut: Dit is hoe je longen uitnodigen tot spirituele groei

Heart + Soul
naar binnenkeren

De vier seizoenen hangen samen met de vier belangrijkste orgaansysteem in je lichaam. Zo zijn je nieren verbonden aan de winter en je lever aan de zomer. Nu de lente in volle gang is, staan je longen centraal. Volgens natuurgeneeskundig therapeut Nicolien Nijland hebben je longen niet alleen een fysieke functie, maar ook een energetische werking. In deze onzekere tijd nodigen ze zelfs uit tot spirituele groei. Nicolien legt het uit aan de hand van het Medicijnwiel. 

Natuurgeneeskundig therapeut: Dit is hoe je longen uitnodigen tot spirituele groei

Nicolien: ‘Het medicijnwiel dat ik gebruik, is gebaseerd op de elementenleer van Hypocrates (460 v.C.–370 v.C.), de grondlegger van de Westerse (natuur)geneeskunde. De 4 elementen – lucht, vuur, aarde en water – vormen de basis van dit wiel. Zonder deze elementen is er geen leven op aarde mogelijk. Het medicijnwiel is eigenlijk in het kort: de cyclus van het leven met onze vier seizoenen. Elk seizoen heeft zijn eigen kwaliteit. Zo is de zomer – het vuurelement – een goede periode voor actie en staat de winter – het waterelement – juist voor rust en voelen wat er in je leeft. Door mee te bewegen met het ritme van de natuur, leer je dat je niet altijd kan pieken. Momenten van rust zijn nodig om jezelf weer op te laden.

Verbinding met jezelf

Echter, we zijn in onze samenleving zo gewend om het hele jaar door in de actie-stand te staan dat we onszelf én de aarde letterlijk uitputten. We zijn hierdoor de echte verbinding met onszelf en de mensen om ons heen kwijtgeraakt. Voelen heeft door de eeuwen heen plaatsgemaakt voor denken. Zo ‘wonen’ we het grootste deel van de tijd in ons hoofd. En communiceren we vanaf deze plek in plaats van vanuit onze buik en hart. Het medicijnwiel is een tool om die verbinding met jezelf weer te maken, jezelf beter te leren kennen en beter te begrijpen hoe je lichaam werkt. En zo leer je weer hoe je goed voor jezelf kan zorgen.

Holistik Lente Box

Het medicijnwiel en de 4 orgaansystemen

De 4 elementen van het medicijnwiel en de 4 seizoenen zijn ook verbonden met de 4 belangrijkste orgaansystemen in ons lichaam: je lever (vuur en zomer), je spijsvertering (aarde en herfst) je nieren (water en winter) en je longen (lucht en lente). Fysiek gezien zijn dit onze primaire uitscheidingsorganen. Dit woord zegt het eigenlijk al, deze organen zorgen ervoor dat afvalstoffen uit ons lichaam uitgescheiden worden. Zo houden deze intelligente systemen ons lichaam schoon. Een hele belangrijke taak dus! Want gedurende ons leven krijgen we heel wat vervuiling binnen via voeding, de lucht en via alle prikkels die we op ons afgevuurd krijgen. Naast de fysieke functie, hebben deze orgaansystemen ook een energetische werking. Laten we daarom inzoomen op de energetische werking van de longen, het orgaan waar het momenteel om draait.

Longen en inspiratie

Volgens de visie van het medicijnwiel zijn de longen verbonden met de lente. Hét seizoen om je ideeën en plannen langzaamaan de wereld in te brengen. Precies waar je longen jou bij helpen. Met je longen, verbonden aan het element lucht, blaas je als het ware nieuwe frisse energie je leven in. Energetisch staan ze namelijk voor vrijheid, inspiratie geven aan je leven en het leven creëren dat jij graag wilt. Je longen zijn het contactorgaan met de buitenwereld. Zo maak je via jouw stem en adem verbinding met anderen om je heen en neem je jouw plek in in deze wereld.

Civid-19 en je longen

Het orgaan waar het bij Covid-19 om gaat zijn je longen. De longen gaan zoals hierboven beschreven over vrijheid, expressie en inspiratie geven aan je leven. Door de Corona-crisis worden we precies op deze punten beperkt. Terwijl de longen naar buiten gericht zijn, is het juist nu de bedoeling dat we zoveel mogelijk binnen blijven. Dat maakt Covid-19 tot een uitnodiging om te vertragen en de weg naar binnen te maken, terug naar de basis. En vanuit daar opnieuw te voelen van wat ik in de wereld zet met mijn longen, wil ik dat wel? Word ik nog wel gelukkig van mijn werk? Word ik nog wel blij van de relaties die ik heb?

Begin klein

Voelen is het gebied van de nieren verbonden met het waterelement en de winter. Ze helpen jou om weer die verbinding te maken met jezelf en je eigen wijsheid. En ontdek je dat dit niet het leven is wat je voor ogen had? Dan is nu je kans om te kijken naar hoe je jouw leven wel zo kan inrichten dat je er weer gelukkig van wordt. Vind je dit moeilijk? Begin dan klein. Maak elke dag (al is het maar 5 minuten) tijd vrij voor jezelf en doe iets wat je fijn vindt, zoals yoga, meditatie of schilderen.

Zorg goed voor je longen

Naast de uitnodiging om naar binnen te keren, kun je ook nog op andere manieren goed voor je longen zorgen. Ik zet ze hieronder voor je op een rijtje.

 1. Gezond eten.​ Om te beginnen eet veel groente en fruit. Bij voorkeur minimaal 500 gram groente per dag. Verder géén zuivel en suikers. Deze voedingsmiddelen zijn slijmvormend en kunnen een benauwd gevoel in je longen geven. Heel pure chocolade kan wel.
 1. Beweeg! Wandel binnen de beperkte mogelijkheden. Want je longen hebben dat extra beetje frisse lucht hard nodig.
 1. Lucht niet alleen jezelf, maar ook je huis. Zeker nu we veel thuiszitten, is het extra belangrijk om elke dag frisse lucht door je huis te laten stromen.
 1. Grond. Door alle onrust en angst om je heen is het goed om te gronden. Doe elke dag een grondingsoefening om je te verbinden met de aarde en je eigen kern.
 1. Kruiden die goed zijn voor je longen en luchtwegen zijn: tijm, vlierbloesem en lindebloesem. Tijm is desinfecterend en zorgt ervoor dat infecties sneller door je lichaam uitgescheiden worden. Gebruik het in je eten of zet er thee van (maximaal 3 kopjes per dag). Vlierbloesem en lindebloesem zorgen dat je lichaam antistoffen gaat aanmaken tegen binnendringers en zetten zo je immuunsysteem aan om afvalstoffen af te voeren. Zet ook hier kruidenthee van en ook hier geldt maximaal 3 kopjes per dag.
 2. Wees creatief! Door bijvoorbeeld te gaan tekenen breng je jouw inspiratie naar buiten. En dit is wat je longen jou graag zien doen.

Over Nicolien Nijland

Nicolien Nijland is gecertificeerd natuurkundig therapeut en priesteres. Voor haar is dit eigenlijk hetzelfde: het gaat beiden over in verbinding met de natuur leven. Dit streeft ze voor zichzelf na, maar draagt ze in haar eigen praktijk, Green Goddess, ook met liefde over op anderen. Zo werkt ze met voeding, kruiden, lichaamsgerichte therapie en bewustzijnsoefeningen. Ook is zij online te vinden, met haar Online Mysterieschool helpt ze vrouwen om weer in contact te komen met zichzelf door zich te verbinden met de jaarcyclus en hun maan- en menstruatiecyclus. Kijk voor meer informatie over Nicolien en haar werk op green-goddess.nl

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Reserveer!
Wil je verzekerd zijn van een box? Vul hieronder je e-mailadres in en we zetten je op de speciale pre-order lijst! Dan ontvang je als eerste een mailtje als de nieuwe box online staat.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.