videocam Ben jij één van de miljoen Nederlanders die last heeft van hooikoorts?

10 groene hotspots op maximaal 30 minuten rijden van Amsterdam

Travel
hotspots Amsterdam

Holistik
13.07.2022

We wonen in een land waar beton het wint van bos. Wist je dat slechts een schamele 10 procent van Nederland bestaat uit bomen (ter vergelijking: in Canada is dit 54 procent). Tijd doorbrengen in een natuurlijke omgeving is dus nog best een uitdaging. Dat terwijl er geen betere plek is om te ontladen dan tussen het groen. Bij deze 10 hotspots op maximaal 30 minuten rijden van Amsterdam is Moeder Natuur nooit ver weg.

10 groene hotspots op maximaal 30 minuten rijden vanaf Amsterdam

Twee maanden na mijn 18e verjaardag kwam ik in Amsterdam wonen en sindsdien is deze stad – waar meer dan 180 nationaliteiten samen leven – mijn thuis. Hoewel ik nergens anders zou willen wonen, kan het delen van een stukje aarde met 871.873 Amsterdammers en 234.000 auto’s behoorlijk stressvol zijn voor lichaam en geest. Mensen die in een stad wonen worden nu eenmaal vaker blootgesteld aan geluidsoverlast, luchtvervuiling en lichtvervuiling. Daarom haal ik regelmatig een frisse neus bij deze hotspots buiten het centrum van Amsterdam.

1. De Fruittuin van West

hotspots Amsterdam

De Fruittuin van West is een biologisch dynamische boomgaard in de polders tussen Amsterdam en Haarlem. Hier vind je alles om het contact met Moeder Aarde à la minute te herstellen. Wat dacht je van een zelfplukboomgaard met 25 soorten groente en fruit, rondscharrelende Franse kippen, een tuincafé met de beste appeltaart van Amsterdam en hadden we de paddenstoelen grot al genoemd? De Fruittuin van west is het hele jaar geopend van dinsdag t/m zondag van 10.30 uur tot 18.00 uur. Op de website vind je een oogstkalender zodat je precies kunt zien wanneer je wat van een boom kunt plukken of uit de grond kunt trekken. Tip: kom vroeg! Rond met middaguur kan het hier flink druk worden. Tom Schreursweg 48, Amsterdam.

2. Buitenplaats Plantage

Buitenplaats plantage

De Buitenplaats Plantage is een ‘slow food & mood-restaurant’ in het dorp Vogelenzang. Alles op de menukaart is 100 procent biologisch, duurzaam en fairtrade. Dit is dé plek om je lijf met eerlijke brandstof te voeden, terug te schakelen én de twee varkens die er rondscharrelen te bewonderen. Buitenplaats Plantage ligt vlakbij een prachtig natuurgebied (Woestduin). Het is een perfect startpunt voor een wandeling door de bossen en in de duinen (en een ideaal eindpunt voor een flink stuk appeltaart;-)). Vogelenzangseweg 49, Vogelenzang.

3. Buitenplaats Zwier

Zwier

Zwier is een vrijhaven aan de Vinkeveense Plassen. Je kunt er kun logeren in een havenhuisje, eilandhut of supercomfortabele tent (mét boxspring). Maar wat Zwier echt bijzonder maakt is een uniek concept: 24 uur zonder. Het werkt als volgt: Een schipper brengt je vanaf de buitenplaats met een sloepje naar een blokhut op een piepklein eilandje. Je telefoon lever je in. Wat je ervoor terugkrijgt? Een mand vol gezond eten, een fris opgemaakt bed en hout voor de potkachel. De douche is een frisse duik in de Vinkeveense Plassen. Het enige wat je nodig hebt zijn schone kleren, een handdoek en zwemkleding. Ideaal voor overprikkelde stadsbewoners. Winkeldijk 20 A, Vinkeveen.

4. Kanoverhuur, Amsterdamse Bos

Kano verhuur

Ik kom al jaren in het Amsterdamse Bos om een frisse neus te halen, maar het bos ontdekken vanaf het water was voor mij een nieuwe (en super leuke!) ervaring. Al peddelend waan je je voor even in het Amazonegebied. Is een kano niks voor jou? Bij Kanoverhuur Amsterdam kun je ook terecht voor waterfietsen of een elektrische boot. Ze zijn geopend van maart t/m oktober, van 10.30 uur tot 19.00 uur. Grote Speelweide 5, Amstelveen.

5. Natuurhuisje in Nigtevecht

Zin om midden in de natuur wakker te worden, met uitzicht over de zonbeschenen grasweiden? Op dit groene, rustgevende terrein middenin de Nederlandse polder vind je 2 boomhutten met elk een comfortabel tweepersoons bed. Op het terras vind je een glazen leefkeuken en op een beschut plekje kun je je ook onderdompelen in een heerlijke hot tub. Kortom: je hoeft het terrein niet te verlaten voor retreat-level ontspanning. Het terrein bevindt zich in de Vechtstreek, op een half uurtje rijden vanaf Amsterdam, dus je kunt lekker varen over de Vecht of op ontdekkingstocht in oude dorpjes. De boerderij van de eigenaren vind je verderop, inclusief speelruimte voor kids.

6. The Unbound

The UnboundAan de rand van Amsterdam West, tussen de wilde tuinen en biologische groente- en fruitvelden, is een voormalige woestenij getransformeerd tot een duurzaam landgoed: The Unbound. Het is een plek waar je je kunt loskoppelen van de waan van de dag. Op het landgoed staan 34 hutten en suites. Er is een hoofdgebouw met restaurant, bar, winkel en gemoedelijke chocoladebruine labrador. Je kunt hier blijven overnachten, maar ook gerust neerstrijken voor een kop thee. Het leuke aan deze hotspot is dat het er in de loop der jaren alleen maar mooier zal worden dankzij de honderden nieuw aangeplante bomen en struiken. Tom Schreursweg 40 B, Amsterdam.

7. De Lange Bretten

Kennemer duinen

Onder het bedrijventerrein Sloterdijk in Amsterdam West liggen de Lange Bretten. Beter bekend als de ‘laatste stadswildernis van Amsterdam’. Deze smalle natuurstrook bestaat uit een aaneenschakeling van bossen, moerassen, heuvels, oude dijken, sloten en kanalen. Het gebied is een ware jungle waar allerlei dieren leven. Van vossen en hermelijnen leven tot Schotse hooglanders en Hollandse landgeiten. Precies wat je nodig hebt om te ontsnappen aan de waan van de dag! Uitgewandeld? Bij BRET, een felrood gebouwtje bij Station Sloterdijk, serveren ze huisgemaakte soep en biologische bitterballen. Orlyplein 76, Amsterdam.

8. Het vliegenbos, Amsterdam Noord

Ijsvogel

Je zou misschien denken dat het Amsterdamse Bos het oudste bos is van Amsterdam, maar dat is toch echt het Vliegenbos. Dit bos in Amsterdam Noord is meer dan een eeuw oud en staat vol met bomen die steeds zeldzamer worden: iepen. Zoemende bromvliegen hoef je hier niet te verwachten. Het bos dankt zijn naam aan Willem H. Vliegen (1862 – 1947). Als gemeenteraadslid zette hij zich in om  recreatie in de vrije natuur mogelijk maken voor de arbeiders van Amsterdam Noord. Ga je wandelen in het Vliegenbos? Houd dan je ogen open voor ijsvogels. Dit bos schijnt hun favoriete leefgebied te zijn. Meeuwenlaan 132, Amsterdam-Noord.

9. Plantage Rococo, Velzen-Zuid

Plantage Rococo

In Velsen-Zuid, even buiten Nationaal Park Zuid – Kennemerland, vind je Plantage Rococo, een prachtig rijksmonument uit 1800. Je kunt slapen in het eco-friendly hotel, eten tussen het groen in de weelderige tuin, brainstormen in de meeting room én er is een kombucha bar. Het hotel dankt zijn bijzondere uitstraling aan de linnen wandbekleding, de bijzondere schilderijen, en meubels en aardewerk van ruim een eeuw oud. In het restaurant wordt altijd seizoensgebonden gekookt en houden de koks rekening met hun ‘foodprint‘. Ze koken biologisch, zonder e-nummers, en zonder witte suiker. Vanuit Rococo kun je je dag vullen met de leukste activiteiten, zoals een dagje fietsen, een trip naar de spa, een yoga workshop of een dag zeilen!

10. Natuurhuisje in Vinkeveen

Net ten zuiden van Amsterdam, op een kwartiertje rijden, liggen de Vinkeveense Plassen. Daar vind je 9 circulaire Havenhuisjes, die de uiterlijke kenmerken hebben van een Tiny House en een uniek uitzicht over de haven of de tuin. Het doel is dat je écht even niets hoeft, dus er worden gezonde en (h)eerlijke maaltijden voor je gekookt tijdens je verblijf.  Direct naast de Vinkeveense Plassen ligt het beschermde natuurgebied de Botshol waar rust en ruimte de overhand hebben. Spot bijzondere watervogels vanuit je luie stoel of ga, als je zin hebt om actief te zijn, suppen en kanoën in de Botshol.

Bonustip: bloemen plukken in een pluktuin

 

groene hotspots amsterdam

Snakt de lege vaas op jouw keukentafel naar een vrolijke bos (biologische) bloemen? Bij pluktuin Lokale bloemetjes pluk je ze zelf! Het werkt heel simpel. Als je bij de pluktuin aankomt pak je in het self-service bloemen station een schaar en vaas die je kan vullen met een laagje water. Daarmee ga je de pluktuin in, waar je alle bloeiende bloemen die je ziet mag plukken tot je vaas vol zit. Een klein vaas kost €12 en een grote vaas €18,50.

Thuiskomen in je eigen lichaam?

Download nu de gratis Mini Guide en ontvang tips van Karlijn, Evelyn & een team van experts. Download gratis mini-guide Holistik Energy Pakket Karlijn en Evelyn
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.