videocam Heb jij al een Healthy Spring Box bemachtigd?

Feng Shui voor tuin en balkon: hoe pak je dat aan?

Feng Shui
Nina Elshof feng shui voor tuin en balkon
Nina Elshof feng shui voor tuin en balkon


20.05.2016

Joris van de Weerd volgt een opleiding bij Feng Shui master Nina Elshof. Holistik kijkt de komende maanden mee over zijn schouder, nieuwsgierig naar wat hij allemaal leert. Deze keer: hoe pas je Feng Shui in hemelsnaam toe je op tuin en balkon?

Feng Shui voor tuin en balkon

Ineens lig ik op de grond. Even vraag ik me af of het komt door een dronkenmansaktie of door de paaskilo’s die er maar niet af willen. Het blijkt gewoon een doorgesleten stofje te zijn van een regisseursstoel. Een oud en slecht onderhouden ‘marktplaatsje’ dat sinds kort weer op m’n balkon staat, en waarschijnlijk de hele winter door motten is bestookt geweest. Niets aan de hand, ik kan er een nieuw lapje op (laten) maken. Of zou het voor de feng shui beter zijn een heel nieuw balkonsetje aan te schaffen. Eerlijk gezegd interesseer ik me daar maar matig voor (want allemaal veel te duur). En ik vind het belangrijker wie er op m’n balkon staat, dan wat. Maar vorig seizoen kreeg ik van al dat leuke bezoek wel steevast de opmerking: ‘ga je dat balkon nog een beetje aanpakken?’ Dus ik naar het tuincentrum. En hoe niet-fengshui zijn tuincentra op zaterdagmiddag?!

Geleidelijk groeien

Was ik maar wat pragmatischer: setjes uitzoeken met bijbehorende kussentjes, tafellopertje en lampionnetjes en terug de zon in. Maar op de een of andere manier lukt me dat niet. Bij mij moet alles geleidelijk groeien, met het resultaat dat het nooit echt ‘af’ is. Bovendien ben ik continu afgeleid. Van de IKEAnisering van tuincentra word ik wild. Ik vind echt alles geweldig. In m’n hoofd mix&match ik me suf. Een kruiden –en/of groententuintje bij de keuken! En een ware orangerie met citrusbomen onder het luifeltje!! Een druivenpergola eroverheen!!! De sterk ruikende Jasmijn in de ene hoek. Een weelderige kamperfoelie in de andere. Nog een paar insektenhotels er tussen, een grote kabouter tussen weelderig gras, een strak fonteintje bij een mini-Sahara met vette kaktussen tot slot, en …. de stijlkakofonie is compleet. Whoa-whoa-whoaaaaaa.

Boeddha beeld van de Xenos

Het gaat me nooit lukken om zo’n ratjetoe esthetisch charmant te krijgen. En ik kan me niet voorstellen dat die planten het onderling ook allemaal leuk gaan vinden naast elkaar. Want heeft niet alles een eigen energie? Dus ook plantjes. En zijn energieën niet per definitie continu of in conflict of in harmonie met elkaar? En is dat niet de reden dat veel planten het ondanks alle goede zorg en liefde niet overleven? Neem de olijfboom. Dankzij de doorgekweekte rassen kunnen die tegenwoordig ook prima tegen het Nederlandse klimaat. Maar moet je ze daarmee ook je tuin in halen? Mij geeft het altijd een ongemakkelijk gevoel om ze hier te zien. De culturele zeggingskracht, de symbolische waarde, de historische betekenis, de religieuze lading van die dingen… Daar kan ik toch niet klakkeloos m’n balkon mee vullen? Ik vind dat echt vergelijkbaar met een Boeddhabeeld van de Xenos! Waar gáát dat over? Die dingen zijn niet eens mooi, en denkt er nou werkelijk iemand dat er voorspoed mee te forceren is?

Geraniumfase

Laat ik het vooral dicht bij mezelf houden, besluit ik. En vriendin Famke weet me daar altijd als geen ander in te helpen. Samen hebben we voor een klein fortuin aan verse geraniums gekocht (haar lounge-set, BBQ, besproeiingssysteem, stijlkeuzes etc. zijn allemaal al lang prima op orde). Famke zegt dat onze Oostenrijkse hangers wel anderhalf meter lang kunnen worden, en dus krijgen we dadelijk zo’n enorm bloemengordijn. Roze! Ongetwijfeld is er over roze geraniums (en mijn persoonlijke geraniumfase) veel te zeggen. Wat het mij nu zegt is dat ik er ongelofelijk vrolijk van word. Ze groeien niet heel snel maar wel net snel genoeg om ze aan te blijven moedigen, en mij het idee geven dat ze me horen. Ze doen hun best. Dat zie je sowieso.

Voorlopig stel ik de aanschaf van de meubelsetjes dus even uit. Ik pak wel ergens een stoeltje vandaan, en ga lekker met koffie en een boek rustig afwachten of er nog verder aan de energie op ‘t balkon gesleuteld moet worden. “Groei lieve plantjes. Groei.”

Mijn vraag aan Nina over Feng Shui voor tuin en balkon:

Stel dat ik de komende tijd verder aan mijn balkon wil werken. Waar kan ik dan op letten? Kan ik zomaar alle planten(stijlen) met elkaar mixen? Ook zonder nieuwe hippe tuinset ben je natuurlijk zeer welkom! De wijn staat al koud.

Benieuwd naar de vorige column van Joris over Feng Shui en de slaapkamer? Je vindt ‘m hier. En hij is minstens zo geestig!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Gratis e-book en 10 minuten magic moon music.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.