Recept van de Eilandkeuken: Thaise Massaman curry met zelfgemaakte currypasta

by Karlijn Visser 02.03.2018

Ken je De Eilandkeuken in Den Burg op Texel? Wat mij betreft is dit het meest hippe restaurant (vies woord, maar het is écht zo!) van het eiland. Eigenaar en gastheer Vincent brengt je meteen in een goed humeur met zijn humor en enorme passie voor goed eten en ondernemen. Aan het hoofd van zijn keuken staat chef en stoere man Dewi van der Plaats. Samen met zijn Texelse-team tovert hij de lekkerste gerechten op tafel. Benieuwd naar wat Dewi thuis kookt? Dat is een Thaise Massaman curry. Speciaal voor Holistik schreef hij het recept op. De zelfgemaakte curry pasta kun je trouwens prima bewaren voor als je de week daarop nog eens trek krijgt in spicy heartwarming eten. 

Recept van de Eilandkeuken: Thaise Massaman curry met zelfgemaakte currypasta (die weken goed blijft)

eilandkeuken texel, thaise curryChef Dewi van de Eilandkeuken op Texel: “Dit soort comfort food maak ik graag thuis voor mijn gezin of voor vrienden. Het is spicy, gezond en fris. Daarnaast ben ik dol op Aziatisch eten. Vandaar dat ik regelmatig een Asian twist geef aan de gerechten die we in de Eilandkeuken serveren. Zelf maak ik deze curry op gevoel, maar speciaal voor Holistik heb ik er een officieel recept van gemaakt. De Massaman curry is misschien wel mijn lievelingsgerecht uit Thailand. De curry pasta blijft overigens een paar weken goed in de koelkast, mits je een gesteriliseerde pot gebruikt. Kook het potje van te voren goed schoon om daarna weken te geniegen van deze do it yourself curry pasta”.

Recept: Thaise Massaman curry voor 4 personen

Ingrediënten rijst
– 500 gram pandan rijst
– 900 ml heet water
– 2 x steranijs
– 2 x kardemom
– 3 x kruidnagel
– 1 x kaneel pijp
– 1 gesnipperde sjalot
Dewi: De kwaliteit van de rijst is belangrijk en hoort goed gekookt en een smaakvolle droge korrel te hebben. Bak de sjalot zonder te kleuren, voeg vervolgens de rijst toe en bak even mee. Giet af met het hete water en roer kort. Voeg de specerijen en zout naar smaak toe. Wacht tot het kookt. Zodra de rijst kookt zet je het vuur zacht en laat je het 14 minuten met de deksel langzaam gaar koken. Zet na 14 minuten het vuur uit en laat de rijst met het deksel er op nog 15 minuten staan. Bam, de perfecte rijst!

Ingrediënten Massaman curry pasta
– 5 verse chilli pepers
– 10 knoflook tenen
– 3 sjalotjes
– 1 citroengras
– 1 cm galangawortel
– 1/2 tl curcuma
– 5 peper korrels
– 1 tl korianderzaad
– 1 tl komijn
– 8 kruidnagels
– 2 tl curry poeder
– 1 tl zout
– 1 tl trassi
– 1 el pindakaas
Dewi: Rooster alle droge specerijen in een droge pan. Doe deze daarna in een vijzel (of keuken machine), voeg de rest van de ingrediënten (trassi en pindakaas) toe en vijzel/maal dit fijn. Fruit de sjalot en knoflook aan in olie tot ze helemaal zacht zijn en bak de pepers even mee. Voeg dit met de rest van de ingrediënten bij de specerijen en maal tot er een mooie gladde pasta ontstaat

Ingrediënten voor ín de Massaman curry
– 400 gram kippendij blokjes zonder bot en vel (of kipfilet voor degene die niet van ‘harde’ stukjes houden)
– 4 el zelfgemaakte curry pasta (of haal een potje bij de toko als je in een luie bui bent)
– 400 gram vastkokende al gaar gekookte aardappels
– 200 gram verse groene groentes naar keus
– 500 gram kokosmelk
– 1 rondje palm suiker
– 2 el vissaus
– 2 el gezouten pinda’s
– sap van 1 limoen
Dewi: Bak de kip aan tot deze mooi bruin kleurt. Haal de kip daarna uit de pan en doe daar gelijk de curry pasta in met wat extra olie. Als de pasta mooi gebakken is voeg je de kokosmelk samen met de suiker toe en laat je 1/3 inkoken. Voeg de kip weer toe en laat de kip zachtjes garen. Voeg de rest van de ingrediënten toe en en breng eventueel op smaak met peper/vis saus/limoen/zout. Serveer met de witte rijst en eventueel wat verse koriander en ingelegde komkommers. Eet smakelijk! vincenteilandkeuken.nl

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je met de knop hieronder in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Beeld: Arjen van Wijk

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN