videocam Heb jij al een Healthy Spring Box bemachtigd?

De onbekende kant van Curaçao: 10 holistische hotspots voor op je bucketlist

Travel
Curaçao hotspots

Holistik
11.07.2022

Zodra je de luchthaven uitloopt, komt de warmte je als een comfortabele deken tegemoet. Tegelijkertijd is daar de verkoelende passaatwind uit het oosten. Als je alleen al dit gegeven een moment op je in laat werken, ontspan je waar je bij staat. Bon biní, welkom, op Curaçao. Voor Holistik ging journalist Maaike Ruepert op zoek naar de meest holistische hotspots en activiteiten van het eiland. Want dushi Kòrsou is meer dan de hele dag op een strandbedje hangen. Al vinden we dat laatste ook heerlijk…

Curaçao: 10 holistische hotspots

1. Sunrise swim

Curaçao hotspots

Doe als de locals en sta rond zonsopgang op om een duik te nemen in zee. De zeewatertemperatuur schommelt altijd, het hele jaar door, dag én nacht, tussen de 27 en 30 graden Celsius. Dat betekent dat het altijd aangenaam is om een duikje te nemen. Zo is er elke ochtend rond zonsopgang een groepje locals te vinden in het water van Jan Thielbaai. Je hoeft er geen sportieve aangelegenheid van te maken, als je niet wil. Het zoutgehalte is zo hoog, dat de zee je draagt en je je kan laten meevoeren op de acht deinende golven. Met je oren in het water, je ogen gesloten en misschien je tenen boven water om de frisse lucht te voelen, dobber je net zo lang tot de zon zo hoog aan de hemel staat dat ze je gezicht verwarmt. Met een beetje geluk kijkt de maan van de andere kant toe. Je hoeft alleen maar te zijn. En mocht je toch even je ogen open willen doen, schrik dan niet van een pelikaan die over je heen scheert om even verderop een zachte landing te maken. Misschien ben je niet de enige. Zo weten locals Jan Thielbaai al jaren te vinden voor dit perfecte ochtendritueel. Wees dan ook niet verbaasd als wildvreemden je begroeten met een welgemeend bon dia (goedemorgen). Hierna kan jouw dag op het eiland sowieso al niet meer stuk.

2. Ochtendwandeling met Bigala

Curaçao hotspots

Een andere aanrader voor vroege vogels (en echt dat wil je zijn met de hitte) is wandelen net na zonsopgang. Zo is er een fijne wandeling door het natuurgebied van Jan Thiel. Je kan direct beginnen vanuit je resort bij Jan Thiel (bijvoorbeeld in een van de fijne hotelkamers met zeezicht van Papagayo Beach). Maar vanaf de kant bij Mambo Beach (zoals LionsDive Beach Resort) kun je ook perfect starten. Je kan zelf of pad of met een gids. Wij gaan met de goedlachse Bigala. “We gaan niet stevig doorstappen, maar gewoon lekker genieten,” is haar geruststellen motto. Het pad van versteend koraal slingert door de bushbush. Hagedisjes schieten weg, vlinders dartelen. Ondertussen slaat de zee onophoudelijk tegen de ruige kust, tentallen meters onder ons.

Witte salie

Hotspots Curaçao

Af en toe stopt Bigala ergens. Dan laat ze een zacht blaadje door haar vingers glijden. Zoals witte salie, een natuurlijk medicijn tegen menstruatiepijn, vertelt ze. Even verderop staat ze stil bij een passiebloem. “De bladeren werken goed tegen ontstekingen.” Van een aloë vera plant breekt ze een stukje af. De gel die daarbij vrij komt, smeert ze op haar huid: tegen zonnebrand en van alles en nog wat. Je kan er ook soep van maken.

Zoutpannen

Na honderden meters lopen verschijnen de zoutpannen van Jan Thiel. Het is een historische plek. Met een beetje geluk kun je hier flamingo’s hun ding zien doen. Vroeger waren het tot slaaf gemaakten die op deze plek tot in hun enkels in het zilte water stonden, om van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat zout te winnen voor hun eigenaren. Een uit stenen opgetrokken muur en twee ruïnes van steenovens zijn stille getuigen uit die tijd. Na een wandeling van een uur komt je uit bij het strand waar tentjes met verse koffie, thee en fruitsapjes wachten.

3. Snorkelen

Curaçao hotspots

“Kijk een vis met vleugels!” Onze gids Mayrond steekt zijn hoofd boven water en wijst enthousiast naar beneden. Ook hij ziet deze niet elke dag. Een van de beste manieren om Curaçao te ervaren is om een duikbril en snorkel op te zetten en een kijkje te nemen onder water. Laat je meevoeren door de rijkdom van het onderwaterleven en de kracht van de natuur. Papegaaivissen foerageren over koraal. Scholen zebravissen stromen langs met in hun midden een trompetvis verscholen. Overal groeit wel koraal, op ogenschijnlijk dode stenen ontstaan kleine formaties, kleurrijke waaiertjes, stukjes hersenkoraal. Het lijken soms kleine bloempjes die als je dichtbij komt, in hun knop schieten.

Sympathieke gidsen

Curaçao hotspots

Het leuke aan Curaçao is, is dat waar je ook onder water kijkt je vissen ziet, meer of minder koraal, en met een beetje geluk, zeeschildpadden. Je kan prima zelf onder water kijken maar de jongens van Myronchitrip zijn wel heel sympathiek, hebben spullen en nemen je graag mee naar de mooiste onderwaterplekjes, zoals scheepswrakken of de mysterieuze blauwe grot. Wij gingen met hen naar een jaren geleden gezonken sleepboot bij Fort Beekenburg. Je loopt zo de azuurblauwe zee in vanaf het hippiestrandje en na enkele tientallen meters ben je bij de boot, die na jaren op de bodem volledig begroeid is met de meest uiteenlopende soorten koraal. Onderweg kom je zelfs het inmiddels zeer zeldzame en bedreigde elkhorn (elandhoorn) koraal tegen. Mayrond neemt de tijd – ook als je spannend vindt – en neemt je mee naar alles wat maar enigszins de moeite waard is.

4. Spa en wellness, 8 – The Experience

Curaçao hotspots

Boven op een rots, dramatischer als dit krijg je het niet, bevindt zich misschien wel de allerfijnste spa en wellnesscentrum van het eiland: 8 – The Experience. Van alleen al het gegeven dat deze spa boven op een rots is gebouwd met een adembenemend uitzicht over de Caribische Zee, gaan wij spontaan ontspannen. Voor de goede orde: dit is dus het uitzicht vanaf de behandelkamers. Terwijl we op ons bedje liggen, en ons onderwerpen aan de kundige handen van een van de specialisten, waait de verkoelende zeebries het openstaande raam binnen. Rustgevende muziek is niet nodig, want ook hier bovenop de klif, horen we de zee ruisen. En anders is er wel een zingende trupiaal die je begeleidt naar een sluimerende staat van bliss.

Ijskamer

Nu we er toch zijn, gaan we voor de full spa ervaring, inclusief zweten in de Finse sauna en afkoelen in de ijskamer. We zeggen niet dat je het een keer gedaan moet hebben, maar bijzonder (en lekker) is het wel om dit te doen, terwijl het buiten een graadje of 29 is. (Kleine waarschuwing: op Curaçao is het niet de bedoeling dat je uit de kleren gaat, dus ook niet in de sauna.) Na onze behandeling hangen we nog even in het zwembad en in een van de verwarmde jacuzzi’s, terwijl de zon in de zee zakt.

5. Universal Alchemist

Curaçao hotspots

Microbioloog en kruidkundige Elly Sambo en haar winkel in hartje Willemstad zijn een verhaal apart. Elly’s missie is het omarmen van de vrouw in al haar gedaanten. Zo werkte ze jarenlang aan een elixer speciaal voor de vrouw. Dat heeft geresulteerd in Yoni Goddess Oil (alleen voor extern gebruik). De yoni is speciaal leerde haar grootmoeder Elly. Al op haar tiende, voor haar eerste menstruatie, wijdde haar oma haar in in de geheimen van het yoni stomen. Inmiddels is het een specialiteit van Elly en menig Curaçaose bezoekt Elly’s winkel en praktijk voor een stoomsessie inclusief soultalk. Elly is opvallend open op het verder best preutse eiland. In haar kleurrijke winkel verkoopt ze onder meer smudge-boeketten, zelfgemaakte truffels, sapjes, thee, tincturen én jointjes, maar dan niet gevuld met wiet maar met een kruidenmix van bijvoorbeeld lavendel en roos. Universal Alchemist, Ansingstraat 76 Pietermaai.

6. Herbology Native Healing

Curaçao hotspots

Oké, toegegeven acupunctuur kan anywhere. Maar de op Curaçao gevestigde acupuncturist en kruidkundige Shalini Iyengar weet wat ze doet. Met haar achtergrond (geboren in India, gestudeerd in Amerika, alleenstaande moeder, van oorsprong fysiotherapeut) haar ze het beste in haarzelf naar boven om haar plantgeneeskunde- en acupunctuurpraktijk op het hoogste niveau te brengen. “Ik luister naar het lichaam,” zegt ze. “En blijf leren.” Heb je tijd en behoefte aan een sessie, bezoek dan Herbology Native Healing, gevestigd in holistisch wellnesscentrum The Space (yoga, meditatie, massage en meer). (Shalini is ook te vinden op Instagram, maar daar vind je niet heel veel info, omdat haar tijd liever besteed aan direct menselijk contact in plaats van sociale media en dat vinden wij eigenlijk wel weer een pré.) Schout bij Nacht van Staverenweg 2, Willemstad, +5999 682 7727, contactherbology@gmail.com.

7. Den Paradera & Ashram Curaçao

hotspots Curaçao

Dinah Veeris (84) is de onvolprezen meesteres van kruiden op het eiland. Haar kruidentuin is een begrip. Ondanks haar hoge leeftijd leidt zo nog mensen rond langs haar planten en legt ze de geneeskrachtige werkingen ervan uit. Haar kennis heeft ze van haar moeder en oma.  (laat momenteel een app ontwikkelen om met haar tijd mee te gaan)  en zij heeft haar kennis van haar moeder en oma. Sinds de pandemie huist naast Dinah’s kruidentuin de ashram van Dolf van Stapele en Nephtalie Demei. Tijdens een coronalockdown ervoeren ze de ultieme rust. Tijdens een televisieavondje zeiden ze tegen elkaar: We stoppen met de ratrace. Dolf: “Ik wilde me niet langer conformeren aan de snelle wereld. We stellen altijd alles uit, want morgen wordt alles beter, maar dit wilden we meteen doen.” En zo geschiedde. Het koppel huurt sindsdien een stuk land met uitzicht op de Tafelberg. Hierop planten ze  voedselbossen aan met onder meer mango’s, bananen en kalebassen. Langzaamaan creëren ze hun eigen paradijs. Ze bieden retraites aan voor wie een week de tijd heeft, maar soms kun je aanhaken tijdens een lopende retraite of een reiki behandeling boeken. Kijk voor meer informatie op Dinahveeris.com en Ashramcuracao.com.

8. Wataflow Therapy

Curaçao hotspots

Een van de meest bijzondere dingen die je op Curaçao kan doen, is Wataflow therapie van Merel Schuringa. Merel neemt je mee met een trip waarin ze dans, massage, meditatie en rekoefeningen in en onder (!) water combineert om tot jezelf te komen. Door honderd procent op Merel en op jezelf te vertrouwen en je compleet over te geven aan haar en de kracht van het water, vind je innerlijke rust. Blokkades en spanningen kunnen gaan. Een sessie kan tot wel enkele uren duren, afhankelijk van je behoefte. Merel is van huis uit fysiotherapeut en gaf jarenlang dolfijntherapie. Ze leerde de fijne kneepjes van deze therapie van de bedenker zelf, toen hij een bezoek bracht aan het eiland. Ten tijden van onze trip naar Curaçao is Merel helaas hoogzwanger en kunnen we het niet zelf ervaren hoe het is, maar hiervoor komen we heel graag terug naar het eiland. Meer informatie via Wataflowtherapy.com.

9. Streetfood

Curaçao hotspots

Curaçao heeft ook haar eigen streetfood. Bakkertjes en vooral Chinese minimarkets langs de kant van de weg verkopen pasteitjes (pastechi’s) in de ochtend, voor velen een handig ontbijtje. Kaas, kip en tuna (tonijn) zijn favoriet. Halverwege de weg naar Westpunt vind je Toko Cindy waar je behalve de hele dag door pastechi’s ook verse kokos sap, ja uit de kokosnoot, kan halen, bijvoorbeeld als je toch die kant op gaat voor de 8 – The Experience spa (of een van de idyllische baaien). In Willemstad vind je foodtrucks met batidos, smoothies die on the spot voor je worden gemaakt. Verser bestaat niet. Je kan kiezen uit de meest exotische vruchten, waaronder smaaksensatie papaya. Alles wordt ter plekke gesneden en gemixt in de juicer.

10. Brisa do Mar – Pop’s Place

Curaçao hotspots

Een van de fijnste dingen van restaurant Brisa do Mar – Pop’s Place is dat het op het strand ligt. Een stap en je zit met je voetjes in het water, als je wil. In het restaurant zelf zit je lekker in de schaduw met uitzicht over de zee. Een ander fijn iets is dat het lokaal is, het eten uit de zee – denk aan schelpdier karkó of kreeft, komt direct van de vissersboten die in de haven achter het restaurant aanmeren. Kaasballetjes zijn de lokale specialiteit voor als er iets te vieren valt en bestel er vooral een lekker fris glas awa di lamunchi (limonade) bij. Caracasbaaiweg, Jan Thiel, Curaçao.

Thuiskomen in je eigen lichaam?

Download nu de gratis Mini Guide en ontvang tips van Karlijn, Evelyn & een team van experts. Download gratis mini-guide Holistik Energy Pakket Karlijn en Evelyn

Tekst en foto’s: Maaike Ruepert

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Gratis e-book en 10 minuten magic moon music.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.