Vorig jaar verhuisde Feng Shui master Nina Elshof van een knots van een boerderij naar een statig pand in hartje Zutphen. Haar grootste prioriteit? Het energetisch op orde krijgen van het mini keukentje. Hoe je jouw eigen keuken een energetische detox geeft en waarom dat zo belangrijk is lees je hier.
Is jouw keuken wel Feng Shui proof? Zó geef je ‘m een energetisch detox
Ik hou van lekker en vooral gezond eten. Mijn lijf vraagt, nee schrééuwt er om. De eerste maanden in mijn nieuwe woning was het met de keuken echter ernstig gesteld. In afwachting van een op maat gemaakt exemplaar moest ik me een tijd lang behelpen. Met één enkele gaspit, amper opbergruimte en een piepklein werkblad heb ik vaak concessies moeten doen aan mijn kook- en eetwensen. Ik had gewoon geen zin om lang in een ruimte te blijven waar het een chaos was. Het gebrek aan een fatsoenlijke keuken werd op gegeven moment zelfs fysiek voelbaar en drukte me met de neus op de feiten: je woonomgeving heeft niet alleen invloed op je welbevinden, maar ook op de welzijn en gezondheid.
Energie en aandacht toevoegen aan je maaltijd
De basis voor een gezond leven begint wat mij betreft niet zozeer op de yogamat, maar in de keuken. De ruimte waar je je voedsel bewaart en het bereidt tot een smakelijke en gezonde maaltijd heeft een groter effect op je gezondheid dan je wellicht verwacht. Feng Shui beschouwt het koken als een alchemistisch proces. Onder invloed van energie en de nodige aandacht transformeer je producten tot een gezonde en smakelijke maaltijd. Sleutelwoorden hierin zijn energie en aandacht. Zij zijn de wérkelijke bronnen waaruit een maaltijd haar gezonde voedingswaarde put. Hoe gezond het basisproduct ook is, zonder toevoeging van de juiste energie en de juiste hoeveelheid aandacht bestaat de kans dat het verwordt tot maagvulling met net iets meer vezels en vitaminen dan een broodje hamburger van een fastfood restaurant.
Energetische lading van eten
Voor de toevoeging van energie en aandacht ben je zelf verantwoordelijk. Dat leidt tot de vraag wat jíj nodig hebt om je eigen energie op een dusdanig peil te brengen dat je een toegevoegde waarde kunt zijn voor de kwaliteit van je eten. De omgeving waar je de sla wast, je zeewier roostert en de quinoa kookt beïnvloedt op onbewust niveau je houding, stemming en mindset. Deze op hun beurt komen tot uitdrukking in de energie die je uitstraalt en die via je handelingen als het ware de pan in roert. Een jengelende tv en ruziënde kinderen op de achtergrond vormen een voedingsbodem voor aangebrande pannen, halfgare groentetaarten en smakeloze smoothies. Je irritatie, hoe goed onderdrukt ook, trekt als energetische lading in het eten. Dat laat zich proeven én verdwijnt met iedere hap in de monden die je voedt. Chinezen dulden om deze reden geen pottekijkers in hun keuken. Je weet immers nooit hoe iemands energievlag er bij hangt.
Maak je keuken energetisch op orde
Een keuken die energetisch op orde is ondersteunt het bereiden van een energetisch gezonde maaltijd. Hier volgen een paar vragen die je helpen bepalen hoe het er voor staat met jouw eigen keuken.
1) Is het er fris en helder zodat je hoofd dat ook kan zijn? Een bedompte, donkere keuken zorgt voor een sombere sfeer.
2) Is het er geordend en schoon zodat je handelen dat ook kan zijn? Een keuken die onlogisch is ingedeeld of een aanrecht dat een ratjetoe van spulletjes laat zien, maakt het moeilijker overzicht te houden tijdens het koken. Bovendien is het een hele klus zo’n keuken schoon te maken en te houden waardoor je er vaak niet eens aan begint.
3) Is het er rustig en ontspannen zodat je aandacht dat ook kan zijn? Denk even aan de eerder genoemde tv die ongemerkt veel van je aandacht afleidt van het koken. In dezelfde categorie vallen laptops en telefoons. Met elke bliep en pling wordt je aandacht de wijde wereld in getrokken, weg van je keuken en je eten.
Maar bovenal kun je je afvragen of de ruimte inspirerend genoeg is. Koken is een heilige zaak en de keuken is de tempel waar dat plaatsvindt. Die mag dus best met wat meer respect en eerbied ingericht en gebruikt worden.