videocam Bijna uitverkocht: Holistik Jubileum Box! Bestel 'm nu voor €69,95

Zen op je zadel: déze fietsroutes boosten jouw mentale gezondheid direct!

Travel

Holistik
13.06.2024

Niets zo verademend als fietsen in de natuur. Even bewust aan de drukte van de stad ontsnappen doet een mens goed. De vele healthy benefits liegen er dan ook niet om. Door vaker de fiets te pakken en de natuur in te trekken, versterk je niet alleen je immuunsysteem. Je remt ook de aanmaak van stresshormoon cortisol. Maar waar kun je dan het beste naar toe trappen voor een ‘zen op je zadel’ moment? Dit zijn de fijnste fietsroutes voor een mentale power boost!

Zen op je zadel: deze fietsroutes geven je mentale gezondheid direct een boost!

Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft (48%) van de volwassen Nederlanders ooit te maken heeft gehad met één of meerdere psychische aandoeningen. Om aandacht te vragen voor het belang van je mentale gezondheid, komt Swapfiets daarom met een aantal heilzame fietsroutes in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Deze vijf geselecteerde routes zijn ook te vinden in de recent gelanceerde fietsapp Toertje; inclusief tips, tricks én hotspots die je helpen het hoofd leeg te maken onderweg.

Kracht van fietsen in het groen

Misschien herken je het wel, een fietsrit door de drukke stad met volle fietspaden, te midden van een minstens zo hectische wereld, kan behoorlijk stressvol zijn. Volgens het Centre for Urban Mental Health blijkt dat bij 50% verstedelijking van een land de mentale problematiek aanzienlijk toeneemt. Daarnaast gaf in 2022 één op de vier werkenden in de leeftijd van 18 tot 35 jaar aan burn-outklachten te ervaren. Daarom is het van groot belang af en toe je hoofd leeg te maken. Bewegen draagt daar positief aan bij: uit een recent onderzoek blijkt dat regelmatig fietsen, bijvoorbeeld naar het werk, de kans verkleint dat je medicijnen tegen depressie en/of angsten nodig hebt. Voeg daar een natuurlijke omgeving aan toe en je zit helemaal lekker (op je fietszadel).

Ontdek 40.000 km aan Nederlandse fietspaden

Dit zijn vijf van de mooiste fietsroutes, inclusief ontspannende mindfulness oefeningen. De routes starten allemaal bij een Swapfietswinkel in het centrum van de steden (maar uiteraard kun je ook op een ander punt beginnen) en leiden je via geweldige paden naar het levendig groen, afgelegen plekken voor een meditatie, de beste plek voor een ochtendduik en weidse uitzichten.

Amsterdam: Vogelspotten bij Het Twiske, duur: 1.51 uur, afstand: 32 km

Zodra je bij Amsterdam Centraal het pontje hebt genomen naar de NDSM-werf, voelt het alsof je een hele nieuwe wereld binnenstapt, ehh… fietst. De drukte van de stad maakt plaats voor serene rust en na ongeveer twintig minuten fietsen bereik je Het Twiske. Misschien ben je er al een keer geweest tijdens het festivalseizoen, maar dit is ook de perfecte plek voor een vogel opera. Het Twiske is namelijk een beschermd natuurgebied en broedplaats voor veel vogels. Onderzoek van de Universiteit van Kiel heeft zelfs uitgewezen dat het kijken naar vogels goed is voor je geestelijke gezondheid. Het zou je zelfs even gelukkig maken als het krijgen van een loonsverhoging.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Om deze “high on life” nog wat langer vast te houden, fiets je na Landsmeer naar het pontje bij Het Schouw. Hier kom je langs Jersey IJssalon, waar je in de tuin van de boerderij kunt genieten van ambachtelijk gemaakt boerenijs. Is het winkeltje gesloten? Geen probleem! Pak je ijsje uit de diepvries en betaal eenvoudig met de QR-code.

Wil je nog wat langer genieten van de rust en natuur van Waterland? Volg dan de bordjes naar Ransdorp en Durgerdam, ook wel de “achtertuin van Amsterdam” genoemd. Hier vind je uitgestrekte veen- en heidelandschappen die je het ultieme Hollandse gevoel geven. Een perfecte ontsnapping uit de hectiek van het stadsleven. Link naar Google Maps.

Amsterdam: Rondje Ouderkerker Plas, duur: 1.34 uur, afstand: 25 km

Wist je dat je nét buiten Amsterdam een van de mooiste stukjes Nederlandse natuur kunt ontdekken? Volg de Amstel en je vindt het vanzelf. Zodra je onder de A10 door fietst, laat je de drukte van de stad achter je. Deze eenvoudige route leidt je langs de prachtige Riekermolen en uiteindelijk naar het charmante Ouderkerk aan de Amstel. Dit pittoreske dorpje is de perfecte plek voor een pauze. Je vindt hier genoeg gezellige cafés en restaurants aan het water. Een aanrader is restaurant Heisa, waar je kunt genieten van heerlijke, goed belegde broodjes tijdens de lunch.

Je kunt ervoor kiezen om via de brug over de Amstel weer terug te fietsen via de andere kant van de Amstel. Nog leuker is om door te trappen en een rondje om Ouderkerkerplas te maken. Dit brengt je dieper de natuur in langs rustige strandjes en biedt continu een wijds uitzicht over het meer. Voor de terugweg kun je door de polders van Ouderkerk aan de Amstel weer richting Amsterdam fietsen. Link naar Google Maps.

Rotterdam: mindful molens van Kinderdijk, duur: 2 uur en 30 minuten, afstand: 41,5km

Ben je klaar voor een prachtige fietstocht naar de iconische molens van Kinderdijk? Deze fietstocht neemt je mee langs het water van de Nieuwe Maas en het stadspark de Oude Plantage. Als je zin hebt in een spectaculaire lunch, moet je nog even doortrappen naar Capelle aan den IJssel. Bij Het Zalmhuis serveren ze de beste bowls, bagels en sushi. De route vervolgt zich langs het water door Krimpen aan den IJssel, waarna je het uitgestrekte polderlandschap van Krimpenerhout induikt. Dit vlakke landschap, met water zover je kunt zien, is oer-Hollands. Fietsend door deze serene omgeving bereik je uiteindelijk het einddoel van je tocht: Kinderdijk. Vergeet niet bij veerdienst Krimpen aan de Lek de pont te nemen naar de overkant.

Kinderdijk staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst vanwege de molens, dijken en gemalen. Een bijzonder stukje Nederlandse geschiedenis. Genoeg rondgedwaald hier? Fiets dan door via Alblasserdam totdat je de brug kunt oversteken richting Ridderkerk. Volg de weg richting de Ringdijk en vanaf hier begint de weg terug naar Rotterdam. Je fietst nog een stuk door het Donckse Bos en komt voorbij een prachtig landgoed waar je het beeldhouwwerk Hercules en Antaeus kunt zien. Via Van Brienenoordbrug fiets je weer langs het water terug naar het centrum. Link naar Google Maps.

Rotterdam: rivierrijke Rotte route via Hillegersberg, duur: 1.20 uur, afstand: 23,4km

Ontsnap aan de stad en ontdek de eeuwenoude veenrivier de Rotte, een verborgen parel van Rotterdam. Slechts vijftien minuten fietsen en je bevindt je in een oase van water en groen bij de Bergse Voorplas. Blijf op de route langs de stroom De Rotte en je komt de mooiste molens tegen.

Je weg vervolgt van het Lage Bergse Bos naar het Hoge Bergse Bos vol perfecte plekken om je hoofd leeg te maken. Zoek een rustig plekje om te bosbaden. Dat woord komt van het Japanse shinrin yoku, wat ‘weelderig verblijf onder de bomen’ betekent. Je kunt hier de 4-7-8 ademhalingstechniek doen, ook wel de “relaxing breath” genoemd. Hoe je dat doet? Het kan staand of zittend, met je ogen open of dicht.

Adem gedurende 4 seconden heel rustig in door je neus. Houd je adem 7 seconden vast en adem daarna 8 seconden rustig uit door je mond. Herhaal deze ademhaling een paar keer en je voelt al snel het kalmerende effect. Na deze relaxte pauze spring je opgeladen op de fiets om je weg terug te vinden naar het centrum van Rotterdam. Om helemaal voldaan terug te keren is een bezoek aan Bospaviljoen De Eekhoorn of Pannekoekhuis De Nachtegaal bij de Kralingse Plas de perfecte afsluiter. Link naar Google Maps.

Utrecht: Fortentocht in Utrecht, duur: 0.50 uur, afstand: 14 km

De ideale route als je in een klein uurtje je hoofd leeg wilt maken. Deze route neemt je mee langs de idyllische grachten, het Griftpark en naar de Utrechtse forten. Eerst langs Fort Blauwkapel en vervolgens door de polder naar de Hooge Kampse Plas. Dit gebied is perfect om even af te stappen en te genieten van de rust en het gezang van de vogels. Gebruik dit moment om na te denken waar je dankbaar voor bent. Door vijf dingen op te schrijven waar je blij mee bent, die vandaag zijn gebeurd bijvoorbeeld, krijgt je geluksgevoel een boost. Je kunt dankbaar zijn voor de zon die nu doorbreekt, dat je de tijd genomen hebt om te fietsen of de goede koffie die je vandaag gedronken hebt.

Over koffie gesproken, fiets de weg terug en bij Fort Voorpolder heb je een gezellig ingerichte pipowagen waar je zelf koffie en thee kan maken. Je kunt er heerlijk buiten zitten met wel een kilometer vrij uitzicht. Opgeladen stap je weer op de fiets en vervolg je de route naar het derde fort: Fort De Bilt. Daarna keren we weer terug naar het centrum, maar mocht je nog dorst of trek hebben gekregen dan is koffiehuis Parkcafé Utrecht waar je wilt zijn. Een gezellige stop voor elk moment van de dag. Ten slotte sluit je de route af met een laatste stukje langs het water aan de Singel om weer bij het centrum uit te komen. Link naar Google Maps.

Swapfiets x Toertje

De routes zijn ook te vinden op Swapfiets.nl en in de onlangs gelanceerde fietsapp Toertje, een initiatief van de Fietsersbond, BAM Infra Nederland en CanvasHeroes. Toertje maakt fietsen makkelijker en leuker: vind routes, ontdek de natuur, ga op avontuur en laat de auto vaker staan. Enjoy!

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Gratis e-book en 10 minuten magic moon music.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
NIEUWSBRIEF We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.