Alarm! Dit is waarom het gevaarlijk is om na je bevalling geen rust in te bouwen

Body
rust na bevalling

Het vergeten vierde trimester is de periode na je bevalling. Een periode van rust, regelmaat en reinheid die we meestal niet in acht nemen. Desirée Domacassé is natuurvoedingsadviseur met een achtergrond in biomedische wetenschappen. Ze specialiseert zich in het helpen van vrouwen in het terugvinden van hun energie na de zwangerschap. In deze column legt ze uit waarom het gevaarlijk is het vierde trimester niet serieus te nemen. 

Alarm! Dit is waarom het gevaarlijk is na je bevalling geen rust in te bouwen

Wekelijks krijgen we ze onder onze neus geschoven: foto’s van een filmster of fotomodel van slechts een paar weken na de bevalling. Vaak poserend in een bikini, zodat haar strakke buik te bewonderen is. Meer nog dan mijn vraagtekens bij de fysieke effecten en de scheve verwachtingen die dit schept, vind ik het verdrietig dat je het jezelf niet kan permitteren om vrij te zijn van je werk in deze kwetsbare fase. Als nieuwe moeder ben je veranderd. Net als je hersenen en daarmee ook je prioriteiten. In de weken na de bevalling, oftewel het vierde trimester, wil je instinctief alleen maar bij je baby zijn. Normaliter staat je hoofd dus dan helemaal niet naar bikini’s en werk.

Indeling trimesters zwangerschap

Tijdens het eerste trimester van je zwangerschap (dat drie maanden duurt) kom je erachter dat je zwanger bent. Meestal gaat dit gepaard met een existentiële vermoeidheidscrisis. Het volgende trimester is er vaak één van meer energie en een buik die zichtbaar wordt voor de buitenwereld. In je laatste en derde trimester keer je naar binnen toe om je voor te bereiden op de komst van het nieuwe leven. Deze negen maanden heb je zelf echt nodig, zeker als het gaat om je eerste kind. Dat zei een kennis ooit tegen mijn vriend en mij toen we net drie dagen wisten dat ik zwanger was. Ook al had hij geen idee, zijn woorden stelden mij gerust. Mijn zwangerschap was namelijk een grote verrassing. De bevestiging dat negen maanden genoeg tijd zou zijn om me voor te bereiden, was precies wat ik nodig had.

Heilzame terugtrekkende beweging

Het mooiste aan de zwangerschap vond ik het overweldigend besef dat mijn lichaam in staat is om nieuw leven te maken. En tegelijkertijd is het één van de meest aardse ervaringen die je kan hebben. Deze tegenstrijdigheid zorgt ervoor dat je na de bevalling zowel mentaal als fysiek kwetsbaar bent. Oude tradities, zoals de Chinese geneeskunde, erkennen dit gegeven en schrijven voor dat de nieuwe moeder ‘een maand moet doen’. Als nieuwe moeder dien je jezelf te beschermen door thuis te blijven, te rusten en veel hulp te ontvangen met het verzorgen van jezelf en de pasgeboren baby. Niet alleen in China bestaan deze gebruiken. In de Ayurveda, oud Indiase geneeskunde bestaat dit heilige vierde trimester uit 40 dagen van rust, hulp en herstel. Ook in Afrika bestaan dergelijke tradities en in Latijns Amerika lijkt het woord dat deze fase beschrijft op ‘quarantaine’ en het getal 40 in het Spaans. Hoewel in bepaalde religies de vrouwen dan als ‘onrein’ worden bestempeld, heeft het terugtrekken onder welke noemer dan ook een bewezen heilzame werking.

Overgeslagen postnatale controle

Een schril contrast met wat wij gewend zijn: een paar dagen kraamhulp, je partner die met moeite twee dagen vrij krijgt en het huis dat al snel volstaat met kraamvisite die jij mag bedienen. Daarnaast zie ik keer op keer nieuwe moeders die net als de fotomodellen en filmsterren, het niet kunnen laten om gelijk het kraambed uit te springen en te verkondigen dat ze zich prima voelen. Deels is het de adrenaline. Maar het is ook geboren uit nood bij gebrek aan hulp en de verwachting dat het leven weer snel opgepakt moet worden. De 40 dagen – oftewel zes weken die in veel tradities nog bestaat – is ons nog wel bekend. Het is de tijd die je baarmoeder nodig heeft om terug te keren naar haar oorspronkelijke grootte. De zogeheten ‘postnatale controle’ bij de verloskundige wordt vaak overgeslagen en alleen aangehouden als het moment dat je weer mag sporten en vrijen. Vaak verschijnt het libido bij veel moeders pas na maanden in plaats van weken.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Facebook!
Ga naar facebook

Het ontbreken van een afgebakende periode van rust, reinheid en regelmaat heeft grote gevolgen. Vooral omdat de consequenties van een onvolledig herstel niet gelijk zichtbaar zijn. Veel moeders lopen rond met klachten die vergelijkbaar zijn met burn-out symptomen zoals overgevoeligheid, een geheugen dat ze volledig in de steek laat en een constante vermoeidheid die ze niet kunnen wegslapen. Dit heet postnatale depletie. Net als PMS nemen we deze klachten vaak voor lief aan en als verzorgers is het goed zorgen voor jezelf geen prioriteit. Hierdoor verergeren de klachten vaak. Naar verwachting lijdt een groot percentage moeders zelfs jaren na de bevalling nog aan deze postnatale depletie.

Menopauze in zicht

De menopauze is niet iets waar we vaak bij stil staan. Aangezien we tegenwoordig steeds later moeder worden, is het belangrijk om er wel rekening mee houden. Zwanger worden in een fase dat perimenopauze heet (ongeveer tussen de 35-45 jaar) is heel normaal. Maar de perimenopauze is op zichzelf al een fase van fluctuerende hormonen, die vaak gepaard gaat met slaapproblemen, zware menstruatie en een emotionele achtbaan. Als je daarbij de hormonale schommelingen optelt van zwangerschap en de bijkomende stress van een pasgeboren baby, is onze timing niet ideaal. Je lichaam bereidt zich namelijk in deze fase als het ware voor op de menopauze. Je herstel overslaan, maakt het voor je lijf nog moeilijker om op gezonde wijze deze nieuwe fase in te gaan. Het vierde trimester is daarom minstens zo belangrijk voor jou als (nieuwe) moeder en voor je baby als de voorgaande drie. Een moeder die goed voor zichzelf zorgt, kan meer geven en beter omgaan met de eisen van het moederschap. Binnenkort meer over hoe je tijdens je zwangerschap al stappen kan zetten om een goede herstelperiode te garanderen.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link