Ayurveda en zwangerschap: deze tips helpen om je spiritueel gezien te openen

Heart + Soul
Zwangershap en Ayurveda
demelza janmaat

Demelza Janmaat
05.11.2018

Tijdens haar zwangerschap van een tweeling dook de digitale nomad Demelza Janmaat in de wondere wereld van holistisch zwanger zijn. Over al het moois wat ze ontdekte, blogt ze komende tijd op Holistik. Als nieuwsgierige quasi-zwever, kon ze natuurlijk de yogadans niet ontspringen. Na een introles met vriendin S, besloot Demelza om zelf een strippenkaart voor ‘yoga-virgins’ aan te schaffen. Uiteraard. Door die ene yogales belandde ze op het pad van de Ayurveda, waarop ze een hoop leerde over haar lijf en geest in deze bijzondere staat…

Ayurveda en zwangerschap: deze tips helpen om je spiritueel gezien te openen

Mijn eerste Hatha restorative yogales bij Delight Yoga was bij Tory Hyndmann. Restorative yoga is voor iedereen goed. Het herstelt je lichaam van stress en disbalans. Per trimester van de zwangerschap is een andere yogasoort fijn. Kies als je twijfelt altijd voor zwangerschapsyoga. Tory begon over de storm buiten, dat die vaak ook zorgt voor storm in je hoofd. Resultaat: onrust, bozig, geïrriteerd, chaos. Zo fijn om bij haar te landen. Ook maakte ze rake grappen over het dagelijks leven hoe je dan even uit de Namasté en Shanti modus geblazen kan worden. Letterlijk. Toen bleek dat ik zwanger was (dat veel vragen over mijn lijf en leven opriep) en dat het ook nog van een tweeling bleek (nu kwam de tsunami aan vragen helemaal op gang, om maar even in de meteorologische terminologie te blijven) voelde ik dat Tory wel eens zou kunnen helpen.

Wie is dan toch die Tory Hyndmann?

Victoria, Tory for short, Hyndmann is een luchtige, authentieke vrouw die veel weet en vooral veel lacht. Ze geeft yogales, Ayurvedische consulten, massages en veel licht. The woman radiates! Ze komt uit Canada, verhuisde naar LA, kwam naar Nederland en verblijdt ons nu met haar aanwezigheid in Amsterdam. Haar lessen zijn te volgen bij Delight Yoga in Amsterdam, via deze website kun je ook haar andere skills boeken.

Zwangerschap en Ayurveda

Via zwangere vriendin S. besloot ik ook om eens bij haar langs te gaan voor advies om eens even wat antwoorden te scoren op al die vragen. Wat bleek? Volg je gevoel. Ja. Bedankt. Ik ben een hormoonbaal. Wat is dan waar? Tijdens het consult leerde ik dat de antwoorden in jezelf liggen met 2 duidelijke lijnen: 1. Commonsense 2. Luister naar je gevoel. Als je moe bent, klopt dat en kun je gaan slapen. Als je onwijze cravings hebt (GARNALENKROKETTEN), mag je je daar gewoon aan overgeven. Klinkt logisch, is het ook, klinkt gemakkelijk, is het niet. Wanneer je uit een dagelijkse routine komt, kost het inzicht en moeite om dit om te gooien.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

Spiritueel gezien kom je in een andere staat van zijn als je zwanger bent. Zo zijn er veel dromen/nachtmerries over vroeger, zoek je verbinding met je eigen herkomst door bijvoorbeeld eten en keer je naar binnen. Ik merkte dat ik snel overprikkeld raakte omdat ik zo ‘open’ stond. Waarschijnlijk straalde ik dat ook uit, want op iedere straathoek gooide een wildvreemde er een sentimenteel verhaal uit met een hoopvolle blik dat de zwangere raad zou weten. Ik heb velen teleur moeten stellen. Ik ben wel gesprekken aangegaan met mijn ouders over keuzes in de opvoeding. Dit gaf mij veel rust en ook een idee van wat ik zelf wel en niet belangrijk vindt.

Ayurvedische zwangerschapstips

Toen een dagje Ayurvedische tips op het gebied van pre- en postnataal. Wederom van guru Tory. Op het gebied van voeding heel interessant. Er zijn de elementen (water, vuur, aarde, lucht) die verschuiven voor-, tijdens en na de zwangerschap. Voeding kan hierin ontzettend steun bieden. Volg vooral je eigen gevoel en als je ergens enorme zin in hebt, een zogeheten craving, dan zit daar zeker iets in dat je nodig hebt. Iets wat je vooral niet moet doen is voor twee eten. Voldoende water en kruidenthee drinken is een must. Wat ik meteen ter harte heb genomen was het gedeelte over kraambezoek. Het blijkt nogal sociaal wenselijk om per onmiddellijk familie over de vloer te hebben. De Ayurveda zegt dat je eigenlijk de eerste zes weken alleen zou moeten zijn met je kind(eren) thuis in een cocon. Dat klonk mij wel zo goed in de oren, de gedachten aan iedere dag types op bezoek beviel mij alles behalve. Je hebt daarin een keuze, bleek. Voor mijn ouders is dit hun eerste keer dat ze opa en oma worden, vandaar dat ik meteen verwachtingsmanagement heb gedaan. Geen verrassingsbezoekjes, niet allemaal vrienden, ooms, tantes etc. mee en vooral niet de hele dag iedere dag er zijn. Klinkt waarschijnlijk bloedonaardig, zo kwam het ook over. Behalve bij mijn moeder. Die beaamde: ‘Ik wilde iedereen weg! Eruit! Alleen zijn met jou, ontdekken van wie ik ben bevallen, ervaren wat moeder zijn is.’ Mooi, dat ook weer geregeld. En connect met andere vrouwen die kinderen hebben of zwanger zijn. Zij zullen een handig klankbord zijn. Zeker zodra je moeder bent. Oja, vraag als je dan toch bezoek krijgt, of ze avondeten voor je meenemen in plaats van de zoveelste romper.

Google nooit en vertrouw op je gevoel

Kortom: volg je gevoel, durf te kiezen voor jezelf ondanks dat het wellicht sociaal onwenselijk kan zijn, Google nooit, geef je over aan je innerlijke kompas, verzamel zwangeren, durf terug te kijken naar waar je vandaan komt, sluit je af voor ongevraagd advies en geniet! Geniet met volle teugen van alles wat er gebeurt met je.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link