Er zijn dorpjes die worden overspoeld door toeristen en dorpjes die over het hoofd worden gezien. In Zuid-Tirol ligt Tramin, een rustig plaatsje waar veel Nederlanders aan voorbijrazen op weg naar het supertoeristische Gardameer. En dat is zonde. Want in Tramin ligt een eeuwenoud adellijk huis dat is omgetoverd tot een verbluffend mooi boutique hotel: Ansitz Romani. Holistik hoofdredacteur Evelyn verbleef er met haar vriend Bas en hondje Toby en deelt met liefde het adres.
Zuid-Tirol in de herfst: opladen tussen wijnranken en berglucht
Tramin is een dorp met 3.400 inwoners in de Zuid-Tiroolse wijnstreek. Het ligt op een uur rijden van het Gardameer aan de zogeheten Südtiroler Weinstraße, een van de oudste wijnroutes van Europa. In de herfst kleuren de hellingen in dit deel van Italië goudgeel en hangt de geur van gepofte kastanjes in de lucht.
Ansitz Romani
De sfeer in Tramin is gemoedelijk. In dit authentiek Italiaanse dorpje kennen mensen elkaar bij naam en wordt het nieuws van de dag uitvoerig besproken onder het genot van een espresso. Aan de rand van het dorp ligt Ansitz Romani, een kleinschalig boetiek hotel met een bijzonder verleden. De naam ‘Ansitz’ verwijst naar de historische landhuizen die eeuwen geleden in Zuid-Tirol werden gebouwd. Het waren statige huizen voor adellijke families die dicht bij hun land wilden wonen. Logeren in een Ansitz voelt alsof je een stap terug zet in de tijd en wordt opgenomen door het eeuwenoude ritme van het huis.
De sterren van de hemel
Ansitz Romani stamt uit de 14e eeuw. Het huis heeft dikke muren, houten vloeren en gewelven. Toch voelt deze ansitz licht, eigentijds en comfortabel. Eigenaren Armin en Sabine Pernstich toverden Ansitz Romani om tot een boetiek hotel met gourmet restaurant dat mensen van heide en verre aantrekt. En terecht want chef-kok Armin kookt er de (Michelin) sterren van de hemel. Op de menukaart vind je gerechten veelal bereid met lokale producten. Denk aan huisgemaakte pappardelle met paddenstoelen en bergkaas, risotto met citroen en Zuid-Tirools lamsvlees. Armin werkt veel met ingrediënten uit eigen tuin en van boeren uit de omgeving; wat er op tafel komt, is altijd verfijnd en afgestemd op het seizoen.
Secret sanctuary
Terwijl Armin in de keuken staat, zorgt Sabine er ondertussen voor dat het je aan niets ontbreekt. Samen hebben ze een plek gecreëerd voor mensen die stilte waarderen, houden van goed eten en liever ver weg blijven van toeristische drukte. In de tuin staan ligstoelen tussen de oleanders, waar je in de middagzon met een boek tot rust komt. Er is een bio pool (een natuurlijk zwembad zonder chloor ) en een patio waar elke ochtend een uitgebreid ontbijt wordt geserveerd met versgebakken brood, lokale kazen en huisgemaakte jam. De sfeer is ongedwongen: honden liggen te dommelen en niemand kijkt op de klok. Je zou dit hotel bijna niet verlaten, maar een reisreportage is geen reisreportage als er niet ook een paar hotspots langskomen. En dus stapten Bas, Toby en ik in de auto naar het Gardameer.
24 miljoen bezoekers
Vanuit Tramin rijd je in een half uur naar het Gardameer, het grootste meer van Italië. Langs de oevers liggen meer dan twintig populaire dorpen, waaronder Malcesine (foto boven), Limone sul Garda, Sirmione en Riva del Garda. In totaal trekt het gebied jaarlijks ruim 24 (!) miljoen bezoekers. Wij bezochten Malcesine en staken met een ferry het meer over naar ‘citroenendorpje’ Limone sul Garda. Prachtige plekjes, dat zeker, maar ook overvol. Vooral in het hoogseizoen. Ik heb genoten van mijn citroenijsje, maar terugkeren naar naar het serene Ansitz Romani voelde eerlijk gezegd als een verademing.
Canyon Rio Sass
Het Gardameer was – vooral vanwege de drukte – niet helemaal onze cup of tea. Hoe ouder ik word, hoe meer in geniet van de natuur. Daarom besloten we de Canyon Rio Sass bij Fondo te bezoeken, een dorp op ongeveer 40 minuten rijden van Tramin. Deze kloof is uitgesleten door het smeltwater van de Alpen en laat zien hoe krachtig natuur kan zijn. Via houten trappen en loopbruggen daal je af in een wereld van mosgroene rotsen, kabbelend water en koelte. Een super leuke ervaring! Je kunt de kloof elke dag bezoeken, tussen april en medio november. Een ticket voor een guided tour kost 12 euro en duurt ongeveer 2 uur.
Zuid-Tirol in de herfst
Veel mensen associëren Zuid-Tirol met de zomervakantie of wintersport, maar in de herfst is de regio misschien wel op haar mooist. De temperatuur is aangenaam en de druivenoogst is in volle gang. In oktober en november viert men in Zuid-Tirol een eeuwenoude herfsttraditie: Törggelen. Met jonge wijn, gepofte kastanjes en eenvoudige gerechten sluit men samen de oogst af. Tramin ligt aan de wijnroute en is daardoor een van de dorpen waar Törggelen nog op authentieke wijze wordt gevierd. Er zijn speciale wandelingen, waarbij je van wijnhuis naar wijnhuis loopt en onderweg proeft van lokale gerechten. Bij Ansitz Romani wordt de herfst gevierd met een herfstmenu en aanbieding die geldig is van 20 oktober t/m 8 november 2025.
Historic South Tyrol
Tramin ligt op ongeveer 950 kilometer vanaf Utrecht. De route is eenvoudig: via de Brennerpas naar Bolzano, daarna is nog 25 kilometer zuidwaarts. Hoe dichter je bij Tramin komt, hoe meer het landschap verandert. De bergen maken plaats voor heuvels vol wijnranken en cipressen. Met Ansitz Romani als hidden gem. Het hotel is aangesloten bij Historic South Tyrol. Dit is een samenwerkingsverband tussen gerenommeerde historische hotels en pensions in Zuid-Tirol. Lid van dit selecte gezelschap word je niet zomaar. Alleen hotels en pensions die een onafhankelijke jury van architecten, historici en toerisme-experts hebben weten te overtuigen van de bijzondere architectonische waarde mogen zich aansluiten bij deze ambassadeurs van tijdloze gastvrijheid. Zet Ansitz Romani dus maar gauw op je bucketlist;-).
Tussenstop tip: Wallerei
Wij reden met de auto vanaf Amsterdam en maakten onderweg een tussenstop bij Wallerei, een hotel op een uur rijden van München. Nu verwacht ik meestal niet zoveel van een tussenstop, maar deze plek overtrof werkelijk al mijn verwachtingen. Wallerei ligt direct aan de Walchensee, een van de schoonste en diepste meren van Duitsland. Het water is zó helder dat je de kiezelstenen op de bodem kunt zien. Rondom liggen wandelpaden, dennenbossen en bergen. Ideaal om je benen te strekken na een lange autorit.
Knus en stijlvol
Het hotel zelf is knus, stijlvol en heeft een groot terras met uitzicht op het meer. In het restaurant wordt gekookt met lokale producten zoals wild, forel, paddenstoelen en groenten van boeren uit de omgeving. Wat begon als een praktische overnachting, werd voor ons een hoogtepunt op zich. Wallerei is zo’n plek waar je eigenlijk langer wilt blijven en waar je na het ontbijt met tegenzin de auto instapt. Wallerei heeft 17 kamers. Wil je verzekerd zijn van een overnachting, zorg dan dat je ruim van tevoren reserveert.











