Het wonder van Fátima in Portugal: waar Maria als de zon aan de inwoners verscheen

by Joris van de Weerd 29.05.2017

Op dagen als deze lijkt het al gauw of de zon aan de hemel staat te dansen. Je weet natuurlijk dat het van de hitte komt, maar wist je dat werkelijke zonnewonderen, waarbij de zon bovennatuurlijke verschijnselen liet zien, in de recente geschiedenis echt zijn voorgekomen? En niet alleen in de zomerse hitte…

Het wonder van Fátima in Portugal: waar Maria als de zon aan de inwoners verscheen

Zo was er op 8 december 1949 een zonnewonder in het Duitse Heroldsbach. En op 15 april 1950 eentje in Casalicchio, Italië. Tienduizenden mensen hebben dat destijds gezien en beaamt. Tegenwoordig zou het bijna ondenkbaar zijn dat in zo’n geval niet gelijk de hele wereld meekijkt, maar je weet maar nooit. De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Psychologen spreken over zonnewonderen als de kracht van groepsdenken en het veroorzaken van psychokinetische effecten. Westerse ‘wetenschappers’ laten het bovennatuurlijke karakter ervan liever in het midden, maar dat mag de aanwezigheid van een wonderbaarlijke sensatie niet wegnemen natuurlijk. Voor een van de meest spectaculaire herdenkingen aan een zonnewonder ga je naar het Portugese Fátima. Het ligt precies tussen Lissabon en Porto in, en is vanaf beide steden prima in zo’n anderhalf uur te bereiken. Hier speelt zich het verhaal af van de drie herderskinderen, zeven Mariaverschijningen, drie Godsgeheimen en een zonnewonder.

Mysterieuze plek Fátima

In het begin van 1916 krijgen in een veldje nabij Fátima drie herderskinderen een visioen van een engel. Deze engel (een jongetje van ongeveer 15 jaar, witter dan sneeuw en omringd met hemels licht) gebiedt hen om drie keer met hem te bidden. Vervolgens verdwijnt ‘ie weer, en de kinderen besluiten het maar even te laten voor wat het is. Op 13 mei van het jaar erop echter besloot de Heilige Maagd Maria zelf een bezoekje te brengen aan de kinderen. Ze vraagt ze om de komende zes maanden op de dertiende dag van de maand op hetzelfde uur terug te keren naar dezelfde plek, ergens bij een grot in een afgelegen veld. De kinderen gehoorzamen braaf en luisteren naar de strenge preken van Maria over zonden, boetedoening, catastrofe en gebed. Na een aantal ‘bijeenkomsten’ besluiten ze hun ouders in te lichten, waarna het hele stadje al gauw op de hoogte is van de opmerkelijke ontmoetingen. De kinderen worden tijdelijk vastgezet, waardoor ze de verschijning van 13 augustus moeten missen. In plaats daarvan staat er een grote menigte volwassen Maria op te wachten. En niet voor niets. Haar openbaring blijkt een spektakel voor alle aanwezigen.

Nooit meer iets missen van Holistik? Vergeet dan niet onze Facebook-pagina te liken en je in te schrijven voor onze Newsletter.

Niet minder dan 70.000 mensen (ongeveer anderhalf keer de Johan Cruijff Arena) waren voor de beloofde ‘hemelshow’ op de been. Niet gehinderd door de hevige stortregens trokken ze en masse naar het herdersveldje. En met succes! Achteraf spraken de geïnterviewde getuigen unaniem van een zigzaggende zon die de aarde zou verpletteren, van kleuren die alleen in het paradijs zichtbaar zouden zijn, en vooral over het in enkele seconden opdrogen van de grond en van alle toeschouwers. Terwijl die tot dan toe toch echt tot op het bot doorweekt waren. Ook de inwoners van omliggende dorpen hadden hetzelfde mirakel meegemaakt. Er zijn nog meer indrukwekkende verhalen over dit zonnewonder, de drie herderskinderen en de Godsgeheimen die Maria in haar verschijningen zou hebben prijsgegeven. Bijvoorbeeld over het interventiewonder dat Paus Johannes Paulus II overkwam. Deze verhalen zijn allemaal goed geconserveerd in en om de basiliek van Fátima.

Fátima: net zoveel bezoekers als Lourdes

Waar Lourdes bekendstaat om de genezingen van Maria, heeft Maria zich in Fátima juist laten horen over boete, teleurstelling, belediging en rampspoed. Allemaal een stuk minder aantrekkelijk natuurlijk. Maar toch trekt deze heilige plek ongeveer net zoveel bezoekers als Lourdes. De fakkelprocessies tussen 13 mei en 13 oktober (elk dus op de 13e van de maand) vanuit het veldje Cova da Iria naar de basiliek van Fátima worden elk jaar door honderdduizenden pelgrims bezocht. Misschien een idee om eens mee te wandelen, wanneer vanaf volgende week de Nederlandse wolkenluchten het allicht weer over zullen nemen van ons eigen tropische zonnewondertje.

Nooit meer iets missen van Holistik? Vergeet dan niet onze Facebook-pagina te liken en je in te schrijven voor onze Newsletter.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN