5 voordelen van de zon voor jouw gezondheid (maar pas op voor haar duistere kant!)

Body
zon gezondheid

Voel jij je ook een stuk energieker als de zon schijnt? Grote kans dat het komt door de paar uurtjes extra licht die je pakt. Zonlicht heeft een positief effect op allerlei hormonen waardoor jij in deze tijd van het jaar profiteert van fysieke en mentale benefits. De 5 grootste voordelen van de zon hebben we op een rij gezet. Maar let op: zonlicht heeft óók een duistere kant…

5 voordelen van de zon voor jouw gezondheid (maar pas op voor haar duistere kant!)

De Zon is een ster die 260 000 keer dichterbij de aarde staat dan de eerstvolgende ster. Hierdoor verlicht ze onze planeet en voelen we haar warmte. Al deze energie is afkomstig uit de kern van de zon. Daar worden bij heel hoge druk en temperatuur elke seconde miljoenen tonnen waterstof omgezet in helium. De energie die daarbij vrijkomt, verplaatst zich geleidelijk naar het oppervlak van de zon en ontvangen wij op aarde in de vorm van warmte, licht en andere straling. Zonder de zon zou er dus geen leven op aarde mogelijk zijn. Zonlicht heeft allerlei voordelen voor je gezondheid, maar kan ook schade aanrichten. Vooral hartje zomer als er geen ontsnappen is aan haar stralen. Hieronder vind je 5 voordelen van zonlicht én inzicht in haar duistere kant…

Foto collage Evelyn Twee foto's Evelyn

Volg Evelyn op Instagram

Volg hoofdredacteur Evelyn van Hasselt als je alles wilt weten over conscious aging en holistisch leven met beide benen op de grond.
Volg mij op Instagram

1) Betere stemming

Op een zonnige dag is je glas eerder halfvol dan halfleeg. In de lente en zomer maak je namelijk meer serotonine aan. Dit is een neurotransmitter die je een gelukkig gevoel geeft. Je kunt je eigen serotonine gehalte een boost geven door wat vaker naar buiten te gaan. Ga bijvoorbeeld in het park rennen in plaats van op de loopband en maak een wandeling tijdens je lunchpauze. In een gemiddeld kantoor is de lichtintensiteit namelijk 1000 lux. Buiten in de zon kan het oplopen tot 100.000 lux! Het klinkt te simpel voor woorden, maar van wat extra minuten zonlicht knap je mentaal enorm op. Het is niet voor niets dat er in Scandinavische landen (waar men het met minder zon uren moet stellen) veel meer anti-depressiva worden geslikt. In IJsland slikken 101 op de 1000 inwoners anti-depressiva, in Nederland 41 op de 1000**.

2) Minder eetlust

Een flink bord boerenkool met (vega)worst? Je moet er nu toch niet aan denken? Dat terwijl je er een paar maanden geleden misschien nog van zou watertanden. De oorzaak ligt bij leptine. Dit is een hormoon dat een seintje geeft aan je hersenen zodra je maag vol zit. Slaap is van invloed op de hoeveelheid leptine in je systeem, maar zon ook! Hoe meer zon, hoe meer leptine je lijf aanmaakt. Hierdoor neemt je eetlust af en heb je sneller een voldaan gevoel. Zo simpel is het. Niet zo gek dus dat je in de zomer vaak iets minder weegt dan in de winter. Eigenlijk zonder dat je er iets voor hoeft te doen (of laten).

3) Makkelijker verliefd

Is het jou ook opgevallen dat er op een zonnige dag opeens een stuk meer geflirt wordt? Misschien doe je er zelf wel vrolijk aan mee. In de zomer schijn je ook écht sneller verliefd te worden dan in de winter. Zonlicht heeft een stimulerende uitwerking op de hypofyse. Dit is een hormoonkliertje dat een gunstig effect heeft op het geslachtshormoon testosteron. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat de testosteronspiegel van mannen in de zomer rond de vijftien procent hoger ligt dan in de winter. Grappig genoeg worden de meeste baby’s verwekt in de donkere decembermaand. De meest voorkomende geboortedatum van de afgelopen 18 jaar is 24 september.

4) Vitamine D

Wist je dat 10 minuten zonlicht 100 keer zoveel vitamine D aanmaakt dan je door voeding in 1 dag binnenkrijgt? Volgens de Amerikaanse vitamine D-expert Michael Holick blijft vitamine D die door zonlicht in je huid wordt gevormd bovendien langer in de lichaam dan vitamine D die je door voeding of pillen binnen krijgt*. Voor het geval je vergeten bent waar vitamine D onder meer goed voor is: het opbouwen van botweefsel, het opnemen van calcium uit voeding en het verhogen van vruchtbaarheid. Je hebt aan 10 minuten per dag onbeschermd in de zon al voldoende om je huid in een vitamine D-fabriek te veranderen.

5) Haar en nagels

Hartstikke leuk natuurlijk dat de zon een gunstig effect heeft op je binnenkant, maar we willen de voordelen van de zon natuurlijk óók graag aan de buitenkant zien. En daarvoor hoef je niet lang in de spiegel te turen. Dat de zon je een gezonde teint geeft, dat zie je gelijk al. En is het niet tof dat ook je tanden en oogwit door een mooie bruine teint opeens een stuk witter lijken? En omdat de zon de aanmaak van vitamine D stimuleert, groeien je haren en je nagels ook wat sneller dan in de winter.

De duistere kant van de zon

Voordat je nu naar buiten sprint om wat extra zonnestralen mee te pikken, nog even dit. De zon is namelijk nummer 1 oorzaak van huidkanker. Uv-licht is sterker dan zichtbaar licht. Het heeft een kleinere golflengte en trilt sterker dan gewoon licht. Daardoor kan het chemische verbindingen breken en zo mutaties veroorzaken. Als dat in het DNA maar vaak genoeg gebeurt, kan dit kanker – en dan vooral melanoom, de gemene variant van huidkanker – tot gevolg hebben. Het aantal patiënten met huidkanker neemt schrikbarend toe. In 2004 kregen ruim 28.000 Nederlanders huidkanker. Inmiddels is dat aantal opgelopen tot naar schatting 50.000 mensen.

Schaduw

Het is helaas niet zo dat de zon geen schade meer aanricht als je na een tijdje verkast naar een plekje onder een boom of de parasol. Ook na het zonnen treedt nog steeds onherstelbare DNA-schade op in je huid. Amerikaanse wetenschappers van Yale University hebben aangetoond dat de schade die de zon het DNA berokkent, nog drie uur lang doorgaat, ook als je inmiddels in de schaduw bent gaan zitten. Dat betekent dat je ook onder een parasol of boom huidkanker kunt oplopen.

Bescherming

Een kwartier tot 20 minuten direct zonlicht (zonder bescherming) per dag is volgens experts voldoende om er op een veilige manier de voordelen uit te halen. Ga je langer dan 20 minuten de zon in? Gebruik dan een goede zonnebrandcrème of spray en smeer jezelf elke paar uur in. In de herfst en winter heb je in principe voldoende aan een crème of spray die een UVA-filter bevat. De wolken houden de meeste UVB-straling tegen. In de lente en zomer schakel je over op een crème met een UVA-, en een UVB-filter.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

De zon en je huid

Self zonnebrandJe huid is als een memory card. Ze onthoudt alles. Ook schade veroorzaakt door de zon. Uv-stralen maken je huid dunner, creëren pigmentvlekken en breken collageen af (lees: veroorzaken rimpels). Hoe langer je onbeschermd in de zon hebt gezeten, hoe groter de schade. Het positieve nieuws is dat je huid het óók onthoudt als je goed voor haar zorgt. Begin daarom vandaag nog met smeren met een zonnebrandcrème. De hydraterende zonnemelk van Self met SPF 30 is 100% vegan en beschermt tegen UVA én UVB-stralen. De zonnemelk is speciaal ontwikkeld voor de gevoelige huid. En ook niet onbelangrijk: dit product is koraalvriendelijk en veilig voor het leven in de zee. Self, hydraterende zonnemelk SPF 30, €38.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

*Bron: De Houdbare vrouw, Pim Christiaans & Hanny Roskamp
**Bron: OECD.
Bron: Elsevier Weekblad

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
    Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


      We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.