Zelfliefde, schoonheid en je huid: al eeuwenlang een heilige drie-eenheid

Body
dr hauschka, selflove, rens kroes, beauty
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
30.04.2019

Elisabeth Sigmund is co-founder van Dr. Hauschka en zag al vroeg in dat je huid, zelfliefde en schoonheid onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, als een soort heilige drie-eenheid. Je huid is immers de spiegel van je ziel; hoe je je voelt zie je terug in je huid. Maar ook hoe je voor jezelf zorgt, wat je eet en de mate waarin je stress ervaart in je leven. “Zelfliefde is die innerlijke, pure schoonheid die de kracht heeft ons lichaam te accepteren en er tegelijkertijd lief voor te zijn en er goed voor te zorgen” aldus Elisabeth. Hoe je met zelfliefde meer van jouw schoonheid naar voren tovert lees je in het nieuwe magazine van Dr. Hauschka. Want gaat er niet een wereld vol mogelijkheden voor je open, als de nadruk niet langer ligt op ‘wat er ontbreekt’ maar op wat er juist wel is? Dit artikel is vast een sneak peek uit het magazine dat volgende week uitkomt. 

Zelfliefde, schoonheid en je huid: al eeuwenlang een heilige drie-eenheid

Jarenlang was onze relatie met schoonheid niet echt gebaseerd op zelfliefde. We dachten dat schoonheid was verbonden aan een bepaald soort uiterlijk. Lang. Slank. Weelderige haardos. Tandpasta glimlach. Alles behalve wat jezelf was als je in de spiegel keek. En als je al wel aan al deze ‘eisen’ voldeed, dan lag de lat op een andere manier wel weer hoog of zag je simpelweg je eigen schoonheid niet… “Hoe hartverscheurend is dat,” schreef Josephine Kay, hoofdredacteur van Cosmopolitan, onlangs in haar editorial. “Om zo te verlangen iemand anders te zijn, behalve jezelf? Om niet van jezelf te houden zoals jij bent.” Een heerlijke oproep voor (meer) zelf- liefde. Ook andere magazines, zoals JAN en Happinez (die er zelfs een special aan wijdde) willen vrouwen inspireren de beste versie van zichzelf te zijn. Maar dan wel: zoals we echt zijn.

Bestel jouw exemplaar van Het Holistik Handboek!

Daarmee heb je alle tools in handen om jouw holistische levenspad te kiezen.
Bestel nu!

Holistische kijk op schoonheid

Natuurlijk hebben velen van ons daar nog wel een beetje hulp bij nodig. Een negatief zelfbeeld kan hardnekkig zijn. Zeker met al die perfecte plaatjes op Instagram is het de kunst zelf je aandacht te verplaatsen naar je pluspunten en naar wat jou mooi, bijzonder en uniek maakt. Misschien wel de beste opstap naar meer zelfliefde is een holistische kijk op jezelf en op schoonheid, omdat we zoveel meer zijn dan alleen ons lichaam. Op haar manier en passend in haar tijd ontketende Dr. Hauschka’s co-founder Elisabeth Sigmund ook een ‘schoonheidsrevolutie’ in de jaren ’70 van de vorige eeuw. Ze durfde haar studie Geneeskunde te beëindigen en haar passie te volgen: natuurzuivere cosmetica maken, alles leren over de werking van de huid en zelf schoonheidsspecialiste worden. En dat in een tijd waarin je je huid met water en zeep waste. Make-up was er alleen voor in het theater en voor dames van lichte zeden! Maar Elisabeth geloofde: “Ieder mens heeft behoefte aan een innerlijke & uiterlijke schoonheid.”

Zo mooi als je je voelt

Al meer dan 50 jaar gelooft Dr. Hauschka in een holistische benadering van je huid. Het woord ‘holisme’ is afgeleid van het Griekse ‘holos’ wat geheel betekent. Je bent dus niet alleen je ‘body’ maar ook je ‘mind’ & ‘soul’. Je bent zo mooi als je je voelt. Tegenwoordig denken steeds meer vrouwen na over een gezonde lifestyle, inclusief bijpassende ‘nastie vrije’ huidverzorging. Zo willen we niet alleen weten wàt we eten, maar ook wàt we op onze huid smeren. Een inspirerend rolmodel hierin is Rens Kroes. Rens ziet biologisch eten als ‘medicijn’, ook voor een mooie huid. Rens: ‘Je moet je huid goed verzorgen, zowel van buiten als van binnenuit. Als je last hebt van een onrustige huid, doe je er goed aan een sapje met veel zuur fruit en groene bladgroente te drinken.’ Schoonheid gaat volgens haar dan ook zeker niet om perfectionisme maar om jezelf goed verzorgen. ‘Nobody is perfect. Er zijn van die dagen… Je kent ze wel: futloos haar, doffe huid en weinig energie. Dan kijk ik wat ik thuis aan ingrediënten heb om gezonde gerechten te maken die me van dit soort kwaaltjes verlossen.’

Voeg magie toe aan je schoonheid

Wat fijn dat er steeds meer vrouwen opstaan en zichzelf durven zijn. Die geloven in de kracht van zacht, de kracht van kwetsbaarheid en je imperfecties laten zien. In plaats van afbreuk voegt selflove juist magie toe aan onze schoonheid. Het zorgt ervoor dat ook andere vrouwen hun schoonheid weer zien en er dankbaar voor kunnen zijn.

Holy Triangle

dr hauschka, selflove, rens kroes, beautyEr gaat een nieuwe wereld vol mogelijkheden voor je open als de nadruk niet langer ligt op ‘wat er ontbreekt’ maar op wat er wel is. Wat je wel hebt, wat je wel kunt en wie je wel bent. Elisabeth zag al vroeg in dat de huid, zelfliefde en schoonheid onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, als een soort ‘holy triangle’. Je huid is immers de spiegel van je ziel; hoe je je voelt zie je terug in je huid. Maar ook hoe je voor jezelf zorgt zie je terug in je huid. Kijk naar je dieet, kijk naar je stressniveau, kijk naar wat je op je huid smeert. Elisabeth: “Zelfliefde is die innerlijke, pure schoonheid die de kracht heeft ons lichaam te accepteren en er tegelijkertijd lief voor te zijn en er goed voor te zorgen.”

dr hauschka, selflove, rens kroes, beauty5 healthy habits voor meer #selflove

1. Maak van ‘reinigen, versterken en verzorgen’ je mantra
2. Drink water, ongeveer anderhalf tot 2 liter per dag
3. Slaap voldoende, inner & outer beauty begint in je slaapkamer
4. Verwen jezelf met dit Vitaliserend Masker van Dr. Hauschka
5. Geloof niet alles wat je denkt en doe aan ‘selflove-talk’

WIN 5 x Dr. Hauschka Vitaliserend Masker t.w.v. €32,50

Om wat extra zelfliefde te cultiveren maak je kans op 1 van de 5 vitaliserende maskers van Dr. Hauschka die je huid kalmeert en verfrist dankzij kweepeer, wondklaver en kamille. Schrijf je hier in: zo maak je automatisch kans én je ontvangt twee keer per jaar het fijne Dr. Hauschka magazine thuis in je brievenbus.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Tekst: Dr. Hauschka magazine 

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Reserveer!
Wil je verzekerd zijn van een box? Vul hieronder je e-mailadres in en we zetten je op de speciale pre-order lijst! Dan ontvang je als eerste een mailtje als de nieuwe box online staat.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
    Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


      We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.