Zelfhulpboeken: zo blijf je schatkistjes ontdekken in plaats van stokken om jezelf mee te slaan

Heart + Soul
zelfhulpboeken, verslaafd aan liefde, kritiek, mindset
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
18.05.2020

Jou aanmoedigen in je persoonlijke groeiproces is wat we bij Holistik het liefst doen. Bewuster leven, diepere verbinding maken met anderen, je geest helder houden en je lijf goed verzorgen. Allemaal zaken waar een mens van opknapt als je er meer van toevoegt in je leven. Zelfhulpboeken kunnen je daarbij helpen. Maar pas op dat ze niet veranderen van schatkistjes in gevaarlijke stokken om jezelf mee te slaan. Het gevaar ligt namelijk op de loer dat je deze boeken verslindt met een te kritische mindset. En voor je het weet verwar je zelfontwikkeling met zelfkritiek en wijs je jezelf constant af. Sollicitatiecoach en freelance schrijfster Ruth Tolhuijs veranderde haar mindset en las daarna haar favoriete zelfhulpboeken met andere ogen. Ze vertelt waarom die verandering pas écht de deur voor geluk en overvloed opende.

Zelfhulpboeken: zo blijf je schatkistjes ontdekken in plaats van stokken om jezelf mee te slaan

Ruth: ‘Onlangs kreeg ik een berichtje op Instagram: Lees jij niet een beetje te veel van die zelfhulpboeken? Ik raakte licht geïrriteerd. Hoezo, te veel? Die boeken geven me houvast en het gevoel dat ik groei. Daardoor voel ik me beter over mezelf. Daar heb je toch nooit te veel van? Ik wil niet eindeloos in dezelfde patronen blijven hangen, ik wil eraan werken! En toch bleef het aan me knagen. In de zomer van 2015 raakte ik op mijn 22e, na het behalen van mijn diploma in Human Resource Management, overspannen. Ik ontdekte dat mijn hele leven draaide om het voldoen aan verwachtingen van anderen. Toen ik mijn eerste stappen in de grote mensenwereld zette, had ik geen idee wat ik zélf wilde. Wat ik wel wist, was dat er iets goed mis was met mij en mijn kijk op de wereld. Sindsdien hebben boeken als ‘You Are a Badass’, ‘The 4-hour Work Week’ en ‘De kracht van kwetsbaarheid’ een prominente plek in mijn kast. Ik ben gek op boeken die me handvatten geven om het leven op een andere manier te bekijken.

Hoe ‘fix’ ik mezelf?

Op het moment dat ik het Instagram-berichtje kreeg zat ik bij mijn ouders in de tuin en las ik ‘Verslaafd aan de liefde’ van Jan Geurtz. Een boek dat gaat over het afwijzen van jezelf en van daaruit bevestiging zoeken in een ander. Nou ja, dat herken ik wel. Naarstig ging ik op zoek naar hoe ik dit dan in godsnaam aan mezelf kan fixen. Goed, ik wijs mezelf dus af. Dat doe ik dus (óók) fout. Prima, hoe los ik dit op? Geef me alle tips die er zijn en ik doe het. Ik had dat boek liever gisteren uit dan vandaag.

Misschien was het een combinatie van dat boek en dat berichtje, of een samenloop van omstandigheden in de tijd van Corona… Hoe dan ook, opeens realiseerde ik me: ik word doodmoe van dat eindeloze gesleutel aan mezelf. De hele reden dat ik overspannen ben geraakt, is dat ik iets anders probeerde te zijn dan ik ben. Die overtuiging blijkt hardnekkig. Want ieder boek dat ik las werd voor mij een bevestiging dat ik eerst iets moest bereiken, voordat ik goed genoeg ben. Eigenschappen waar ik nog niet over dacht te beschikken en die ik mezelf moest gaan aanleren. Op die manier werden de zelfhulpboeken eerder een bevestiging van mijn eigen onzekerheid, dan dat ze me ook daadwerkelijk hielpen.

Zelfontwikkeling of zelfkritiek?

De grootste les die ik mee wil geven aan iedereen die zich in de wondere wereld van zelfontwikkeling stort: zelfontwikkeling is iets anders dan zelfkritiek. Continu het gevoel hebben dat je iets aan jezelf moet veranderen voordat je ‘goed’ bent, dat is zelfkritiek. Voor mensen die zichzelf niet goed genoeg vinden kunnen zelfhulpboeken een walhalla zijn, om juist die overtuiging nog wat extra kracht bij te zetten. Dat is doodvermoeiend en creëert een eindeloze spiraal van teleurstelling. Als het dan even níét lukt, je je goed ellendig voelt of je merkt dat je een oud patroon herhaalt, baal je extra. Hè verdomme, ik ben nog stééds niet gefixt!

Ik merk dat ik, en ik niet alleen, geneigd ben om toe te werken naar die ene ideale versie van mezelf. Als ik X en Y heb gefixt, dán ben ik verlicht, breekt de hemel open en zal ik baden in ultiem geluk en succes. Okay, laten we wel wezen; dit denk ik niet echt, maar toch hoop ik dat er ergens aan het eind van al die zelfhulp een moment komt dat ik me écht gelukkig voel. Inmiddels begint het me te dagen dat dit niet is hoe het werkt.

Niemand is perfect

Gelukkig is niemand perfect. Volgens mij wordt het leven ook pas leuker en makkelijker als je vanuit al je imperfectie stappen mag zetten. Dat je mag groeien, leren en ontwikkelen. In dat boek, Verslaafd aan de liefde, staat dat ‘goed’ en ‘fout’ twee kanten van dezelfde medaille zijn. Als jij continu de ‘foute’ delen van jezelf probeert te verwijderen, oftewel ‘dood’ probeert te maken, is het alsof je continu een lijk in een koffer meesleept. Dat is loodzwaar. En op het moment dat je je even niet zo krachtig voelt, is het precies die koffer waardoor je niet meer vooruitkomt.

Het is echt een verademing als je jezelf toestemming geeft om niet perfect te zijn. Dat doet me denken aan het boek van anti-zelfhulpheldin Marian Donner dat ik las: Het Zelfverwoestingsboek. Een pleidooi om die eindeloze drang naar het ‘fixen’ van jezelf te laten varen, en jezelf te accepteren zoals je bent. Zelfhulpboeken werken averechts als je ze gebruikt om jezelf nóg meer af te wijzen. Waar het om gaat is dat jij, als geheel, goed genoeg bent. Nu al, met je ‘goede’ en je ‘foute’ kanten. Het is juist die afwijzing van dat wat ‘fout’ is, wat alles zo zwaar maakt. Het gevecht met de dingen die in je zitten waar je eigenlijk het liefst vanaf wil. Als jij perfectie nastreeft, vind je altijd wel iets om aan te sleutelen.

Zelfhulpboek is geen ultieme fix

Een zelfhulpboek kan je prachtige handvatten geven om dichter bij jezelf te komen. Er is een reden dat zo’n boek jou aanspreekt. Want de kracht om iets te veranderen, die zit al in je. Een zelfhulpboek kan een verrijking zijn, maar is geen ultieme fix. Uit zo’n boek neem je mee wat voor jou werkt en je kunt laten gaan wat níét voor jou werkt. Uiteindelijk gaat het erom dat jij met jezelf door één deur kunt. Dat je jezelf leert accepteren zoals je bent.

Maar hoe dan? Om te beginnen door stil te worden. Door zelfhulpboeken op een andere manier te gaan lezen: als verrijking in plaats van externe fix. Door je bewust te worden van de manier waarop je tegen jezelf spreekt. Met liefde en zachtheid in plaats van kneiterharde afwijzing. Geef jezelf toestemming om te mogen groeien, leren en om hulp te mogen vragen. Om niet perfect te hoeven zijn; op je waffel te gaan en daarna weer op te krabbelen. Om stappen te mogen zetten in al je imperfectie. En onthoud dat je zo veel van de wijsheid die je zoekt, al in je draagt.’ Meer informatie over Ruth Tolhuijs vind je op ruthtolhuijs.nl 

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.