Zelfgemaakte deodorant: werkt dat wel?

Body
DIY deodorant

De missie van Holistik is om je tools aan te reiken waarmee je de beste versie van jezelf wordt. Het leuke is dat Karlijn en ik zelf ook telkens worden uitgedaagd om iets buiten onze comfort zone te doen. Zo dook ik onlangs de keuken in om zelf deodorant te maken. Maar of dat nou zo’n goed idee was…

Zelfgemaakte deodorant: werkt dat wel?

Detox je huid Adina GrigoreHet was eerlijk gezegd nog nooit in me opgekomen om mijn eigen deodorant te gaan maken, totdat ik Detox je huid las. In dit boek (een must read, trust me) staan allerlei DIY-recepten voor shampoo, crèmes, maskers en dus ook voor homemade deo. Stel dat het me lukt om de ideale natuurlijke deodorant te creëren? Daarmee voorkom ik dat mijn oksels elke dag in aanraking komen met synthetische stoffen als parfum, alcohol, aluminiumchloorhydraat, butaan en propaan. En dat vind ik best een prettig idee! Nu maar hopen dat een natuurlijke deodorant net zo effectief is als een synthetische. Want ik wil natuurlijk wel de hele dag fris blijven ruiken. Hoogste tijd voor een test!

Zo maak je natuurlijke deodorant

Het maken van deodorant is super simpel. Voor een klein potje deodorant balsem heb je de volgende ingrediënten nodig: 3 eetlepels kokosolie, 2 eetlepels zuiveringszout, 2 eetlepels maizena en 8-10 druppels etherische olie. Ik heb 2 verschillende, natuurlijke oliën gebruikt: So Pure van Keune met kamille en lavendel en ylang ylang olie van Physalis, een merk dat ik eerlijk gezegd nog niet kende. Smelt de kokosolie, voeg het zuiveringszout en de maizena toe. Goed roeren en dan de etherische olie toevoegen, druppel voor druppel. Doe de balsem (want dat is wat je nu hebt gemaakt) in een schoon weckpotje laat het 60 minuten stollen in de koelkast. Duik niet met je vingers in het potje, maar gebruik een lepeltje of spateltje. Zo voorkom je dat er bacteriën in komen.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

Hoe effectief in zelfgemaakte deodorant?

De hamvraag is natuurlijk: hoe effectief is mijn zelfgemaakte deodorant? Werkt mijn DIY deodorant balsem net zo goed als de synthetische deodorant die ik mijn hele leven heb gebruikt? De eerste dag voelt het wat onwennig om een balsem onder mijn oksels te smeren in plaats van er flink op los te sprayen. Ik snuffel wel 10 keer aan mijn kleding. Ook check ik bij Karlijn of ik nog wel fris ruik. Die zweert op de hele inhoud van haar koelkast dat ik me nergens zorgen over hoef te maken. Na een paar dagen weet ik niet beter en smeer ik er elke ochtend vrolijk op los. Toch zijn er een paar momenten waarop mijn natuurlijke deo het een beetje af laat weten. Tegen een uur flink sporten is mijn zelfgemaakte balsem niet helemaal bestand en op dagen dat ik moet rennen en vliegen bespeur ik een lichte transpiratiegeur.

Conclusie

Mijn conclusie? Ik ga natuurlijk en synthetisch afwisselen. Op rustige kantoordagen gebruik ik mijn zelfgemaakte balsem, op drukke dagen voel ik me voorlopig toch prettiger bij mijn oude vertrouwde spray. De smaak van het zelf maken heb ik ieder geval te pakken. Het is veel makkelijker dan ik dacht en bovendien is het leuk dat je een persoonlijke touch aan je creaties kunt geven, bijvoorbeeld door te experimenteren met verschillende etherische oliën.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link