De zachte kant van surfen

Body
De zachte kant van surfen
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
13.08.2016

De zachte kant van surfenHoewel Shaini Verdon zichzelf helemaal geen stoere surf chick vindt, geeft ze menig surf dude toch echt het nakijken. Elf jaar geleden verhuisde ze naar Portugal om daar de magische kant van surfen te ontdekken. Een kant die steeds meer vrouwen over de hele wereld lijkt aan te spreken…

De zachte kant van surfen

“Wow! een echte surfchick, dat is stoer” is vaak een reactie die ik krijg te horen van vrienden, kennissen en mensen om me heen, als ik zeg dat surfen één van de redenen is waarom ik naar een nationaal park aan de kust van Portugal ben verhuisd. Ik voel me bij die opmerking nooit helemaal op mijn gemak en zie ik mijzelf niet als een stoere surfchick. Na 11 jaar surfen is het een hele andere kant die mij aantrekt, een magische kant die je bij de kleinste golf al kunt voelen, dat je je even helemaal één voelt met moeder natuur. De kracht van de oceaan en de nederigheid die je daarbij voelt. Voor mij is surfen daardoor een spirituele ervaring geworden, die zich manifesteert als een uitwendige expressie van mijn yoga & meditatie beoefening. Alles van buitenaf valt even weg zodra je wordt meegenomen door de energie van een golf en voor een paar seconden begeef je je in een meditatieve staat. Ik denk dat het nou juist die kant is waardoor surfen ook een sport is voor vrouwen en een hele goede reden om het uit te proberen. De zachte kant, de connectie met de oceaan en jezelf. En ik geloof ook dat als vrouw zijnde je vice versa dit gevoel meeneemt in een water waar voornamelijk mannen surfen en dit de balans ten goede komt.

Trillend aan de kant

Desondanks is surfen niet altijd even makkelijk en zijn er ook meerdere malen dat je flink geconfronteerd wordt met jezelf. Misschien doordat de golven net iets te hoog zijn, de zee te ruw of omdat er veel andere surfers in het water liggen. Maar toch is het is telkens weer zo een “mooie” levensles als je flink gespoeld wordt, niet meer weet waar boven of onder is en bang bent om je controle te verliezen. Je komt jezelf dan zo erg tegen en bent vreselijk blij als je weer heelhuids, trillend aan de kant staat. Desalniettemin realiseer je je dan al snel dat het meer met jouw gedachten en gesteldheid te maken heeft dan daadwerkelijk met de golven. En dat is nou net zo mooi, want in plaats om daar boos of verdrietig over te worden, is het veel beter om dat te omarmen en zacht voor jezelf te zijn. Als we deze prachtige levensles dan kunnen meenemen in ons dagelijks leven en ons ook hier kunnen realiseren dat we nou eenmaal niet altijd opgewassen zijn tegen die hoge golf, die vervelende opmerking, of de kinderen die hun dag niet hebben en dat dat helemaal ok is. Dat morgen weer een dag is waarop we opnieuw mogen proberen met een nieuwe golf en hopelijk een beter gevoel. Dit voor mij is de grootste reden om te surfen en ook al surf ik veel minder de laatste tijd en kies  ik mijn dagen eruit, het is telkens weer een geweldige ervaring en een goed geleerde les. Met ups & downs net zoals bij alles in het leven.

Meer weten over Shaini? Of nog beter: van haar leren surfen? Kijk dan op Yogaion. Shaini organiseert surf-, en yogaretreats in Portugal. 

Meer lezen over surfen? Check dan dit interview met Martine Geijsels, één van de beste vrouwelijke surfers van Nederland. En ook leuk om te lezen is een interview met Chanti Mai die prachtige handgemaakte mandala’s op surfboards tekent.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Reserveer!
Wil je verzekerd zijn van een box? Vul hieronder je e-mailadres in en we zetten je op de speciale pre-order lijst! Dan ontvang je als eerste een mailtje als de nieuwe box online staat.
INSCHRIJVEN
close-link