Yoga teacher worden: een opleiding waarmee je levens kunt transformeren – doe je mee?

Heart + Soul
yoga teacher training, yogafest international
karlijn visser

Karlijn Visser
25.09.2018

Blijf het doen, ook als je volwassen bent! Jezelf af en toe trakteren op een cursus, workshop of opleiding waar je hart oprecht een sprongetje van maakt. Zo voelde ik me aangetrokken tot het volgen van een yoga teacher training. ‘Zal ik het wel of niet doen? Oh het is wel duur… En misschien is het beter om nog even te wachten totdat Holistik iets minder aandacht van me vraagt’. F*ck it! Stop met al die argumenten om het niet te doen. Ik ga het wél doen en schreef me in voor de Yogafest International Teacher Training. Uit die comfort zone en wie weet straks wel lesgeven met mijn steenkolen Engels. Kortom: doodeng allemaal. Maar wat ben ik trots op mezelf dat ik deze angsten aan het transformeren ben. Founder en teacher Karianne Kraaijestein vertelde me van tevoren alles over de transformerende werking van een yoga opleiding – die veel verder reikt dan de yogamat en je eigen leven. Op 26 januari 2019 start er een nieuwe Vinyasa Teacher Training. Wie weet is het iets voor jou…  

Yoga teacher worden: een opleiding waarmee je levens kunt transformeren – doe je mee?

Karianne Kraaijestein yogafest“Dat weet je niet, dat voel je”. Of Karianne me even kon vertellen wanneer je weet wanneer je klaar bent voor een Teacher Training. “Voor sommigen is de drang om teacher te worden heel sterk. Voor anderen helemaal niet en gaat het om verdieping voor jezelf. En tijdens het proces kan dat mogelijk veranderen en blijkt je intentie, waarom je een 200 teacher training gestart bent, een eigen leven te gaan leiden. Start wel altijd vanuit de behoefte om te leren en te groeien. Nieuwsgierigheid, openstaan voor het onbekende en enige ervaring met yoga zijn de basis voor deze opleiding”.

Kun je de opleiding goed combineren met een full-time job?

yogafest teacher training, karianne KraaijesteinKarianne: Een 200 uurs teacher training is een serieuze training. De meeste deelnemers werken echter, runnen een gezin of een combinatie van beiden tijdens de opleiding. Naast een goede planning vraagt het dan ook om toewijding en een diepe interesse in yoga in alle facetten. Want naast het fysieke deel komen ook aspecten als filosofie, anatomie, meditatie, mantras, sanskrit en lesgeef-technieken aan bod. Je kan naast de contacturen met de teachers ook rekenen op het lezen van diverse boeken, volgen van yogalessen buiten de trainingsweekenden en ook diverse inhoudelijke opdrachten tijdens deze 6 maanden.

Wat kan een yoga teacher training opleveren (ook als je geen les wil geven)?

yogafest teacher trainingKarianne: Zelfkennis, fysieke kennis en een periode in je leven waar jij centraal staat omdat je volledig aandacht geeft aan jouw yogaproces. Dat is ontzettend waardevol en levert soms ook heel bijzondere vriendschappen op, doordat je met elkaar door dit proces gaat en elkaar ziet in kwetsbare en soms confronterende momenten. Dat klinkt wat eng, maar het brengt hele mooie kanten met zich mee en geeft je de mogelijkheid om te groeien. Een apart onderdeel van deze Teacher Training is een 3-daags stilte retreat om de stilte in jezelf te ontdekken. Want naast practice en kennis vormt stilte de basis: een plek van inner peace in jezelf waar je hopelijk nog ver na de opleiding altijd naar terug kunt keren.

Wat is jouw lievelings yogastudieboek?

Karianne: Ik keer altijd terug naar de vertaling van de Bhagavad Gita (Lied van de Heer, ook wel ‘yoga bijbel’ genoemd) door Stephen Mitchell. Een heldere poëtische vertaling van een gelaagde klassieker. Het is een oneindige bron van wijsheid die tot nadenken zet en je helpt naar de zoektocht van waarheid en echtheid. Het kan ook een bron van troost zijn omdat Arjuna’s interne en externe conflicten zo herkenbaar en universeel zijn.

Hoe ben je tot de samenstelling van docenten gekomen?

Karianne: Het volgen van een teacher training is een proces van 6 maanden waarin je diep naar binnen gaat en waar je jezelf fysiek en mentaal tegen kan komen. Belangrijk dat de teachers die je begeleiden in dit proces, naast sterk inhoudelijk te zijn, ook ervaren zijn en voldoende levenservaring met zich meebrengen. Dat zie je terug in de teachers (Adarsh Williams, Stu Girling en ikzelf) van de YogaFest TT. Daarnaast is het belangrijk dat de teachers elkaar versterken en hun specifieke kwaliteiten mee nemen en dat weerspiegelt zich in het programma. Ondermeer door de internationale zeer ervaren anatomy leraar Stu. Hij geeft 4 volle dagen anatomie waarin zowel inhoudelijk als toegepaste anatomie wordt gegeven. Gelukkig doet hij dat met een gezonde dosis humor zodat de gortdroge materie gaat leven. Maar ook de diepgang in filosofie want yoga gaat voorbij het fysieke alleen en door je daar ook in te verdiepen maakt het je rijker als persoon en als mogelijke teacher. Zowel de Sutra’s en de Bhagavad Gita komen aan bod als ook gedichten van onder meer Rumi. En vrijwel elk weekend krijg je een practice, asana lab en teaching skills mee naar huis. Ook als je niet wil lesgeven komen teaching skills van pas. Lesgeven is kennis presenteren en kleur bekennen wie je bent. Dat leer je op een overtuigende wijze over te dragen in een veilige setting.

Wat is het grootste cadeau dat mensen over kunnen houden aan de teacher training?

Karianne: Ontwaken en dicht bij jezelf komen en de kracht vinden om dat te laten gaan wat niet bij je past. Misschien nog niet helemaal, maar je legt wel de basis voor een groot intern transformatieproces. Maar ook de vreugde in de mogelijkheid om les te mogen geven en daarmee anderen blij te maken is doorgaans een groot geschenk. Kunnen geven en ondertussen in je eigen kracht blijven staan is zeer verrijkend voor zowel de ander als jezelf. “Yoga is Skill in Action” – Bhagavad Gita

De 200 uurs YogaFest Teacher Training start op zaterdag 26 januari 2019 en is erkend door de Yoga Alliance. Alle teachers zijn gecertificeerd. Meedoen? Meld je aan via: yogafestinternational.com/training2019.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Foto Karianne: TommyNLance

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link