Yoga Nidra: je gaat er heerlijk van slapen, maar wat is het?

Body
Yoga nidra karlijn visser khadija Hatrouf
karlijn visser

Karlijn Visser
17.07.2016

Het was aan het eind van een drukke dag dat ik een Yoga Nidra les kreeg van Khadija Hatrouf bij The Conscious Club. Tot voor kort had ik nog nooit gehoord van deze yoga. Maar het is het proberen waard! Je kwaliteit van slapen gaat met sprongen vooruit. En je leert om een hartenwens te creëren en deze in de wereld te zetten. 

Yoga Nidra: je gaat er heerlijk van slapen, maar wat is het?

Na de sessie ging ik in gesprek met Khadija, die mij alle details over Yoga Nidra wist te vertellen. Deze gepassioneerde yogi met gevoel voor humor (ze noemt zichzelf Yogadisja) heeft zoveel kennis in huis, dat ik het interview in twee delen opsplits. Hier lees je meer over de health benefits van Yoga Nidra en waarom het helemaal niet zo’n gek idee is dit elke dag te beoefenen.

Yoga Nidra Khadija HatroufWat is Yoga Nidra? 

‘De meeste mensen gaan slapen zonder vooraf hun spanningen los te laten. Dat noemt men Nidra. Nidra betekent ‘slaap’ in het sanskrit. Yoga Nidra is echt de slaap die komt nadat alle lasten van je afgevallen zijn. Het gaat hier om een volkomen andere en hogere kwaliteit’.

Wie heeft het bedacht?

‘Swami Satyanada Saraswati (1923-2009) de bedenker van Yoga Nidra. Het kenmerk van deze yoga-vorm is de systematische rotatie van het bewustzijn in het lichaam. Wanneer de ontspanning is voltooid, is de ontvankelijkheid groter. Wanneer het bewustzijn is verbonden met alle zintuigen, is de ontvankelijkheid minder. Dit is het geheim van Yoga Nidra. Ik noem het ook wel de ‘echte’ powernap! De diepe ontspanningsoefening is één van de meest effectieve manieren om op lichamelijk en geestelijk niveau spanningen los te laten en blokkades in je lichaam te doorbreken. Lichaam en geest pendelen tussen waak en slaap. Het lichaam is in een slaaptoestand, terwijl het innerlijk bewustzijn helder wakker blijft.

En wat gebeurt er ondertussen in je bovenkamer?

‘In wetenschappelijk onderzoek is gekeken naar de hersenactiviteiten. Tijdens Yoga Nidra bevindt de hersenactiviteit zich voornamelijk in het alfa-domein. Dat duidt op ontspanning. Deze hersenactiviteit kunnen we door middel van EEG (elektro-encefalogram) precies vastleggen. Wisselingen in spanning worden daarbij aan de oppervlakte van de schedel gemeten en grafisch weergegeven. Ook bevind je je gedurende de oefening in de thèta-domein. Dat gebeurt wanneer je de indruk krijgt dat je wegzakt in slaap, of dat je een deel van wat er gezegd wordt niet meegemaakt hebt. Je bevindt je dan in de halfslaap van de thèta-domein. Op die momenten haal je slaap in.

Waarom is het een vorm van ‘yoga’ als je eigenlijk alleen stil ligt?

‘Ik heb ervaren in de praktijk dat zelfs mensen die het heel moeilijk vinden om te ontspannen of te mediteren, dat met Yoga Nidra vaak wel lukt. Doordat je op je rug ligt en gedurende de hele sessie zo stil mogelijk op je mat ligt, kan een gedeelte van je hersenen ontspannen. Het hoeft even geen signalen door te geven. Je mind krijgt ook rust doordat je gestructureerde aanwijzingen krijgt. Ik neem je mee in een sessie langs allerlei visualisaties. Je kunt alles laten gaan, fijn meditatief dus. En dat is wat Yoga voor mij is. Yoga betekent zoveel veel meer dan alleen de bewegingen (asana’s).

Wil je meer informatie over het werk dat Khadija doet? Check: yogadisja.nl. Ze geeft namelijk ook treffend voedingsadvies. 

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Reserveer!
Wil je verzekerd zijn van een box? Vul hieronder je e-mailadres in en we zetten je op de speciale pre-order lijst! Dan ontvang je als eerste een mailtje als de nieuwe box online staat.
INSCHRIJVEN
close-link