Anti-stress expert legt uit: zo verlost Yoga Nidra je uit de houdgreep van angst

Heart + Soul
yoga nidra, stress, eliane bernhard, slapen
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
17.04.2020

We horen het momenteel vaak; mensen die last hebben van angst, stress en lichte paniek. Ieder met een eigen verhaal. Maar wat is angst nou eigenlijk? Is het dat veroordelende stemmetje dat je ‘s nachts in paniek naar lucht laat happen? Het overbeschermende gevoel naar je kinderen toe? De stress rondom je financiële situatie? De schrik als je bijna tegen de spiegel van een andere geparkeerde auto aan rijdt? Of het beklemmende gevoel van het onbekende van de dag van morgen en volgende maand? Anti-stress expert Eliane Bernhard is Yoga Nidra docent en founder van House of Deeprelax: een online platform voor diepe ontspanning door Yoga Nidra. Ze legt je uit wat angst is en hoe het je hersenen voor de gek houdt, waardoor jij in een angstige houdgreep blijft vastzitten. Om verdieping te geven aan dit belangrijke onderwerp organiseren we 26 april om 17.00 een Gratis Online Yoga Nidra Masterclass met Eliane. Meld je hier aan om dit niet te hoeven missen.   

Anti-stress expert legt uit: zo verlost Yoga Nidra je uit de houdgreep van angst

yoga nidraEliane: ‘Tegenwoordig stroomt onze maatschappij over met angst. De laatste weken is ons leven in een stroomversnelling geraakt. We voelen ons opeens als collectief, maar vooral ook als individu heel erg angstig. Ik kijk al jaren geen nieuws en geen tv, en dat bevalt prima. Voor mij geen dagelijkse portie sensationele negativiteit. Ook ik hield mij dus lang afzijdig bij alle uiteenlopende berichten over een eventuele wereldwijde crisis. Maar toen ineens was het daar, een paar weken geleden, dat gevoel van enorme angst. Ik zat toen zelf in ons huis in Spanje waar onmiddellijk de boel op slot ging. Geen controle dus, maar wel de vraag: kunnen we nog wel terug naar Nederland? En moet ik nu ook ineens voor een jaar lang aan wc-papier in huis halen, hoe moet het met mijn moeder die helemaal alleen thuis is en kunnen we dan nog wel verhuizen? Gaat ons bedrijf eronder lijden? 

Angst voelen is bijna als een oude, vervelende vriend van mij. Ik heb jarenlang een ‘angststoornis’ gehad, tenminste, dat was de officiële diagnose. Ik weet nu dat het wat ingewikkelder in elkaar zit dan dat. Ik had in ieder geval periodes lang de hele dag het gevoel alsof de wereld zou vergaan, alsof we in een massale crisis zaten. Een beetje wat er nu dus in het echt gebeurt, maar dan terwijl ik drankjes liep te serveren op een zonnig terras ergens in Amsterdam (zonder corona op de planning).

Antidepressiva als symptoombestrijding

Vanwege die diagnose ‘angststoornis’ kreeg ik datzelfde jaar antidepressiva voorgeschreven. Helaas is deze medicatie zeer verslavend en ben ik zes jaar later in een heftige burn-out gekomen, toen ik hiervan probeerde ‘af te kicken’. Gelukkig heeft de dagelijkse beoefening van Yoga Nidra én breathwork mijn angststoornis als sneeuw voor de zon doen verdwijnen. Een teken dat, in mijn geval, medicatie niet noodzakelijk is en voor de lange termijn Yoga Nidra niet alleen symptoombestrijding is, maar ook de kern van het probleem aanpakt. Maar wat is die kern van het probleem dan? En hoe zorg je ervoor dat je tijdens periodes van extreme onzekerheden relaxed blijft/wordt? 

Hoe ontstaat langdurige angst in de hersenen?

Voordat we terug gaan naar corona, eerst even een kijkje in de hersenen: waar vaak de ontsteker van angst zich bevindt. Dat we in de eerste instantie allemaal die angst voelden, was heel logisch en terecht. Het oudste gedeelte van je hersenen, namelijk jouw zogenaamde reptielenbrein, werd enorm geprikkeld door alle nieuwsberichten, hamsteraars in de supermarkt, landen die volledig op slot gingen en alle selfmade conspiracy ‘experts’ die ons gek probeerden te maken. Angst is een emotie die bij dreigend gevaar – echt gevaar óf ontstaan door je gedachten – een reactie in het brein prikkelt; die weer kan leiden tot de welbekende automatische reactie: verstijven, vluchten of vechten.

Kom thuis in je lichaam meditatiepakket

 • 60 minuten geleide meditaties voor een liefdevolle relatie met je lijf
 • Ingesproken door holistisch therapeut Suze Retera
 • Inclusief 30 pagina dik dossier + mini podcast
Bestel nu!Meditatie Guide

Maar wanneer je nu na 4 weken corona nog steeds in een verkramping leeft, is er een ander systeem aan het werk. En dat is dus precies waar ik heel wat jaren mee heb geworsteld. Dit werkt in je hersenen als volgt: binnenkomende informatie tijdens stress en angst kan in de hersenen via twee wegen worden verwerkt; via een korte route (de onbewuste) en een lange (bewuste) route. De thalamus (verbindingsstation in de hersenen) geeft de informatie via de lange route aan de hersenschors van de voorhoofdskwab. Daar wordt eerst bepaald wat in deze situatie de beste manier van handelen is. Dit veroorzaakt vaak de aanmaak van cortisol: het stresshormoon. Daarna wordt de informatie via de korte route naar de amygdala gestuurd. Dat is jouw emotiecentrum waar beoordeeld wordt of je wel of niet adequaat op die angst moet reageren. Een tweede weg van angst verloopt via het tussenstation van de hippocampus, dat betrokken is bij het aanleren van emoties. Dit gebied is belangrijk voor geheugen en associaties. Traumatische herinneringen worden er als het ware onder invloed van adrenaline ingebrand. De hippocampus en de amygdala kunnen elkaar beïnvloeden. Zij kunnen daarmee een emotie oproepen of versterken. Op basis van een trauma in je systeem kan de hippocampus de amygdala alarmeren om klaar te staan om te vechten of vluchten.

Goed, dat klinkt wellicht wel heel theoretisch. Belangrijk om te weten is dat als je bijvoorbeeld van jongs af aan veel stressvolle situaties in je leven hebt gehad, de hippocampus en/of de amygdala mogelijk minder goed hun werk doen. Ze zijn als het ware ‘overbelast’ en kunnen niet meer goed schakelen tussen aan en uit. Oftewel ze zijn dan niet meer in staat de angst goed te reguleren. En dat is dan weer de oorzaak ervan dat je bepaalde stofjes minder goed aanmaakt zoals neurotransmitters en hormonen, die ervoor kunnen zorgen dat je weer terugkomt in standje ‘veilig en ontspannen’. Mensen die momenteel in een burn-out zitten zullen dat ook herkennen. Je systeem zit letterlijk in een error. Er zijn allemaal lampjes aan het knipperen en je systeem weet niet meer hoe deze lampjes uit te schakelen. 

Wat merk je daarvan in deze periode?

Als je elke nacht wakker ligt met gedachten over ‘hoe nu verder’, terwijl je eigenlijk doodmoe bent; wanneer je vanuit angst dagelijks keihard werkt aan allerlei opties om wellicht toch nog brood op de plank te krijgen, terwijl je lichaam schreeuwt om rust; of als je bijna tegen het plafond vliegt van schrik zodra je partner iets te hard de glazen uit de vaatwasser haalt… 

Fysieke chronische pijn en stress

Ik ervoer naast angst ook erg veel fysieke, chronische pijn. Dat was de manier van mijn lichaam om te laten weten dat alle lampjes op rood stonden en dat ik daarnaar moest gaan luisteren. En dat ben ik gaan doen met de beoefening van Yoga Nidra (een soort slaapmeditatie). Dit heeft misschien wel mijn leven gered. Daarom ben ik ervan overtuigd dat Yoga Nidra een techniek is die ons allemaal kan helpen in deze onzekere tijden. 

Gratis Online Yoga Nidra Masterclass samen met Holistik 

Hoe dit precies zit leggen Karlijn en ik graag aan je uit in een Gratis Online Yoga Nidra Masterclass, die wij zondag 26 april aanstaande om 17.00 organiseren. Ik zal dan onder andere een fijne Deeprelax Yoga Nidra sessie geven, zodat je het effect van Yoga Nidra direct zelf kunt ervaren. Meld je dus nu snel aan via deze link: en zet een reminder in je agenda! Wij hebben er superveel zin in en hopen dat jij erbij bent’.  

yoga nidra, house of deeprelax, eliane bernhard, podcast

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
    Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!     We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.