3 (yoga)oefeningen voor een mindful herfstvakantie met je kind

Heart + Soul
yoga kind
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
22.10.2019

Eerder plaatsten we al een artikel van Madeline Dijckmeester over hoe je yoga op speelse wijze kunt integreren in het leven van je kinderen. Ook tijdens de herfstvakantie kan yoga een fijne tool zijn. Bijvoorbeeld om een lange reis te overbruggen, een nieuwe locatie samen te verkennen of om gewoon thuis de dag goed te starten. Om jou op weg te helpen heeft Madeline 3 (yoga)oefeningen samengesteld zodat jij samen met je kind – op een simpele manier – mindful bezig kan zijn. 

3 (yoga)oefeningen voor een mindful herfstvakantie met je kind

Door mindful bezig te zijn met je kind(eren) leer je ze de aandacht te richten op het hier en nu. Wat is er nu en wat voel ik daarbij? Tevens leren ze te accepteren dat het goed is zoals het is en – nog belangrijker – dat dit geldt voor henzelf: ze zijn precies goed zoals ze zijn. Yoga kan hierbij een tool zijn voor kinderen om – zowel fysiek als mentaal – in balans te blijven. Yoga is bovendien gemakkelijk te integreren in het ritme van de vakantiedagen. Hiervoor hoef je echt niet per se op een yoga mat te zitten. Je kunt overal met je kind een moment creëren wanneer dat goed uitkomt. Houd het vrolijk en licht en maak er geen verplichting van. Dan geeft het jullie energie, laden jullie weer op én heb je quality time met elkaar.

Yoga en route

Hieronder vind je een mooie oefening voor wanneer jullie op weg zijn naar de bestemming en wellicht een paar uur reistijd moeten overbruggen in de auto, trein of het vliegtuig waarbij je beperkte bewegingsruimte hebt. De oefening bevordert de bloedcirculatie in het lichaam en heeft een rustgevend effect. Het is fijn om de schoenen uit doen, verder kunnen jullie gewoon op jullie stoel blijven zitten.

1). Adem heel diep in door de neus en trek hierbij je schouders op tot de oren. Bij een uitademing blazen jullie uit door je mond en laten jullie de schouders naar beneden vallen. Dit kan je drie keer herhalen.

2). ‘Tokkel’ daarna met de vingertoppen zachtjes gaan op jullie hoofd: op jullie haar, gezicht en hals. Geef je oor een kleine massage door kleine kneepjes in je oorschelp te geven.

3). Nu kan je je schouders masseren. Vervolgens mag je strijkende bewegingen naar beneden gaan maken over de rest van je lichaam. Begin bij je armen, draai je polsen, geef kneepjes in je handen, masseer je vingerkootjes.

4). Wrijf je handen stevig tegen elkaar, je zal merken dat je handpalmen steeds warmer worden, en plaats deze dan op je gezicht. Maak draaiende bewegingen met je handpalmen over jullie borst en buik. Als jullie kunnen staan (en eventuele opgetrokken wenkbrauwen van medereizigers daarbij lachend voor lief nemen) kunnen jullie nu rondjes draaien met de heupen – alsof je ouderwets aan het hoepelen bent.

5). Ga weer zitten, maak strijkende bewegingen op je bovenbenen en benen naar beneden, draai rondjes met je enkels en trek je voeten op. Geef je voeten en tenen om de beurt een ontspannende massage en daarna kleine klapjes: dit is een groot applaus voor je voeten! Deze verplaatsen je de hele dag en eigenlijk staan we daar nooit bij stil.

6). Eindig de oefening met een knuffel aan jezelf: sluit heel even je ogen en sla je armen om jezelf heen. Tover een glimlach op je gezicht en denk aan iets waar je trots op bent. Geef jezelf dan dit compliment.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

Zintuigen safari

En dan zijn jullie op de bestemming! Tijd om deze eens grondig onder de loep te nemen. Ga je deze herfstvakantie niet op reis? Geen punt. Onderstaande oefeningen kun je ook doen tijdens een boswandeling of rondje lopen door het park.

Oefening 1

Maak koppels van twee waarbij een van jullie geblinddoekt is. Dit wordt een ware safari voor de zintuigen! Degene die geblinddoekt is wordt door de ander – in stilte – zorgvuldig begeleid naar elementen in de omgeving en mag deze onderzoeken. Hierbij verken je de omgeving met alle zintuigen behalve je ogen. Voel bijvoorbeeld het ruwe hout van de tafel, ruik aan de bloemen in de tuin of luister eens naar de geluiden om je heen. Wissel erna van rol.

Oefening 2

Een andere leuke oefening is elkaar de opdracht geven 10 verschillende items te verzamelen. Deze kunnen verschillen in vorm, kleur of materiaal. Leg na afloop alle items bij elkaar en bekijk wat jullie samen gevonden hebben. Je zou dit samen kunnen brengen door er een kunstige mandala van te maken, een cirkelvormig figuur met symmetrische elementen.

Hallo zon!

Of de zon nu schijnt tijdens jullie vakantie of niet, een zonnegroet blijft een hele mooie yogahouding om de dag samen te starten. Hierbij nemen we de energie van de zon in ons op en bedanken we die voor zijn kracht. Voor kinderen zijn er verschillende zonnegroeten te vinden die aansluiten bij hun leeftijd, maar houd het simpel in het begin. Oefening baart kunst.

1). Kom rechtop staan met je voeten tegen elkaar en plaats je handen voor je borst tegen elkaar.
2). Adem in, spreid je armen wijd boven je hoofd en kijk omhoog. Hallo zon.
3). Adem uit, plaats je handen op de grond en kijk naar beneden. Dag aarde.
4). Kom als een hond op handen en voeten en probeer dit drie ademhalingen vol te houden.
5). Stap of spring weer met je voeten richting je handen. Dag aarde.
6). Adem in, spreid je armen weer boven je hoofd en kijk omhoog. Hallo zon.

Over Madeline Dijckmeester en haar praktijk

Yoga is al meer dan 10 jaar onderdeel van Madeline ‘s leven. Het geluksgevoel, de rust en de energie die ze ervan krijgt wil ze doorgeven aan kinderen. Veelal ziet zij kinderen met AD(H)D, hoog sensitiviteit of hoogbegaafdheid, maar eigenlijk zijn de sessies voor ieder kind een cadeautje. Tijdens een traject combineert ze spelenderwijs verschillende yoga-en mindfulness technieken in een reeks individuele sessies, afgestemd op de eigen behoefte en belevingswereld. Ieder kind krijgt een programma op maat. De sessies vinden altijd plaats bij het kind thuis. Zo komt er een breder beeld van het kind tot stand en betrek je de ouders in het proces. Kijk voor meer informatie op madelinedijckmeester.com

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.