World Recycle Day: oorbellen maken van Nespresso capsules

by Karlijn Visser 17.05.2017

Vandaag op World Recycling Day was ik te gast bij modeontwerper Hans Ubbink in zijn atelier. Want als iemand al jaren dol is op recyclen, is het Hans wel. Hij heeft er zelfs zo’n lol in dat hij af en toe de labels van zijn gebruikte theezakjes afknipt voor in de oud papierbak. Vandaar dat Nespresso hem vroeg een jurk te maken van gebruikte koffie capsules. Het resultaat was verbluffend, waardoor ik zelf ook werd aangestoken om met een hamer en wat lege Nespresso capsules aan de slag te gaan. 

World Recycle Day: oorbellen maken van Nespresso capsules

Samen met Hans Ubbink vraagt de koffiegigant op deze World Recycling Day aandacht voor een schoner milieu. Het is namelijk super makkelijk om je gebruikte Nespresso capsules nieuw leven in te blazen. Hoe? Door ze in te leveren bij de boutique of de capsules mee te geven aan de bezorger wanneer je een nieuwe koffievoorraad online hebt besteld. Aluminium schijnt namelijk oneindig recyclebaar te zijn en kan opnieuw worden gebruikt in bijvoorbeeld de auto- of etsindustrie.

Nooit meer iets missen van Holistik? Vergeet dan niet onze Facebook-pagina te liken, je in te schrijven voor onze Newsletter.

Hans Ubbink, die vanaf het begin van zijn carrière altijd de nadruk heeft gelegd op duurzame mode, legt uit hoe de jurk symbool staat voor het hergebruik van materialen: “De jurk laat zien dat door het hergebruik waardevolle grondstoffen worden behouden en nieuwe vormen en toepassingen kunnen ontstaan. Het symboliseert hoe de prachtig gekleurde capsules kunnen worden getransformeerd tot schitterende, onverwachte vormen met behoud van de kwaliteit van het aluminium.”

Recycle facts

Hans Ubbink NespressoOok al is 57% van de Nederlanders bereid tot recyclen, toch blijkt dat makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom is deze World Recycle Day een mooi moment om hier extra bij stil te staan. Uit onderzoek van Nespresso blijkt dat iets meer dan de helft van de Nederlanders het huisafval altijd recyclet. Geen recyclepunt in de buurt wordt genoemd als voornaamste reden om niet te recyclen (33%), gevolgd door niet weten hoe ze moeten recyclen (24%). Opvallend is dat Nederlanders recyclen wel heel belangrijk vinden. Bijna de helft van alle Nederlanders (47%) vindt dat er meer gerecycled zou moeten worden. 22% voelt zich zelfs schuldig als ze niet recyclen. Als voornaamste reden om te recyclen wordt de positieve bijdrage aan het milieu genoemd (79%). Het merendeel (57%) vindt dat recycling een gezamenlijke verantwoordelijkheid is van consumenten, bedrijven en overheden. Producten die door Nederlanders het meest worden gerecycled zijn papier, glas en batterijen.

Maak je eigen capsule kunstwerk en win een trip naar Milaan

Hans Ubbink NespressoDan nu een oproepje om je eigen creativiteit te laten stromen. Want wat Hans kan, kun jij ook. Na ja, iets minder mooi dan misschien. Nespresso daagt je in elk geval tot en met 2 juli uit je koffie capsules te recyclen door er iets tofs van te maken. Want, hou je vast, even Googlen op ‘sieraden Nespresso capsules’ levert een berg aan hits op. De directeur van Nespresso Nederland ontving daarnaast niet zelden sollicitatiebrieven begeleid met kunstwerken van platgeslagen capsules. Deel je creatie via nespresso.com of via Instagram met #RecycleNespresso. En het leuke is, ik zit namens Holistik in de jury samen met onder andere Hans Ubbink om de creaties te beoordelen. Het mooiste ontwerp wint een stedentrip voor twee personen naar de designstad van Europa: Milaan. Ook zijn er tien Nespresso cadeaukaarten ter waarde van 50 euro en in totaal honderd Victorinox-messen te winnen, waarvan de grepen zijn gemaakt van gebruikte Nespresso capsules.

Nooit meer iets missen van Holistik? Vergeet dan niet onze Facebook-pagina te liken, je in te schrijven voor onze Newsletter.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN