World Oceans Day: zo steek je een hand uit naar het leven onder de zeespiegel

Wonderful World
heilzame werking zee

Voel je je overprikkeld en zoek je een plek waar je in mum van tijd tot rust kunt komen? Ga naar de zee. Er is geen betere plek op deze planeet om stress af te voeren. Maar terwijl jij – starend naar de horizon – weer helemaal zen wordt, is de situatie onder de zeespiegel helaas wat minder relaxed. Onze oceanen, vissen en andere zeedieren hebben het zwaar. Gelukkig komen er wereldwijd allerlei initiatieven van de grond om ze een helpende hand te bieden. Verreweg het bekendste initiatief is World Oceans Day. En vandaag vindt de tiende editie plaats.

World Oceans Day: zo steek je een hand uit naar het leven onder de zeespiegel

world ocean dayWe slaan wel eens een weekend over, maar mijn vriend Sebastiaan en ik gaan zeker een paar keer per maand naar Wijk aan Zee. Terwijl Bas de golven trotseert op zijn surfplank lees ik de krant bij onze favoriete strandtent Aloha. Ook als we met vakantie gaan fietst Bas altijd wel een surfspot in het programma. Protesteren doe ik nooit. Want er is geen plek waar ik zo goed en snel kan ontladen als aan het strand. Meer dan 20 minuten heb ik niet nodig om volledig te unwinden. Ook Bas knapt zichtbaar op van de zee en komt als herboren terug uit het water. Met zijn surfplank in de ene hand en plastic rommel in de andere, want helaas spoelt er nogal wat aan. En hij kan het niet over zijn surfershart verkrijgen om het te laten liggen.

Beach Clean Ups

Als dank voor alles wat de zee ons geeft staan we vandaag stil bij World Oceans Day. Of eigenlijk komen we in actie. Want wereldwijd worden er beach clean ups georganiseerd. Vast ook op een strand bij jou in de buurt. Nu moet ik je eerlijk bekennen dat zwerfafval verzamelen op het strand niet per se iets is waar ik zin in heb op mijn vrije zaterdag. En toch komen we vandaag van de bank af. Al is het maar om onszelf er aan te herinneren dat we niet eindeloos kunnen nemen zonder te geven. Niet alleen in relatie tot andere mensen, maar zeker ook als het gaat om de natuur. The greatest threat to our planet is the belief that someone else will save it. Als we de andere kant op kijken dobberen er in 2050 meer stukken kunststof in de oceanen dan vissen. Al dat geen wake-up call is dat weet ik het ook niet meer.

Blue Collection

Naast deelnemen aan een beach clean up zijn er ook andere manieren waarop je een bijdrage kunt leveren aan het beschermen van de oceanen. Zo kun je voortaan bewust kiezen voor duurzaam geproduceerde (bad)kleding (ik) en wetsuits (Sebastiaan). O’Neill is een merk dat de ogen niet sluit voor problemen die zich onder de zeespiegel afspelen. Als antwoord op de tsunami van plastic afval die onze oceanen bedreigt is er nu O’Neill Blue. De duurzame surfkleding uit deze collectie is gemaakt van krachtige eco-draden uit gerecycleerde kunststof. En nee, dit is geen eenmalige PR-stunt van het oudste surfmerk ter wereld. Al in 1996 richtte Jack O’Neill de O’Neill Sea Odyssey (OSO) op, een programma voor mariene- en milieueducatie dat inmiddels 100.000 studenten liefde voor de oceanen heeft bijgebracht. Way to go O’Neill!

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met O’Neill. Echter hebben wij onze mening hier niet door laten beïnvloeden en past een samenwerking altijd bij de visie van Holistik. Benieuwd naar deze visie? Lees dan dit artikel over hoe wij een eerlijke boterham verdienen met ons platform.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link