Wist je dat je tijdens je menstruatie over spirituele gaven beschikt?

Heart + Soul
Tessa Koop menstruatie cyclus yin yang natuur
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
09.07.2016

In baarmoeders groeien niet alleen embryo’s uit tot prachtige kindjes. Ook dromen komen er tot ontplooiing. Terwijl eicellen rijpen en zichzelf uit de follikel bevrijden, zo kunnen ideeën, antwoorden, inzichten en oplossingen ineens uit je onderbuik omhoog borrelen. Vooral tijdens je menstruatie. Ze manifesteren zich daarna in jouw werkelijkheid. 

Wist je dat je tijdens je menstruatie over spirituele gaven beschikt?

Het feit alleen al dat we onze menstruatie ‘ongesteld’ noemen, geeft al aan hoe wij vrouwen in het algemeen onze maandelijkse cyclus ervaren: We voelen ons niet welgesteld. Ook ik kijk niet reikhalzend uit naar het maandelijks terugkerende ritueel. Er zijn zelfs vrouwen met ‘PMS’, een zeer heftige voorbode van ‘ongesteldheid’. Ga er maar aan staan. Om de drie weken last van hoofdpijn, opgezwollen borsten en buikpijn. Ook psychisch kan het er flink inhakken met snel geïrriteerd zijn of zelfs depressieve gevoelens.

Onze onderbuik praat

Wat wil onze baarmoeder ons hiermee zeggen? Leven we bijvoorbeeld wel in het ritme van de natuur? Is er balans tussen rust en activiteit? Stellen we voldoende prioriteiten en grenzen? Durven we onszelf over te geven en controle los te laten? Vertrouwen we op ons gevoel? Hoe staan we in relaties? Houden we genoeg van onszelf? Zijn er blokkades? Leven we onze passie of geven we onze kracht weg aan allerlei verplichtingen en angst voor afwijzing? Ik las in de Marie Claire van juli nog dat mannen een relaxter leven leiden dan vrouwen. Niet alleen omdat ze niet ongesteld worden (duh!). Maar ze kunnen zich beter afsluiten van hun werk en zorgtaken. Daardoor genieten ze meer van hun vrije tijd. Voor vrouwen lopen vrije tijd en werk meer door elkaar heen, waardoor ze zich vaker opgejaagd en druk voelen. Het feit dat jij hier vandaag bent en dit leest, geeft al aan dat je je buik vol hebt van werkdruk, stress en de eenzijdige nadruk op ‘succes’. Je bent op zoek naar de diepere betekenis van het leven. De zin van jouw bestaan. In essentie komt het erop neer dat je iets wilt doen waar je happy van wordt. Maar ook iets waarmee je bijdraagt aan het grotere geheel.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

De maan als geheime energiebron

In mijn vorige column schreef ik al iets over de geheime energiebron van de vrouw: de maan. Wist je dat het woord ‘menstruatie’ hier vanaf is geleid? Menstruatie is afkomstig van mensis, wat Latijns is voor maan(d); menstruatie treedt ongeveer elke maand op. De maan reist in 28 dagen om de aarde. Precies het aantal dagen dat de eicel nodig heeft om te rijpen (wassende maan), op zijn vruchtbaarst te zijn (volle maan) en zichzelf weer af te breken (nieuwe maan). Wij vrouwen onderschatten hoezeer onze creatiekracht en intuïtie verbonden zijn aan de maan en onze menstruatiecyclus. Maar ook regeert de maan ons gevoelsleven. Met Volle Maan is de energie op zijn krachtigst: onze emoties/gevoelens komen aan het licht als de maan het licht van de zon in haar volheid weerkaatst. Als we volgens deze cyclus leren leven, brokkelt onze lineaire tijdsbeleving af. Net als de overtuiging dat niks met elkaar verbonden is. Heiligheid komt dan niet meer alleen van boven, maar ook van ‘beneden’.

Yin & Yang

Laten we eens dieper in onze onderbuik afdalen. In de kosmos en op aarde zijn er twee krachten werkzaam: mannelijk (Yin) en vrouwelijk (Yang). Zonder deze polariteiten is er geen leven of creatie mogelijk. Ze zijn dus beiden even waardevol. Als vrouw belichaam jij de vrouwelijke energie, verbonden aan de maan. Deze energie staat voor creativiteit, spiritualiteit, ontvankelijkheid en cyclisch denken. Als je deze energie verbindt aan je eigen mannelijke energie, verbonden aan de zon, dan ontsluit je je ware potentie. Je komt terecht bij de ware mogelijkheden die je in je draagt als mens en als vrouw. Gelukkig leven we in een tijd (het Watermantijdperk), waarin het mannelijke en het vrouwelijke opnieuw met elkaar in balans komen. Mooi om te zien is dat er steeds meer eeuwenoude kosmische kennis in en om ons heen aan het licht komt.

Wist je dat:

  • In oude beschavingen heilzame krachten werden toegekend aan menstruatiebloed? Zo gebruikten de Aboriginals menstruatiebloed om wonden te genezen. De Dogons in Mali, maar ook de indianen geloven dat vrouwen tijdens deze periode over spirituele gaven beschikken. Deze krachten werden ingezet voor de hele gemeenschap.
  • Seks tijdens je menstruatie de band met de partner kan versterken? Menstruatiebloed heeft een zeer krachtige spirituele energie met een hoge frequentie. Je kunt deze energie en krachten tijdens een vrijpartij doorgeven aan je man.
  • De wetenschap ook de geneeskracht ontdekt van menstruatiebloed? Zo bevat deze veel stamcellen; de ‘moeder’ van alle cellen waaruit bloed is opgebouwd. Stamcellen zijn cruciaal voor het genezen van vele ziektes, omdat ze over de eigenschap beschikken om te zich te delen. Zo blijken stamcellen van menstruatiebloed 100% effectiever dan stamcellen van het beenmerg. Meer lezen? Klik hier en hier.

Nu je weet dat menstrueren een spirituele gebeurtenis is, nog wat leuke tips:

  • Vergroot jouw creatiekracht door iedere nieuwe maan intenties te zetten voor de komende maand. Negatieve overtuigingen bevatten een deel van jouw energie. Neem deze energie weer terug door jezelf bewust te worden van wat jou saboteert. Schrijf op een briefje aan jouw intuïtie: ‘Bedankt voor de helderheid die ik nodig heb.’
  • Let op de tekens in jouw dromen. Vlak voor je menstruatie communiceert het universum sterker met je, bijvoorbeeld via dromen of andere tekens. Zoek op internet naar droomsymbolen of mediteer op wat ze zouden kunnen betekenen.
  • Trek je terug in jouw ‘maantent’. Als het mogelijk is, neem dan extra rust rond je ‘maantijd’. Als je uitgerust bent hebben kleingeestige tirannen in je hoofd minder grip op jou en kom je bovendien ook nog eens tot nieuwe inzichten en inspiratie.

Tekst: Tessa Koop. Wil je meer te weten komen over Tessa, haar boek en de lezingen die ze als Cosmic Woman geeft? Check cosmicwoman.nl

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link