Wessel Paternotte doet het: een Inner Peace Conference organiseren op krachtplekken

Heart + Soul
wessel paternotte, delight, inner peace conference
karlijn visser

Karlijn Visser
02.10.2019

Wessel Paternotte is het brein achter de Inner Peace Conference die aanstaand weekend op 5 en 6 oktober gehouden wordt in Amsterdam. De voorbereidingen zijn in volle gang. Yoga teachers, muzikanten en andere inspirators komen dat weekend van over de hele wereld naar de hoofdstad om de wereldvrede een stapje dichterbij te brengen. Het doel is om jou kennis te laten maken met de grootse wijsheidtradities uit alle windstreken. Jij kunt hierbij zijn met een exclusief Holistik-ticket. Want koop je jouw ticket voor The Inner Peace Conference via ons, dan ontvang je €10 korting én een gratis boxje Peace Tea van Pukka t.w.v. €4,39. Wij spraken Wessel over zijn bijzondere initiatief en persoonlijke beweegredenen achter The Inner Peace Conference. 

Wessel Paternotte doet het: een Inner Peace Conference organiseren op krachtplekken

inner peace conference, 2019, Amsterdam

Je bent oprichter van Delight Yoga en hebt afgelopen jaren honderden teachers én practices voorbij zien komen. Wat is jouw favoriete practice voor inner peace?

Wessel: ‘Ik beoefen de afgelopen jaren veel yin yoga (hier vind je een fijne yin yoga videoles), dat brengt me rust en goed contact met mijn lijf. En ik heb veel aan de Tibetaanse Tsa Lung practices die ik van mijn teachers Katiza en Sahaj heb geleerd. Er zijn alleen ook dagen wanneer ik niet toe kom aan een lange practice en dan is mijn adem echt de sleutel. Op die drukke dagen helpt bewust ademen me om altijd inner peace te voelen.’

Heb jij een spirituele mentor?

Wessel: ‘Ik spreek vaak met mijn teacher Katiza, die als een soort gids is. Als ik moeilijke vraagstukken heb, dan kan ik altijd bij haar terecht en wijst ze me naar het licht. De afgelopen jaren heb ik ook geregeld contact gehad met Eric Dowsett en mijn goede vriend Juno Burger. Zij helpen me om steeds in de flow te blijven door het leven te omarmen.’

Wat is de meest waardevolle les die je ooit uit een podcast, boek of film hebt gehaald?

Wessel: ‘Poeh, daar vraag je me wat… Dat is misschien wel De Tao van Poeh, een prachtig boekje, dat ik volgens mij ruim 30 jaar geleden las. Daarin personifieert Winnie de Poeh het Taoistische principe van Wu Wei. Het gaat over “effortless doing” en met het leven meebewegen. Die manier van denken en leven vond ik al op jonge leeftijd erg interessant en inspirerend. Nu is dat nog steeds een centraal thema in mijn leven.’

Ben je altijd al geïnteresseerd geweest in yoga en mindfulness?

Wessel: ‘Mijn moeder deed vroeger elke ochtend de zonnegroet in de woonkamer en onze boekenkast stond vol met spirituele boeken. Ik ben er dus echt mee opgegroeid. Zo leuk, ik kwam laatst op zolder een schriftje tegen van toen ik elf jaar oud was. Daarin had ik een essay geschreven over verlichting. Sindsdien ben ik altijd bezig geweest met meditatie, healing, astrologie en engelen. Dat is niet altijd eenvoudig geweest – veel van mijn leeftijdgenoten vonden dat maar raar.’

Wat wil jij bijdragen aan de wereld?

Wessel: ‘Ik ben al een tijdje bezig om energiewerk, yoga en meditatie meer toegankelijk te maken. Ik deed dat eerst met Delight en The House of Yoga, en later ook met The Inner Peace Conference en Wisdom in Business. Daarnaast ben ik in Noorwegen een ecologisch retreat center aan het ontwikkelen, wat ook een plek wordt voor stilte, bewustwording en natuur. Ik hoop dat ik op deze manieren iets van licht kan brengen in het leven van anderen. Mijn doel is dat dit allemaal bijdraagt aan een bewustere samenleving – waarin we in contact staan met onszelf, elkaar en de natuur. Maar uiteindelijk is zorgen dat ik liefdevol ben voor mezelf en mijn omgeving, en het goede voorbeeld geven aan mijn kinderen het enige wat ik werkelijk kan bijdragen.’

Waarom ben je 4 jaar gestart met The Inner Peace conference?

Wessel: ‘Iedereen wil vrede op aarde, maar we zijn gewend om alles om ons heen te willen veranderen om dat te bereiken. Door juist inner peace te cultiveren, begint de wereld om je heen vanzelf te veranderen – al is het alleen maar door hoe je naar je eigen wereld kijkt. Compassie, loving kindness is iets dat in veel tradities voorbij komt. Door dit te beoefenen worden we niet alleen liever voor onszelf, maar ook voor onze omgeving. Mogelijk inspireert dat anderen ook weer en verspreidt het zich als een olievlek. Die gedachte is de basis van The Inner Peace Conference. Daar komt bij dat het ontzettend krachtig is om met een grote groep samen te mediteren. Zo wordt inner peace niet alleen een innerlijke oefening maar ook een collectieve ervaring. Ik geloof dat we door met zo veel mensen samen te komen en inner peace te ervaren, wij als energieveld bijdragen aan een vreedzame samenleving. Inner Peace creates Outer Peace.’

eddie stern, inner peace conference, yoga

Je hebt een druk leven: uitdagend werk, jonge kinderen en je reist tussen Noorwegen en Nederland – hoe hou jij jezelf in balans en vrij van stress?

Wessel: ‘Dat is voor mij net zo’n grote uitdaging als voor ieder ander. Maar ik probeer iedere dag te beginnen met wat ademhalingsoefeningen en het liefst ook met yoga. Soms ga ik liever wandelen of hardlopen in de natuur, daardoor krijg ik ook ruimte in mijn hoofd. Ik luister veel naar muziek die me in een bepaalde state of mind brengt (deze Playlist op Spotify maakte Wessel met zijn lievelingsmuziek voor meer rust in het hoofd, aanrader!) en tussen het werk door doe ik ook vaak ademhalingsoefeningen. ’s Avonds voor het slapen mediteer ik vaak met mijn vrouw Kristin Vikjord (lees dit artikel van Kristin over hoe je jouw ‘Inner Spark’ terug krijgt na een moeilijke periode).

Op momenten dat ik toch stress ervaar, probeer ik me ervan bewust te zijn dat ik niet stress ben, maar dat het een gevoel is dat wordt veroorzaakt door een chemische reactie in mijn brein. Door op die manier naar dat gevoel te kijken, te zeggen “dit is het gevoel van stress” en dat gevoel bewust uit te ademen, kom ik los van de stress. Een app die mij daarbij helpt is The Breathing App van o.a. Eddie Stern en Deepak Chopra en de online yogalessen van The House of Yoga’. Omdat Holistik mediapartner is van de Inner Peace Conference ontvang je via deze link €10 korting op een dag- of weekendticket én krijg je een gratis boxje Peace Tea van Pukka t.w.v. €4,39. Ben jij erbij?

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link