Een burn-out voorkomen? Probeer dan de gratis training van House of Deeprelax

Heart + Soul
house of deeprelax, eliane bernhard, yoga nidra, ontspanning, stress, cortisol
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
15.11.2021

Volgens een onderzoek uit 2020 zijn er in Nederland vier miljoen ‘verborgen burn-outs’. Het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-Out (NCPSB)* heeft een testonderzoek gedaan. De conclusie: 56% van de werkenden zou wel eens kunnen uitvallen als ze nu geen ondersteuning krijgen. Omgerekend zijn dat 4 miljoen mensen. In 2019, toen ze dit onderzoek ook uitvoerden, was dat ‘slechts’ 17%. Dit onderzoek laat zien wat wij eigenlijk allang wisten: we zijn doodop. Tijd voor verstilling. Eliane Bernhards, founder van House of Deeprelax, vertelt je over haar zero stress policy.  

Een burn-out voorkomen? Probeer dan de gratis training van House of Deeprelax

Eliane: ‘Met (hard) werken an sich is niets mis, sterker nog, als je het vanuit de juiste motivatie doet is het zelfs zeer vervullend. Het gaat om de juiste mindset en overtuigingen. Om te beginnen zou je deze tekst van Jeff Foster eigenlijk best op meerdere plekken in huis mogen ophangen; en jezelf toestaan om elke dag even ‘op te geven’. 

We are all so tired.
You are tired, friend.
Your body aches to rest.
Give in.
You have wanted to fall apart for so long.
To let go of your defences.
To be transparent and authentic.

Your cynicism has protected you.
Your fear has served you well.
Your dreams of enlightenment were beautiful dreams.
But there is no need to hold yourself’ together any longer.

Surrender.
Or simply stop pretending that you don’t know how.

Fail.
Fall.
The vastness will hold you.
Only illusions can disappear.

The deeper the heart breaks.
The more love it can hold.
Don’t tell me you are not worthy.
Don’t tell me you are not made of stars.

– Jeff Foster

4 miljoen verborgen burn-outs

Het bovengenoemde onderzoek geeft aan dat er ontzettend veel mensen het risico lopen ‘op’ te raken. We gaan over onze grenzen heen en werken door tot we er letterlijk bij neervallen. We gaan bijna naar 2022 en voor ons en de aarde moet er nu echt iets gaan veranderen. De eisen die we tegenwoordig aan onszelf stellen zijn onmenselijk geworden. Ons lichaam is het daarmee eens. Vooral onze hersenen hebben het zwaar te verduren. Tijd dus voor nieuwe en helpende overtuigingen, makkelijke methoden om diep te kunnen ontspannen en andere manieren om te kunnen creëren. Als mensen hebben we altijd een beetje ‘stress en angst’ nodig om in actie te komen. Dus hopelijk voelen de meesten van ons de noodzaak nu. 

Mijn Zero Stress Policy

Omdat ik ook maar kan door razen als de kansen zich blijven aanbieden, heb ik dit jaar een persoonlijke ‘zero stress policy’ voor mijzelf ingevoerd. Klinkt heerlijk, maar het is vooral uitdagend. Vooral omdat zo’n besluit vaak mijn meest diep gelegen blokkades, overtuigingen en angsten triggert. Hard werken is veilig en mijn mind weet dat het ook wat oplevert. Maar mijn hart weet: vanuit de juiste focus, rust en vertrouwen kun je bergen verzetten. De eerste keer in mijn leven dat ik alles helemaal kon loslaten was noodgedwongen tijdens mijn burn-out. Toch was het uiteindelijk te gek, want daarmee kwam mijn leven in een geweldige stroomversnelling. Ik ontmoette de juiste mensen, kansen kwamen op mijn pad en House of Deeprelax is van daaruit ontstaan. 

Vaker stil staan

Laatst trok ik een kaartje van de prachtige Inner Compass Cards met de volgende tekst: “Verstilling”. De beschrijving kwam in het kort neer dat ik volledig toestemming kreeg om alles even los te laten en te verstillen. Verwachtingen, deadlines, verplichtingen en al die andere moetjes. We leven alleen in deze ene minuut en al het andere is even niet belangrijk. We leggen onszelf zoveel op en wij zijn ook weer de gene die best een tandje minder kunnen. Het verleden is al geweest en de toekomst is nog een illusie waar we niet veel over weten. Met als afsluitende zin; “temidden van ons vaak intense hedendaagse bestaan is verstilling geen overbodige luxe”. Ik had het niet mooier kunnen verwoorden. Wellicht raakt het jou ook in je kern. Voelt het als waarheid.

house of deeprelax, eliane bernhard, yoga nidra, ontspanning, stress, cortisol

Minder is meer

Ik weet voor mijzelf dat je van steeds meer niet echt gelukkig wordt, maar juist vooral van minder. Veel van wat ik dacht dat mij gelukkig zou maken, bleken luchtkastelen. Ik denk dat iedereen zich dat op een bepaald moment wel beseft. Geluk is voor mij: gewoon koffie drinken in de zon, zonder ergens naartoe te hoeven. Begrijp mij niet verkeerd, ik ben super blij met mijn leven op dit moment. House of Deeprelax groeit als kool en ik mag zoveel toffe dingen doen. Maar ondanks alle ontspannende life hacks die ik inzet, voel ik mij toch vaak opgejaagd. Alles is mogelijk en het stopt dus nooit. Dus moet je het jezelf gunnen om dan ‘nee’ te zeggen. En beseffen waar het geluk zich verstopt. In de meest gelukkige periodes van mijn leven heb ik geen deadlines, kan ik halve dagen werken, drink ik elke ochtend mijn decafeetje in de zon. En kom ik terug bij Puur. Simpel. Geluk.’

Doe gratis mee met de Deeprelax week ‘Weg met de Werkstress’

Hoe kun jij dat elke dag voor jezelf creëren? Wat maakt jou op dit moment nou echt gelukkig? Ik en mijn team gaan ons in de landelijke ‘Week van de Werkstress’ samen met een grote groep deelnemers richten op een ontspannen (werk)leven. Compleet met gratis masterclasses, ontspansessies van onze app, tips & tricks en nog veel meer. Wil jij hier ook gratis aan meedoen? En 2022 helemaal anders gaan inrichten? Meld je dan aan via deze link. Er is ook een speciale Business Edition voor collega’s. Samen ontspannen is namelijk nog leuker! Het team met de meeste deelnemers wint bovendien een jaarabonnement voor alle deelnemende collega’s! Aanmelden kan tot en met 21 november 2021. ⠀

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

*Bron: nationaalcentrumpreventiestressenburn-out.nl
Beelden: Liselore Stap

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
    Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!     We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.