Welke boodschap vertellen jouw zwangerschapskwalen?

Body
zwangerschapskwalen

Desirée Domacassé is natuurvoedingsadviseur met een achtergrond in biomedische wetenschappen. Ze is gespecialiseerd in het helpen van vrouwen voor, tijdens en na de zwangerschap. In deze persoonlijke column legt Desirée uit welke belangrijke boodschappen er schuil gaan achter zwangerschapskwalen.

Welke boodschap vertellen jouw zwangerschapskwalen?

Daar zat ik dan met een positieve zwangerschapstest in mijn handen. Het was een complete verrassing, één die veel reflectie en tijd nodig had om te bezinken. Mijn leven stond op dat punt in het teken van een carrière waarvan ik niet durfde toe te geven dat ik haar niet wilde. Toch weerhield dat me er niet van om veel en hard te werken. Mijn werk werd dan ook de perfecte plek om te schuilen voor het aanstaand moederschap. Maar niet voor lang…

Volledig ontredderd

Het begon met een misselijk gevoel dat niet alleen de ochtend in beslag nam, maar de hele dag aanhield. Mijn vastberadenheid was echter groot en niets zou me tegenhouden om door te gaan zoals voorheen. Totdat niet alleen misselijkheid, maar ook overmoeidheid toesloeg. Je bent een mensje aan het maken dus het is niet zo gek dat je daar moe van wordt. Ik wilde me alleen niet aanstellen en probeerde door te gaan, me vasthoudend aan het idee de misselijkheid en vermoeidheid in de tweede fase van mijn zwangerschap wel zouden verdwijnen. Al snel bleek dat de vermoeidheid waar ik last van had niet de gangbare uitputting was, maar te maken had met zaken als bloedarmoede en een veel te lage bloeddruk. Hoewel ik bleef wachten op het moment dat mijn energie op magische wijze terug zou keren, wist ik diep van binnen dat er geen verandering zou komen. En het klinkt onschuldig, een beetje moe en een beetje misselijk zijn, maar ik voelde me volledig ontredderd. Het betekende dat het onmogelijk werd om goede voeding tot me te nemen. Hierdoor had ik het gevoel nu al volledig tekort te schieten in de zorg voor mijn groeiende baby.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

Waardevolle lessen

De eerste neiging is om iets te nemen of te doen om geen last meer te hebben van onze kwaaltjes. Helaas gaan we dan voorbij aan het feit dat er een reden is waarom we ons zo voelen. En omdat gevoel er is, word je in een bepaalde richting geduwd. In eerste instantie heb ik me hier heel heftig tegen verzet. Doorgaan alsof er niks aan de hand was. Het vreselijk vinden. Al mijn weerstand leidde er juist toe dat ik me nog slechter ging voelen. Waardoor ik uiteindelijk nog maar heel weinig wel kon… Op dat moment was het accepteren daarvan erg moeilijk. Met de tijd die toen vrijkwam, moest ik het aanstaand moederschap aangaan. De rust die ik verplicht nam, heeft ertoe geleid dat ik vele waardevolle lessen heb mogen leren. Daarom geloof ik dat de kwalen en symptomen die je ervaart tijdens de zwangerschap niet alleen een last zijn. Ze bieden een opening om te luisteren naar je lichaam. En in de rust van het luisteren, creëer je ook de ruimte om je voor te bereiden op de transformatie die aan het plaatsvinden is.

Belangrijke levenslessen

De belangrijkste lessen die ik leerde tijdens mijn zwangerschap en vandaag nog het fundament vormen van mijn leven zijn:

1) Partnerschap

Ik heb het altijd lastig gevonden om me aan iets of iemand te binden. Het idee van ‘afhankelijk zijn’ stond me al vroeg tegen. Een consequentie daarvan was dat ik weinig om hulp vroeg. Ik ging – en doe dat nog steeds een beetje – eerst urenlang zelf dingen uitproberen om als laatste redmiddel een hulplijn in te schakelen. Hiermee sloot ik de ander vaak buiten. Niet bepaald een makkelijke positie voor mijn vriend om in te nemen. Maar nu had ik hem echt nodig. Dat gaf hem de kans om te laten zien dat hij de steun kon geven die ik nodig had. En ik kon eindelijk ervaren hoe fijn het is om op een ander te leunen. Vaak komt bij je reis naar het moederschap een bepaalde mate van eenzaamheid kijken. Jij bent zwanger. Het gebeurt allemaal in jouw lichaam. Jij bevalt. Daarna ben jij vaak degene die full time thuis is de eerste weken om te zorgen voor de pasgeboren baby. Welke rol je partner daar allemaal in speelt, hangt in grote mate af van de rol die je hem of haar daarin toelaat te spelen. Ga daarom altijd eerst het gesprek aan. Spreek je verwachtingen uit. Vraag om hulp. Maak tijd voor elkaar, zodat je tot dit soort gesprekken kan komen. Als ouders vormen jullie de basis van dit nieuw leven dat jij bij je draagt. Er wacht een groot avontuur op jullie en als je in je zwangerschap al je partner laat meebewegen dan kunnen jullie samen de uitdagingen van het ouderschap veel beter aan.

2) Loslaten

Eenmaal zwanger is het een wonder dat helemaal buiten jou om een baby’tje in je buik groeit. Er is vrijwel geen inmenging van jou nodig om dat mogelijk te maken. Aan de ene kant heel fijn, maar aan de andere kant ook heel lastig, omdat er nogal wat buiten jou om gebeurt dat de nodige flexibiliteit vereist. Zowel fysiek als mentaal. Ik was namelijk het liefst heel hard doorgegaan. Het feit dat het niet mogelijk was mijn lichaam te dwingen, vergde een grote mate van mijn vermogen tot loslaten. Accepteren dat ik niet meer kon dan thuis zitten op de bank en filmpjes kijken van bevallingen, is hoe dat er praktisch uitzag. En alle vragen die ik had over hoe het kwam dat ik me zo beroerd voelde en wat ik nou wilde met mijn leven, moest ik op dat moment onbeantwoord laten. De antwoorden daarop zijn nu heel duidelijk. Ik had deze ‘zware’ zwangerschap nodig om de nodige verschuivingen in mij toe te laten. En in al die tijd niks kunnen, heb ik zoveel gelezen en onderzocht dat ik gefascineerd ben geraakt door deze levensveranderende periode in het leven van elke moeder. Zodanig dat ik hier mijn werk van heb gemaakt. Het verspreiden van kennis over hoe je goed voor jezelf kan zorgen tijdens de zwangerschap en hoe je jezelf terug kan vinden in de periode daarna. Een keuze waar ik geen seconde spijt van heb gehad.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link