Don’t overwash! Dit is waarom het slim is om nieuwe wasgewoontes aan te leren

by Karlijn Visser 29.08.2017

Okay, we gaan even een paar schokkende feiten voor je op een rij zetten: gemiddeld dragen we een kledingstuk slechts vier keer, we gebruiken maar 20% van onze garderobe voor 80% van de gelegenheden en 90% van onze kleding gooien we weg voordat dit nodig is. Hiervan wordt 70% weggegooid vanwege kleurslijtage, het krimpen of uitrekken van de was. Een deel van al dit zorgelijke nieuws kan eenvoudig voorkomen worden door minder kleding te kopen en het aanleren van betere wasgewoontes.

Don’t overwash! Dit is waarom het slim is om nieuwe wasgewoontes aan te leren

Het verlengen van de levensduur van je kleding is key in dit verhaal. Automatisch keer je daarmee de fast fashion mentaliteit de rug toe. Hulde voor jou wanneer je dit doet. Want met het verlengen van de levensduur van je kleding ben je niet alleen slim bezig voor je eigen portemonnee, ook het milieu zal je eeuwig dankbaar zijn. Het Care Label Project is daarom tof om in de gaten te houden. Samen met een aantal movers en shakers uit de mode-industrie ontwierp AEG namelijk het nieuwe waslabel ‘Don’t Overwash’.

Nieuwe kijk op wassen

Wat dit Care Label Project van je vraagt? Een nieuwe kijk op de was doen en je niet gek laten maken door ingewikkelde waslabels die vaak aan bijzondere kledingstukken hangen. Uit een internationale studie uitgevoerd door AEG om de wasgewoontes in Europa in kaart te brengen, blijkt dat meer dan de helft van de consumenten vertrouwt op waslabels en hierdoor met een gerust hart de was doet. Maar waslabels zijn enkel het advies voor de aanpak van de was. Binnen de mode industrie is het zelfs een valse gewoonte om de levensduur van een kledingstuk te onderschatten. Waardoor jij als consument eerder geneigd bent om het zoveelste goedkope truitje aan te schaffen, in plaats van wat extra moeite doen om hetgeen je al had met zorg te behandelen.

AEG Care Label project wasmachine

Chemisch stomen overbodig

​‘Don’t Overwash’ vernieuwt de oude wasgewoontes in drie hoofdcategorieën; ‘Alleen Stomen’, ‘Lagere Temperaturen’ en ‘Minder Vaak Wassen’. Als toevoeging aan het nieuwe waslabel heeft het Care Label Project een wasgids met moderne tips over hoe je beter voor je was kan zorgen gemaakt. Dit om jou bewust te maken over hoe een betere zorg voor je kleding een gunstig effect heeft op het milieu, en je kleding minder snel slijt. En wat blijkt? Al die dure bezoekjes aan de stomerij blijken overbodig. Met de wastips uit het Care Label Project kun je kwetsbare kledingstukken zoals wol, zijde of cashmere gewoon thuis wassen, zonder behulp van chemicaliën waar ze bij de stomerij dol op zijn.

Kleine wasjes, grote wasjes…

Klinkt dit allemaal nog wat ingewikkeld? Dan behoort het aanschaffen van een nieuwe wasmachine die jou stimuleert in deze nieuwe manier van wassen tot de mogelijkheden. Ik testte de AEG wasmachine uit hun New Laundry Range. Zelf ben ik op mijn 30e nog steeds een leek als het aankomt op de was. De wasjes die ik in mijn leven gedraaid heb zijn op twee handen te tellen. Nog tot ver in mijn twintiger jaren nam ik mijn was in een tasje mee de trein in (ja ook beddengoed, poeh, wat een gesjouw maar ik was onverbiddelijk) naar het ouderlijk huis, waar mijn lieve moeder mij en mijn wastas met open armen ontving. Dit terwijl mijn eigen wasmachine thuis stond te verpieteren. Inmiddels is mijn vriend Miko in mijn leven gekomen. Een sportman die noodgedwongen dol is op wassen, want hij heeft dagelijks schone kleding nodig in zijn vak. Samen doken we in de duurzame wasprogramma’s van onze nieuwe machine, en die bleken oneindig. Zelfs de meest delicate kleding maakt dit wasmonster schoon en fris. Wat mij nog het meest opviel? De wasmachine wast bijna geruisloos (geloof me: normaliter trilden er gemiddeld 5 potjes superfoods en supplementen van mijn vorige wasmachine af tijdens een beurt) en onthardt water voor elke wasbeurt zodat je kleding langer mooi blijft bij 30 graden. Het liefst was ik overigens met organic wasmiddel van Ecover omdat zij net als AEG ook staan voor een duurzamere wereld.

AEG Care Label project wasmachine

Adviesprijs €1.229, meer info via AEG.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je met de knop hieronder in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met AEG. Echter hebben wij onze mening hier niet door laten beïnvloeden en past een samenwerking altijd bij de visie van Holistik.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN