‘Neem extra foliumzuur vanaf minstens vier weken voor de conceptie en ga daarmee door tot de 10e week van de zwangerschap’. Dit is het advies dat in Nederland gegeven wordt aan vrouwen met een kinderwens.
Foliumzuur in het kort
Foliumzuur is te koop bij een apotheek of drogist. Lees de bijsluiter zorgvuldig en neem de aanbevolen dosis. Elke dag 0,4 tot 0,5 milligram foliumzuur is voldoende. Als je foliumzuur inneemt, wordt het risico voor je kind om aandoeningen van het zenuwstelsel zoals een open ruggetje te ontwikkelen kleiner. Begin foliumzuur (ook bekend als vitamine B11) in te nemen zodra je zwanger wilt worden.
Bekijk hier het beste foliumzuur supplement voor zwangere vrouwen.
Starten met foliumzuur
Idealiter neem je foliumzuur ten minste vier weken voordat je zwanger wordt. Je moet daarom direct na het stoppen met anticonceptie beginnen met het innemen van foliumzuur. Als je onverwachts of eerder dan verwacht zwanger wordt, begin dan met het innemen van foliumzuur, want alle beetjes helpen. Als er in je familie al een kind met spina bifida is geboren, neem dan contact op met je huisarts. Het is beter om een hogere dosis foliumzuur te nemen. Deze tabletten zijn alleen op recept verkrijgbaar.
Wat is foliumzuur?
Foliumzuur (vitamine B11) is een in water oplosbare vitamine en behoort tot het vitamine B-complex. Foliumzuur is de meest stabiele vorm van vitamine B11 en daarom de meest gebruikte vorm in supplementatie. Foliumzuur wordt in het lichaam omgezet in zijn actieve vorm: folaat.
Foliumzuur is een essentiële vitamine. Omdat we foliumzuur niet zelf kunnen aanmaken, is het belangrijk dat we het in voldoende hoeveelheden binnenkrijgen via de voeding of supplementen.
Lees meer over: Foliumzuur tekort
Waar is foliumzuur goed voor?
Foliumzuur is vooral belangrijk voor de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind. Foliumzuur draagt bij aan de vorming van het zenuwstelsel vanaf de eerste dag na de conceptie. Omdat foliumzuur een belangrijke rol speelt in de vroege ontwikkeling, vermindert het de kans op geboorteafwijkingen zoals spina bifida.
In welk stadium van de zwangerschap moet je starten foliumzuur?
Uit een recent onderzoek van Moeders van Morgen onder Nederlandse vrouwen blijkt dat slechts 1,5% van de zwangere vrouwen geen foliumzuur slikt. Dat is een aanzienlijke verbetering ten opzichte van vóór 2014, toen het percentage iets meer dan 5% bedroeg.
Foliumzuur is belangrijk voor de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind.
We beseffen dus hoe belangrijk foliumzuur is voor de ontwikkeling van de baby, maar 1 op de 3 vrouwen gebruikt foliumzuur niet op de juiste manier. In de meeste van deze gevallen beginnen vrouwen te laat met het innemen van foliumzuur.
Omdat de neurale buis wordt gevormd in de eerste weken na de conceptie, is het belangrijk om daadwerkelijk te beginnen met het innemen van foliumzuur vóór de conceptie. Zo weet je zeker dat je geen foliumzuurtekort hebt en dat er een goede basis is. Gaat het om een ongeplande zwangerschap en kom je er pas later achter dat je zwanger bent? Zo ja, dan moet je foliumzuur innemen vanaf het moment dat je ontdekt dat je zwanger bent.
Tot wanneer moet je foliumzuur slikken?
Foliumzuur moet je innemen tot de tiende week van de zwangerschap. Daarna kun je ermee stoppen of doorgaan, mits je niet meer neemt dan de aanbevolen dagelijkse dosis.