PRE-ORDER NU JOUW HOLISTIK GUIDE MET GRATIS ANSICHTKAARTENSET T.W.V. €7,95

Deze 5 rustige wandelroutes laten je coronaproof genieten van het herfstlandschap

Heart + Soul
wandelroutes herfst
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
07.10.2020

Er is één vorm van beweging waar je altijd op terug kunt vallen: wandelen. Het kost niets, kan op elk moment van de dag en draagt vanaf de eerste stap bij aan je fysieke én mentale gezondheid. En wat zijn we wandelen de afgelopen maanden massaal extra gaan waarderen. Het werd de dagelijkse escape van al het binnenzitten en hielp ons de verontrustende nieuwsberichten even los te laten. Toch bleken drukke stadswandelingen niet altijd coronaproof te zijn. Wil jij deze herfst lekker blijven lopen, maar wel zo veilig mogelijk? Dan bieden deze 5 rustige wandelroutes uitkomst. 

Deze 5 rustige wandelroutes laten je coronaproof genieten van het herfstlandschap

Nog even terug naar die heilzame effecten van wandelen op je gezondheid. Wist je dat een wandeling je stresslevels flink kan verlagen en je stemming juist een boost geeft? Doordat er tijdens het bewegen meer zuurstof naar je hoofd gaat, wordt de hersenactiviteit gestimuleerd bij de verbinding tussen hersendelen en de aanmaak van nieuwe hersencellen. Daarbij worden stress, angst en depressies verminderd. Door het ontspannende effect van wandelen, kan het ook je slaapritme reguleren. Regelmatig een half uur lopen, zou er bovendien voor zorgen dat je weerstand sterker wordt en je minder vatbaar bent voor griep. Niet gek, zo’n gratis boost voor je immuunsysteem.

Creativiteit

Beethoven had een simpele gewoonte die hem bergen aan productiviteit én creativiteit opleverde: wandelen in Wenen. Tijdens het wandelen maakte hij zijn hoofd leeg waardoor het ene na het andere muziekstuk uit zijn vingers rolde. Nu hoef je niet naar Wenen om uren te wandelen. Een korte wandeling (vanaf 8 minuten) in je eigen omgeving is al bevorderlijk voor je creativiteit. Stromen de ideeën dus niet meer van achter je bureau? Strek dan even de benen. Het is zelfs zo dat een wandelaar een creativiteitsverhoging van 60% heeft in vergelijking met een bankzitter. Nu begrijpen we ook meteen waarom Steve Jobs fan was van wandelend vergaderen…

5 x rustige wandelroutes

Wil je deze herfst lekker veel blijven wandelen, zonder daarbij de social distancing richtlijnen te verwaarlozen? Dan kun je de stadse grachten in ieder geval beter overslaan (we spreken uit ervaring!). Duik liever de stille natuur in en volg een van onderstaande 5 rustige wandelroutes.

1. Kampina en Oisterwijkse Vennenkampina & oisterwijkse vennen wandelroutes

Op deze route van 15,4 km door een sprookjesachtig landschap kom je magische duinlandschappen tegen, afgewisseld het bossen, grasvelden en valleien die het landschap doorsnijden. Er zijn verschillende uitkijkpunten op de route waar je even kunt bijkomen. Oh, en houd je ogen open voor zeldzame plant- en diersoorten onderweg want die zijn er volop!

2. Lingeroutelingeroute coronaproof wandelroutes

Deze wandelroute van 16,6 km leidt je langs de wonderschone oevers van de Linge. Je komt kronkelende paadjes, dijken en boomgaarden tegen en wandelt langs historische dorpjes. Geen zorgen als je je snacks vergeten bent, want je kunt een pitstop maken bij de ‘fruittuin van Nederland’. Meditatief je eigen fruit plukken voor onderweg, hoe leuk is dat?!

3. Boswachterspad Kootwijk

boswachterspad kootwijk

Zin in een mindful ‘rondje Veluwe’? Boswachterij Kootwijk ligt midden op de Veluwe en behoort tot de mooiste plekken in de omgeving. Op deze kronkelende wandelroute van 18 km verdwaal je tussen de eikenbossen, jeneverbesstruiken en douglassparren. En omdat het hier zo rustig is loop je al snel herten of everzwijnen tegen het lijf…

4. Natuurgebied De Muy en Slufter op Texel

de muy & sufter coronaproof wandelroutes

In natuurgebied De Muy en De Slufter kom je steile duinen tegen en kwelders waar je urenlang rond kunt dwalen. Een kwelder is een grote vlakte begroeid is met zoutminnende planten zoals lamsoor, zeekraal en kweldergras. Bij hoogwater en bij storm kunnen kwelders grotendeels onderwater staan. Als je goed oplet, kun je op deze route ook veel vogels spotten. Let op: het kan hier behoorlijk waaien, dus pak je dik in voordat je op pad gaat.

5. Rondje Wylerbergmeer

wylerbergmeer coronaproof wandelroutes

Dit is een prachtige natuurwandeling langs de Duitse grens, met af en toe een flinke klim. Grote kans dat je verschillende dieren spot, waaronder mooie vogels. De route loopt langs het Afrika Museum, over de Duivelsberg en rondom het Wylerbergmeer.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Bronnen: Holidu & Alltrails

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.