Waarom Feng Shui lak heeft aan lijstjes

by Nina Elshof 26.03.2016

Top 5 en top 10 lijstjes zijn populairder dan ooit. Ook Joris van de Weerd – die een opleiding volgt bij Feng Shui master Nina Elshof – wil graag weten met welke 5 snelle trucjes hij zijn huis Feng Shui-proof krijgt. Maar Nina komt mooi niet over de brug…

Allemaal lijstjes
Ha! Lijstjes! Vooral die met een Top 10 of Top 5 met heel-praktische-altijd-toepasbare-quick-fix-oplossingen-voor-van-alles-en-nog-wat zijn tegenwoordig erg populair.. Onder het motto ‘vertel me alsjeblieft snel wat ik kan doen om mijn zus-en-zo situatie te verbeteren’ word ik bedolven onder verzoeken dit soort lijstjes te produceren. In de loop van de tijd heb ik pakweg zo’n vijftig Top 10 lijstjes geschreven. Allemaal heel doeltreffend (een belangrijk woord als het om dit soort lijstjes gaat) en allemaal in zekere zin tekort schietend zodra ze beschouwd worden als een ultiem panacee waar alle woonvragen en -problemen mee zijn op te lossen.

Geen antwoorden, maar vragen
Je snapt waarschijnlijk al waar ik naartoe wil: Feng Shui is niet in lijstjes te vangen.  Het maakt bewust en werkt aan onderhuidse en onbewuste processen. Feng Shui is geenszins bedoeld als een tool om met behulp van allerlei praktische lijstjes, exotische parafernalia of interessante kunstgrepen je omgeving te kunnen controleren. Alhoewel er overigens massa’s mensen – vooral Amerikanen – zijn die Feng Shui zo gebruiken. Maar dat terzijde. Feng Shui maakt je juist bewust van wat je gecreëerd hebt en wat je daar van kunt leren. Voor de bewuste mens, of de mens die in ieder geval op weg is naar bewustzijn, vormt Feng Shui daarom geen antwoorden, maar stelt juist vragen. Vragen die af en toe wat ongemakkelijk maken; die pijnpunten raken of die confronteren. Maar die ook altijd je op weg helpen naar inzicht.

Maak contact met je huis
Mijn antwoord op jouw lijstjes vraag is dan ook een andere dan je verwacht of misschien hoopt te ontvangen: ga na het opruimen en boenen eens zitten, maak contact met je huis en voel of er iets veranderd is. Als je die vraag positief kunt beantwoorden, ga dan op zoek naar hetgeen wat er veranderd is ten opzichte van de situatie vóór je ging opruimen en boenen. Wat doet deze verandering met jou? Welk gevoel kun je hieraan toekennen? Kun je deze verandering herkennen als een reflectie van een verandering in jezelf? Wat is het dan dat je hebt opgeruimd en opgepoetst? Deze laatste stappen zijn essentieel in het proces van embodiment: het als het ware in je lichaam verankeren van de veranderingen. Daarmee maak je je ze eigen, dus van jou, de meest veilige stap die ik je in dit proces kan aanraden!

Ook zo’n fan van alles wat met Feng Shui te maken heeft? Lees dan ook de andere artikelen van Nina. Bijvoorbeeld over Feng Shui en verhuizen, Feng Shui en het belang van je achterdeur.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN