Heb je he-le-maal niks met yoga? Je bent niet de enige

Body
yoga

Wie denkt dat we bij Holistik kind aan huis zijn bij de yogaschool vergist zich. Karlijn is regelmatig op een matje te vinden, maar ik kijk liever naar opdrogende verf dan dat ik een yogales volg. En toch heb ik me opgegeven voor een 5-daags retreat om yoga nog één kans te geven. 

Waarom Evelyn he-le-maal niets heeft met yoga

Tot het voorjaar van 2016 probeerde ik nog wel eens een yoga les. Ik ben zelfs een tijdje behoorlijk fanatiek geweest met bikram yoga. Maar telkens kwam ik tot dezelfde conclusie: dit wordt ‘m niet. Vooral yin yoga – waarbij je minutenlang in de dezelfde houding zit, staat of ligt – vind ik een fysieke én mentale kwelling. Honderden, totaal irrelevante gedachten schieten er tijdens zijn les door mijn hoofd. Van ‘Had ik nou toch maar sokken aangetrokken‘ en ‘Kunnen ze geen muziekje opzetten‘ tot’Draagt die man nou een zweetband? Really?‘ Hoewel het de bedoeling is dat je door yin yoga volledig ontspant, durf ik met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid te stellen dat mijn cortisol level ná een yin les stukken hoger ligt dan ervoor. Na afloop, terwijl de rest van de groep nog heerlijk onder een fleece dekentje ligt na te genieten in savasana, weet ik niet hoe snel ik naar de kleedkamer moet komen.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Sombere bui

Wat me ook regelmatig is overkomen, is dat een sombere bui juist alleen maar werd versterkt door een yogales. Iets dat volgens de Amerikaanse professor en klinisch psycholoog Richard Wenzlaff overigens goed te verklaren valt. Volgens Wenzlaff kun beter intensief bewegen als je je down voelt. Een pittige bootcamp les of HIIT training zorgt er namelijk voor dat je brein overschakelt van een passieve naar een actieve gemoedstoestand. Hierdoor wordt de keten van depressieve gevoelens die hoort bij een passieve gemoedstoestand doorbroken en blijf je niet hangen in je dip. Minder intensieve bewegingsvormen – zoals bijvoorbeeld een yin yoga les – zijn volgens professor Wenzlaff niet zo geschikt als je down bent.

Noble silence

En dan is er nog iets dat me dwars zit. Vaak vind ik de sfeer in (kleedkamers van) yogascholen nogal koeltjes. Sterker nog: er zijn weinig plekken op de wereld waar ik me zo ‘disconnected’ voel. Voor, maar zeker ná een yogales zijn mensen vaak in zichzelf gekeerd, staan ze niet open voor contact. Hoewel ik heus wel begrijp dat het af en toe heerlijk is om even niet te hoeven communiceren, krijg ik van zo’n noble silene toch vaak de zenuwen. Ik begin prompt te fluisteren en laat zelfs een glimlach maar achterwege terwijl dat juist kleur geeft aan een dag.

Life changing?

Begrijp me niet verkeerd: ik ben er van overtuigd dat yoga life changing kan zijn. Het is niet voor niets dat miljoenen mensen – waaronder Karlijn – niet zonder hun yogamat kunnen en juist opknappen van noble silence. Ik heb er zelf alleen niks mee. Maar toch geef ik yoga nog één kans. Ik heb namelijk een zittend beroep en merk dat ik vaak zo stijf ben als een plank. Tien jaar geleden vond ik mijn souplesse als vanzelf weer terug, maar nu ik bijna 40 ben is dat toch een ander verhaal. Als ik op nog 60e nog steeds mooi rechtop wil lopen, wordt het zo langzamerhand tijd om actie te ondernemen. En als je érgens soepel van wordt dan is het – juist – yoga. En dus ben ik vandaag begonnen aan een 5-daags yoga retreat bij Pathways Country yoga in Zuid-Afrika. De eerste les zit er net op en viel niet mee. Ben je benieuwd hoe het mij hier vergaat? Binnenkort doe ik uitgebreid verslag van mijn bevindingen so stay tuned:-).

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link