Het vrouwelijk libido: een kwestie van zin maken?

Body
vrouwelijk libido

Over het vrouwelijk libido is veel gezegd en nog meer geschreven. Voor alle vrouwen voor wie (spontane) zin in seks een bron van frustratie en onzekerheid is brengt dit artikel hopelijk wat verlichting…

Het vrouwelijk libido: een kwestie van zin maken?vrouwelijk libido

Een vrouw die zich uitvoerig heeft verdiept in het vrouwelijk libido is de Amerikaanse seksuoloog Emily Nagoski. In 2015 bracht zij Come as you are uit, een boek dat het binnen no time wist te schoppen tot New York Times bestseller. Volgens Emiliy komt zin in seks bij de meeste vrouwen niet zomaar opzetten. Bij slechts 10 tot 20 procent van alle vrouwen is spontane opwinding het belangrijkste startsein voor een vrijpartij. Dat betekent dat er bij het overgrote merendeel van de vrouwen meer voor nodig is om in the mood te komen. Mannen hebben het wat dat betreft makkelijker. Zo’n 70 procent van alle mannen heeft een ‘aan-knop’ en wordt spontaan opgewonden.

De juiste prikkels

Het is wellicht een beetje kort door de bocht, maar voor de meeste vrouwen geldt dat libido eerder door emoties wordt gedreven dan door een oerdrift. Pas als je als vrouw de juiste prikkels ervaart, word je opgewonden. En anders niet. Zie het als een soort handrem in je hersenen die standaard aanstaat. Die handrem gaat er pas af als je je voldoende op je gemak voelt. Loopt bij de meeste mannen de route naar seks over het algemeen gewoon van A naar B, bij vrouwen moeten het verlangen via een omweg opgebouwd worden. Vrouwen willen eerst emotionele verbondenheid voelen. Als er iets tussenkomt wat de sfeer verpest – en dat kan al een piepende vaatwasser zijn of de sirene van een ambulance – dan kan de zin in seks in één klap zijn verdwenen, aldus Emily Nagoski.

Zin maken?

Loopt de route naar seks bij jou niet van A naar B en en heb je zelden of misschien wel nooit spontaan zin? Maak je niet al te veel zorgen. You’re not alone… De meeste vrouwen zullen hun libido zelf een duwtje in de juiste richting moeten geven. En daarvoor geldt: alle beetjes helpen. Lees bijvoorbeeld dit artikel van Nina Elshof over hoe je je slaapkamer Feng Shui proof kunt maken. Zo is een TV in je slaapkamer geen goed idee als je wat meer pit tussen de lakens wilt brengen. Ook zou je eens kunnen experimenteren met natuurlijke lustopwekkers. Déze 5 zouden echt iets voor je kunnen doen.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Bron: Come as you are, Emily Nagasaki en VIVA

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link