Voorouderlijke energie opruimen: met deze tips uit het sjamanisme ga je 2021 in zonder ballast

Heart + Soul
voorouderlijke energie
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
06.01.2021

De oude sjamanen wisten het al: naast fysieke kenmerken en eigenschappen geef je ook energetische banden door aan je nageslacht. Het kan dus zijn dat er in jou trauma’s en conditionering liggen opgeslagen die je van je voorouders hebt overgenomen. Dit kan voor verwarring zorgen in de vorm van angsten, verlangens of schaamte die niks met jouw persoonlijke ervaring te maken heeft. Gelukkig zijn manieren om voorouderlijke energie een plekje te geven en tegelijk jouw eigen energieveld te beschermen. Moderne sjamanen Sven Goedbloed en Sara Hermanides praten je bij. 

Voorouderlijke energie opruimen: met deze tips uit het sjamanisme ga je 2021 in zonder ballast

Sara en Sven: ‘Vanuit de psychologie leren we in het westen dat alles persoonlijk is. Dat idee kan je helpen je persoonlijkheid te begrijpen en je eigen trauma’s uit dit leven te verwerken. Maar het fenomeen van voorouderlijke energie krijgt geen plek in dit verhaal. Sjamanistisch voorouderwerk gaat daarom voorbij de grenzen van een individualistisch kader. Het is een mooie manier om contact te maken met de generaties voor je. Want al ken je ze niet, je draagt ze in je. Bij inheemse volkeren is sinds de oudheid bekend dat we naast fysieke kenmerken ook energetische banden doorgeven. Zij maken daarom gebruik van inwijdingsriten. Jongens worden op een bepaalde leeftijd man en meisjes worden op een bepaalde leeftijd vrouw. Daar wordt met veel zorg ceremonieel aandacht aan gegeven. Dit heeft meerdere redenen, maar de voornaamste reden is om de nieuwe generatie schoon te maken van energetische belastingen uit de systemen van de voorouders.

Voorouderlijke energie

Ook in onze westerse samenleving zijn er manieren om voorouderlijke energie een plekje te geven en tegelijk jouw eigen energieveld te beschermen.

1. Maak een altaar

Geef je voorouders een plekje in je huis. Maak een mooi altaar met foto’s van je grootouders en of objecten die van hen geweest zijn of aan hen doen denken. Brand er een kaarsje bij en sta regelmatig bewust stil bij de energielijn waar jij vandaan komt. Realiseer je dat je voorouders mensenzielen zijn net als jij, met hun eigen licht en schaduw. En een gemiddeld mens heeft ruim boven de tweeduizend generaties voor zich! Het is echt een ervaring om af en toe voor je voorouder-altaar te staan, diep in te ademen en te beseffen dat jouw adem de adem van die oerouder raakt, zo ver terug in de tijd. Adem zowel het licht als de schaduw van jezelf, je ouders, je opa’s en oma’s een paar keer bewust in. Accepteer dat ze deel van jou uitmaken, maar besef ook dat hun energie bij hen hoort en niet bij jou.

2. Stap in de energie van dankbaarheid

Dankbaarheid is een poort naar je voorouders. Om mensen te helpen dankbaarheid een plek te geven in het dagelijks leven hebben Sven en Sara onlangs een dankbaarheidsdagboek uitgebracht. Je kunt bijvoorbeeld 2 pagina’s in het (of een soortgelijk) dagboek wijden aan dankbaarheid voor je voorouders. Maak een moderne grottekening, schrijf alle kwaliteiten die je hebt geërfd op. Of zet je stamboom op papier en doe iets om de wortel, de stam, de tak, het blad en de bloem van je stamboom te vullen met dankbaarheid.

3. Oefening in ancestral clearing

Dit is een fijne oefening die je thuis kunt doen om voorouderenergie ‘op te ruimen’. Je hebt hier een kristal of steen en een notitieboekje voor nodig.

 1. Houd een mooie kristal of steen in je handen en maak contact met de aarde. Ga rustig zitten en adem diep in en uit. Stel je voor dat elke generatie op de schouders staat van de generatie ervoor, en die dan op hun beurt weer op de schouders van de ouders daarvoor, etc…
 2. Besluit van welke ouder je de voorouder-lijn wilt ‘opruimen’. En wil je daarbinnen met de vrouwen- of mannenlijn aan de slag?
 3. Begin bij die ouder die je gekozen hebt en ga dan terug naar opa/oma, overgroot oma/-opa, etc.
 4. Schrijf eerst alle kwaliteiten op van die persoon en daarna alle valkuilen en schaduwkanten. Sluit af met waarom je dankbaar bent voor deze persoon en wat je van hem/haar hebt geleerd.
 5. Herhaal deze schrijfoefening voor elke voorouder in die lijn. Bespreek je vragen met je ouders of grootouders of probeer in een meditatie de antwoorden ‘naar je toe’ te laten komen. Het is wijs om bij 3-7 voorouders te stoppen zodat het behapbaar blijft. Tot hoever je gaat binnen 7 generaties kun je zelf aanvoelen.
 6. Haal na het schrijven een paar keer diep adem. Alle oordelen en of emoties die nog blijven kleven geef je met je intentie terug aan de aarde. De kristal in je hand helpt je daarbij.
 7. Adem net zolang bewust in en uit totdat je lichaam schoon voelt.

De Skully methode

Sara en Sven hebben een sjamanistische methode ontwikkeld om jouw DNA mee op te schonen en orde te brengen in de chaotische voorouderlijke energie. Officieel heet deze ‘ancestral DNA cleaning‘, maar in de wandelgangen wordt ‘ie ‘Skully’ genoemd. Er wordt namelijk een kristallen schedel bij gebruikt. Het is wonderlijk om te zien hoe generatieconflicten uit vorige eeuwen nu nog steeds hun sporen nalaten in mensenlevens. Tijdens de Skully methode wordt zichtbaar hoe generaties elkaar belemmeren of juist bekrachtigen. Je kunt hier helaas niet thuis mee aan de slag; daar is de methode te complex voor. Vanwege het coronavirus leiden Sara en Sven hun Skully ceremonie nu alleen op aanvraag. Via deze website blijf je op de hoogte.

Voor alles dankbaar

Sara en Sven maakten het boekje ‘Voor alles dankbaar’, met daarin een oer-dankzegging. Ze brachten onlangs ook  een dankbaarheidsdagboek uit, dat je iedere dag kunt invullen. Er zijn daarin 6 persoonlijke rituelen opgenomen, passend bij de elementen en makkelijk te verwerken in je dagelijkse leven. Als Holistik-lezer ontvang je 10% korting met code dankbaar op beide boeken in een geschenkpakket. Wil je hier meer over lezen? Meld je dan aan voor Sara en Sven’s magazine wolfflow of volg ze via Instagram.

Weer terug in balans komen?

Download nu de gratis Mini Guide & ontvang Karlijn's persoonlijke tips
Download gratis mini-guideConscious Aging Mini Guide
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.