Dit is waarom de grote voorjaarsschoonmaak je een mentale oppepper geeft

Holy Crap
Hermance, Tidy, opruim coach, voorjaarsschoonmaak
karlijn visser

Karlijn Visser
19.04.2017

Onze moeders, oma’s en overgrootmoeders wisten niet hoe snel ze hun emmer sop erbij moesten pakken zodra de eerste tekenen van de lente zich aandienden. Die grondige schoonmaakdrang heeft plaats gemaakt voor gemak. Want wie kruipt er nou nog eens per jaar in de keukenkastjes om ze grondig uit te boenen? Opruimgoeroe Hermance Hora Siccama gaat daar verandering in brengen. Ze komt met een super simpel maar grondig stappenplan, om toch die frisse wind op een relaxte manier door je huis te laten waaien. 

Dit is waarom de grote voorjaarsschoonmaak je een mentale oppepper geeft

Wat betekent de ‘grote voorjaarsschoonmaak?

Hermance, Tidy, opruim coachHermance: Letterlijk dat men het hele huis grondig gaat schoonmaken wanneer de lente begint. De donkere dagen met schaars zonlicht en weinig frisse lucht maken plaats voor zonnige dagen en nieuwe energie. Met het woord ‘grote’ wordt bedoeld dat naast de standaard schoonmaaklijst, ook omvangrijke actiepunten worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld het schoonmaken van de kussens op de bank, de bank zelf, gordijnen en eventueel een kleed. Daarbij komen de voorraad- en linnenkast, en alles waar je in de winter nog meer geen tijd en/of gelegenheid voor had. Tegenwoordig gaat het naast een opgeruimd huis ook over een nieuw begin voor jezelf; een schoonmaakbeurt voor je hoofd en lijf.

Waar komt dit schoonmaakfenomeen vandaan?

Hermance: Sommige historici beweren dat er een connectie bestaat met het Perzisch nieuwjaar, omdat ook deze op de eerste dag van de lente begint. Anderen denken dat dit fenomeen te maken heeft met Pasen. Gebruikelijk was dat het huis er op zijn paasbest uit behoorde te zien. Tevens zijn er wetenschappers die een verband zien met onze biologische klok. Uit onze melatonine staat-van-zijn ontwaken we met het verschijnen van de lentezon. We krijgen meer energie, lentekriebels en ook zin om schoon te maken.

Is de voorjaarsschoonmaak iets van onze oma’s ?

Hermance: Volgens mij bestaat het al heel lang, aangezien er in de geschiedenis ook over geschreven is. Oma’s, maar ik neem aan vrouwen in het algemeen, hadden hier toen de tijd voor. Sterker nog: aangezien ze niet mochten of konden werken was dit onderdeel van hun verantwoordelijkheden. Tegenwoordig blijkt de drang om schoon te maken toch nog steeds te spelen. Biologisch en energetisch voelen we allemaal bepaalde lentekriebels en schakelen we deze in voor allerlei activiteiten. Hedendaags zijn er jammer genoeg zo veel activiteiten waar we aan kunnen beginnen dat de voorjaarsschoonmaak waarschijnlijk niet bij iedereen prioriteit heeft.

Nooit meer iets missen van Holistik? Vergeet dan niet onze Facebook-pagina te liken en je in te schrijven voor onze Newsletter.

Heb je een stappenplan voor de ultieme voorjaarsschoonmaak?

Hermance: Die heb ik zeker. Hier komt  TIDY’s voorjaarsschoonmaak in 10 stappen

  1. Begin met een plan van aanpak. Loop door het huis en schrijf op wat je allemaal wilt aanpakken. Een goede voorbereiding is het halve werk.
  2. Zorg dat je alle schoonmaakspullen in huis hebt voordat je begint.
  3. Lucht alles eerst goed (of/en aan het einde om al het stof weg te krijgen).
  4. Eerst opruimen, daarna grondig schoonmaken.
  5. Optimaal is om het per ruimte aan te pakken.
  6. Keuken: orde en hygiëne terug in je keuken (bv. waterkoker ontkalken, vriezer ontdooien, magnetron, binnenkant van de oven, ijskast, koffieapparaat en broodrooster schoonmaken).
  7. Zitkamer: gordijnen wassen, kleden uitkloppen, alles afstoffen (ook elektronica, lampen en plafonds).
  8. Slaapkamer: wisselen van winter- naar zomer dekbed, sprei stomen, gordijnen wassen.
  9. Badkamer: alle badkamerkastjes legen, daarna alles ontkalken.
  10. Garderobe: winter items inruilen voor zomer items. Was alles dat van stof is en dat een jaar niet gewassen is: kussenhoezen op de bank, beddensprei, gordijnen, dekens, matjes en tafelkleden.

Heb je tips voor als je niet all the way wil gaan?

Hermance: Voor degene die iets extra’s wil doen: ik zou beginnen met luchten, uitkloppen en wassen. Dus bijvoorbeeld al je ramen tegen elkaar open zetten. De sprei en andere hoezen wassen/stomen. Eventueel kleed/kleden uitkloppen en je wintergarderobe inruilen voor je zomer items.

Wat zijn de psychische voordelen van de voorjaarsschoonmaak?

Hermance: De relatie tussen een schoon en opgeruimd huis en je emotionele en fysieke toestand is heel sterk. Er bestaan dus zeker psychische voordelen. Het is in feite een nieuw begin, een frisse start. Door het schoonmaken verdwijnt oude (negatieve) energie en wordt er plaats gemaakt voor nieuwe energie. Dit kan zonder meer een positieve invloed hebben op je mentale gezondheid.

Kun je ook doorslaan in schoonmaakdrang?

Hermance: Alles waar ‘te’ voorstaat is op de lange termijn niet wenselijk. Zo ook teveel schoonmaken bij je voorjaarsschoonmaak of te vaak een voorjaarsschoonmaak willen houden. Dit is niet nodig en kan dus duiden op doorslaan. Bij het zoeken naar ‘teveel schoonmaken’ op internet kom je al snel terecht bij smetvrees. De precieze grens tussen heel schoon en smetvrees is lastig vast te stellen. Wel lijkt het soms alsof onze generatie ‘te schoon’ is vergeleken met vroeger. Hierdoor krijgen wij last van bepaalde ziektes of van stof en bacteriën waar men vroeger prima tegen kon. Ook heb ik geleerd dat wij door teveel anti-bacteriële schoonmaakmiddelen, ook de goede bacteriën (micropia) dood maken die ons juist beschermen. Daarnaast kan het gebruik van anti-bacteriële schoonmaakmiddelen zorgen voor resistentie tegen bacteriën én tegen antibiotica, ook als ze op de juiste wijze worden gebruikt. We moeten dus ook weer niet te schoon zijn maar, zoals bij alles, op zoek gaan naar de juiste balans.

Nooit meer iets missen van Holistik? Vergeet dan niet onze Facebook-pagina te liken en je in te schrijven voor onze Newsletter.

Tidy, hermance, opruim coachOver Hermance en Tidy

In een serie van 5 columns geeft opruimcoach Hermance vanuit haar bedrijf Tidy tips over het organizen van o.a. je voorraadkast, keuken, bureau, badkamer en kledingkast. Meer info over Hermance vind je hier of via Tidy Organizing

Groene poetstip van de redactie

Hermance, Tidy, opruim coach, voorjaarsschoonmaak, Marcel's Green SoapOmdat als we schoonmaken, we dat het liefst met verantwoorde producten doen, tippen we je graag op Marcel’s Green Soap. Marcel zorgt namelijk samen met zijn 3 dochters voor het huishouden. De een doet liever de was, de ander de keuken. De toiletten zijn niemands favoriet, dus daar draait Marcel als echte vent vaak zelf voor op. Meer dan 20 jaar zette hij producten op de markt voor grote bedrijven als Robijn en Douwe Egberts. Dus waarom nu niet een keer op eigen houtje? Zo ontstonden de ecologische schoonmaakmiddelen van Marcel’s Green Soap. Drie beloftes voor jou van Marcel: het ruikt verrassend lekker, maakt geweldig schoon en is 100% natuurlijk. En dat kunnen wij na het gebruiken van de producten bevestigen. Prijs €3,49 via Marcel’s Green Soap.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Dr. Hauschka Winactie
Laat hieronder je gegevens achter om kans te maken op één van de 350 producten!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link