Je bloemen zo lang mogelijk mooi houden is – naast bloemschikken – een kunst op zich. Wij verzamelden een rijtje tips voor je, een paar afkomstig van onze oma’s. Dus hup naar de bloemenstal om vrolijke voorjaarsbloemen in huis te halen. Omdat we met het seizoen mee schikken koop je ranonkels, hyacinten en narcissen nu voor een zacht prijsje.
Suiker en azijn: met deze middeltjes blijven je bloemen langer goed!
Werken met je handen is aardend. Koken, schilderen en zelfs een flinke poetsbeurt halen je uit het hoofd, en zetten je met beide benen op de grond. Heel goed voor mensen die (zoals wij) doordeweeks veel tijd achter hun computer doorbrengen, en hun creatieve flow daardoor per ongeluk op een laag pitje hebben gezet. Bloemschikken is net als koken of schilderen: je maakt een unieke compositie door ingrediënten bij elkaar te voegen met oneindig veel mogelijkheden. En die compositie van voorjaarsbloemen wil je natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden. Hier volgen een aantal verrassende bloemen do’s and dont’s, waarvan er een paar van onze oma’s afkomstig zijn:
- Beginnen sommige bloemen te verwelken? Haal deze er dan uit en voorkom dat de bacteriën de andere bloemen niet aansteken. Tip: verdeel de resterende bloemen, snijd ze wel opnieuw af, over vaasjes in verschillende formaten.
- Bloemen houden niet van fruit! Bij fruit komt ethyleengas vrij en daardoor verwelken bloemen een stuk sneller.
- Bloemen zijn geen fan van warmte en lage luchtvochtigheid. Je kunt bloemen het beste uit de buurt van de verwarming houden.
- Zorg dat er geen blaadjes in de vaas zitten, maar alleen de stelen. Op bladeren kunnen bacteriën zich namelijk makkelijk vermeerderen, waardoor de stelen gaan rotten en je bloemen minder lang mooi blijven.
- Volgens een oma-wijsheid blijven bloemen langer mooi met een schepje suiker en scheutje azijn in het water.
- Is je bos aan zijn laatste levensfase begonnen? Pep ‘m dan op met een scheutje Spa Citroen en je bloemen geven nog een paar dagen alles wat ze hebben.