Voor jezelf beginnen? Met deze 5 tips van Kar en Eef gaat het je lukken!

by Evelyn van Hasselt 04.08.2017

Droom je al een tijd van voor jezelf beginnen, maar heb je geen idee hoe je het moet aanpakken? Precies op dat punt hebben Karlijn en ik ook gestaan. En nog niet eens zo lang geleden. Hoe het ons is gelukt om van niets (een plan op een bierviltje) iets (een online magazine met 90.000 unieke bezoekers per maand) te maken? Door hard te werken én onderstaande 5 tips in ons achterhoofd te houden.

Voor jezelf beginnen? Met deze 5 tips van Kar en Eef gaat het je lukken!

Voordat we je onze beste tips geven, eerst een paar feiten. Volgens ING-econoom Katinka Jongkind zijn de eerste 3 jaar kritiek voor het slagen van een eigen onderneming. Na het eerste jaar haakt zo’n 30 procent af. In het tweede jaar stopt nog eens 15 procent. In het derde jaar is bijna 60 procent van alle beginnende bedrijven van de aardbodem verdwenen. Maar hoe zorg je er nou voor dat je bij de 40 procent zit die de eerste 3 jaar wél overleeft? Onderstaande 5 tips (of eigenlijk zijn het inspirerende quotes) helpen je op weg:

1) Don’t make things too complicated, just begin

Voor jezelf beginnen is een beslissing die je niet zomaar maakt. Vaak gaat er een periode van wikken en wegen aan vooraf. Dat kan voelen alsof je op de hoge duikplank staat. Springen vind je doodeng, maar terug gaan is ook geen optie. Nu kun je staan dralen tot je een ons weegt. Maar er komt een moment dat je de sprong zult moeten wagen. Of dat spannend is? Zeker! Grote veranderingen zoals je baan opzeggen en voor jezelf beginnen zijn altijd eng. Maar zegt je gut feeling dat je ondernemingsplan (en dat hoeft niet meer te zijn dan een A4-tje) past bij de meest authentieke versie van jezelf? En verschijnt er een grote grijns op je gezicht bij de gedachte aan wat je in de wereld wilt zetten? Ga er dan voor. Meer dan een goed gevoel en een glimlach hadden Karlijn en ik ook niet toen we met Holistik begonnen. Het plan voor ons magazine stond binnen een week op papier. Daarna zijn we begonnen met het zetten van kleine stapjes, elke dag weer. Zonder nog precies te weten hoe het eindresultaat er uit zou komen te zien. Een eigen bedrijf opzetten is als een bloem. Als je ‘m voldoende water, licht en zorg geeft ontvouwt zich elke dag een nieuw blaadje. Zolang je maar voldoende stapjes blijft zeggen en bijstuurt waar nodig komt jouw bloem vanzelf tot bloei.

2) There is no money without you

Is het feit dat je geen geld hebt de belangrijkste reden dat je nog niet voor jezelf bent begonnen? Wat je in ieder geval níet moet doen is zitten wachten tot het geld er wel is. Geld is niet iets dat zomaar opeens naar je toe komt. Geld is energie. Geld is het resultaat van jouw beslissing om het te gaan verdienen. Hoe? Door van je passie je werk te maken. Want hoe meer je je droom gaat leven en in lijn bent met wie je bent, hoe makkelijker het wordt om geld te verdienen. Zie het als een opwaartse spiraal. Het duurt misschien even voordat de opwaartse beweging op gang komt, maar vertrouw er op dat het gaat gebeuren en raak niet in paniek als het even duurt voordat je wat gaat verdienen. Karlijn en ik hebben ruim een jaar op een houtje moeten bijten en nog altijd is Holistik geen vetpot. Maar de stijgende lijn is onmiskenbaar. And that keeps going!

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je met de knop hieronder in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

3) You’ve got to be a beginner before you can be anything else

Voor jezelf beginnen kan betekenen dat je iets zult moeten worden dat je nu nog niet bent. Toen Karlijn en ik Holistik in februari 2016 lanceerden stond er voor het eerst in ons leven ‘hoofdredacteur’ op ons visitekaartje. En vanaf dag één zagen we dit als een functie die we niet onder de knie hadden, maar op gegeven wel zouden krijgen. Nu, anderhalf jaar later, gaat er geen dag voorbij of we leren weer iets nieuws. Voor jezelf beginnen is een kwestie van learning by doing. Verwacht niet dat je meteen al functioneert op het niveau van iemand die al jaren bezig is. Reken maar dat Oprah Winfrey hardop moet lachen als ze beelden van haar eerste talkshows terug ziet. En ook wij zitten te gniffelen als we onze allereerste artikelen lezen.

4) Strive for progress, not perfection

Wil je alles perfect doen? Let it go. Ook wij zien wel eens een tikfout over het hoofd. Of kiezen voor een beeld dat achteraf best wel lelijk is. Waar we achter zijn gekomen? Zolang je 80 procent van je werk goed doet, wordt die 20 procent je wel vergeven. Nobody’s perfect. Bovendien weet niemand hoe mooi jij iets in gedachten had. Als het in praktijk iets minder florissant uitpakt, ben jij altijd nog de enige die dat weet ;-).

5) Do the work that feeds your soul, not your ego

De belangrijkste tip hebben we voor het laatst bewaard. Als je voor jezelf begint, doe dan in vredesnaam iets dat je ziel voedt. Ik kan met mijn hand op mijn hart zeggen dat ik elke dag zin heb om met Holistik bezig te zijn. En ik weet dat voor Karlijn precies hetzelfde geldt. We zijn niet bezig met status, beroemd worden of ‘in de juiste kringen verkeren’. En van diva gedrag moeten we al helemaal niks hebben. Karlijn en ik zijn geen haar beter dan jij. We zijn hooguit wat eerder van de duikplank gesprongen en worden steeds iets beter in luisteren naar ons hart. En in dat laatste zit ‘m de clou. Want als je ergens met hart en ziel voor gaat word je er vanzelf goed in en vallen onzekerheden weg. En dat is belangrijk. Want volgens Ron de Kloet, emeritus hoogleraar aan het Leids Universitair Medisch Centrum, zijn mensen die onzeker zijn over hun eigen functioneren vatbaarder voor een burn-out dan mensen die zich zelfverzekerd voelen. Als je in een baan zit die eigenlijk niet bij je past twijfel je meer over je eigen kunnen en ben je bang om fouten te maken. En dat veroorzaakt chronische stress. En als die stress blijft aanhouden, brand je uiteindelijk op. Dus doe jezelf een plezier en luister naar de stem van je hart. Dan zit jij straks bij de laatste 40 procent.

Ontmoet ons tijdens het Happinez festival!

Vind je het leuk om meer te weten te komen over hoe wij Holistik hebben opgezet? En ben je benieuwd hoe je geld kunt verdienen en tegelijkertijd een mooiere plek kunt maken van deze wereld? Kom dan naar het Happinez festival! Op zaterdag 16 september (14.45 – 16.00 uur) en zondag 17 september (16.15 – 16.30 uur) geven wij een Happ-talk over spiritueel geld verdienen. We kijken er naar uit je te ontmoeten!

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je met de knop hieronder in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN