Moe en minder vruchtbaar door je vegan lifestyle? Een orthomoleculair therapeut maakt de balans op…

Food
vegan eten, gezond, b12, d3, omega 3
Karlijn Hoebe

Karlijn Hoebe
16.08.2018

Regelmatig plaatsen we een recept dat 100% plantaardig is, want een vegan lifestyle is hot! Én het past bij de betekenis van holisme: leef met respect voor mens, dier en natuur. Maar elke uitgesproken levensstijl heeft zo zijn voor- én nadelen. Orthomoleculair therapeut Karlijn Hoebe neemt het veganisme onder de loep. 

Moe en minder vruchtbaar door je vegan lifestyle? Een orthomoleculair therapeut maakt de balans op…

Karlijn: Als je ervoor kiest om minder dierlijke producten te gaat eten, dan betekent dit dat je van andere voedingsgroepen meer gaat eten. Als je graag pure voeding oftewel whole foods eet, bestaan de alternatieven uit volle granen, fruit, groenten, bonen, erwten, noten en zaden. Doordat deze voedingsmiddelen in een veganistisch dieet vaak meer voorkomen dan in een dieet met veel dierlijke producten, kan het zijn dat veganisten dagelijks een hogere inname hebben van bepaalde gunstige voedingsstoffen. Een aantal onderzoeken heeft bijvoorbeeld aangetoond dat veganistische voedingspatronen meer vezels, antioxidanten, vitamines, mineralen en gunstige plantenstoffen bevatten. Andere onderzoeken laten zien dat een veganistisch voedingspatroon kan helpen om af te vallen, de bloedsuikerspiegel kan verlagen, de nierfunctie kan verbeteren, meer bescherming kan bieden tegen bepaalde vormen van kanker en de kans op hart- en vaatziekte kan verminderen.

Nadelen veganistisch voedingspatroon

Als je besluit om volledig vegan te gaan eten, neem dan de moeite om een gezond en gebalanceerd voedingspatroon samen te stellen. De kans op tekorten van bepaalde voedingsstoffen is namelijk wel veel groter is bij een veganistisch dieet. Wanneer je niet goed weet hoe dit moet, dan kun je je het beste laten adviseren door een professional. Helaas zie ik in de praktijk steeds vaker cliënten die besloten hebben om geen dierlijke producten meer te eten, maar niet goed weten hoe ze dit op moeten vangen. Hormonale disbalansen en andere verstoorde lichaamsprocessen kunnen het gevolg zijn van een tekort aan nutriënten wat zich kan zich uiten in o.a. vermoeidheidsklachten, een verminderd geheugen, een verminderd concentratievermogen, hoofdpijn en vruchtbaarheidsproblemen. Zelfs als er geen sprake is van klachten, dan betekent dat nog niet dat iemand geen roofbouw aan het plegen is van zijn voorraden. Ook hoor ik steeds vaker cliënten die darmklachten ervaren nadat zij vegan zijn gaat eten. Maar dat hoeft uiteraard niet het geval te zijn. Belangrijk om te onthouden is dat ieder persoon uniek is, waardoor ieder een andere behoefte heeft en anders reageert.

Supplementen ter aanvulling vegan lifestyle

Naast een gezond en gebalanceerd voedingspatroon is het een goed idee om als vegan ondersteunende voedingssupplementen te slikken. Ook hierbij geldt wel weer dat de behoefte en dosering verschillen per persoon.

Vitamine B12
Vitamine B12 is o.a. van belang voor een gezond zenuwstelsel, voldoende aanmaak van energie en voor een goede vruchtbaarheid. Voedingsmiddelen rijk aan vitamine B12 die vaak worden genoemd bij een veganistisch dieet zijn nori, spirulina, chlorella en voedingsgist. Meerdere onderzoeken tonen echter aan een laag vitamine B12 gehalte voornamelijk voorkomt bij vegetariërs en veganisten. Vandaar dat het verstandig is om als veganist extra vitamine B12 te suppleren. Als je vitamine B12 in pilvorm neemt, dan is altijd de cyanocobalamine en/of methylcobalamine vorm aan te raden. Deze vormen worden beter opgenomen dan de andere. Het is goed om te onthouden dat vitamine B12 het beste in kleine hoeveelheden wordt opgenomen. Hoe minder regelmatig je vitamine B12 inneemt, hoe meer je nodig hebt.

Vitamine D3
Vitamine D is een vet oplosbare vitamine die de opname van calcium en fosfor uit je darmen helpt verbeteren. Ook beïnvloedt deze vitamine andere lichaamsprocessen, waaronder je weerstand, je humeur, je geheugen en je spierherstel. Jammer genoeg komt vitamine D in voeding weinig voor en met name in dierlijke producten als vette vis, lever, kaas en eigeel. Naast de kleine hoeveelheid vitamine D in je voeding wordt het ook aangemaakt door blootstelling aan zonlicht. De meeste mensen maken waarschijnlijk voldoende vitamine D aan door 15-20 minuten in de middagzon te verblijven zonder gebruik van zonnebrandcrème. Let op! De zon dient dan wel sterkt te schijnen. Helaas zijn er dan wel weer de bekende effecten van een teveel aan uv-straling aanwezig. Als je te weinig binnenkrijgt door voeding en de zon kun je een vitamine D2 of veganistische vitamine D3 supplement nemen. Sommige onderzoeken tonen aan dat vitamine D3 wel effectiever is in het verhogen van vitamine D in het bloed. Om er zeker van te zijn dat je genoeg vitamine D binnenkrijgt kun je eventueel je bloed laten testen.

Omega-3 vetzuren
Voldoende inname van omega-3 vetzuren is o.a. belangrijk voor de hersenontwikkeling en vermindert de ontstekingsgevoeligheid en de kans op depressie en borstkanker.

Omega-3 vetzuren kunnen worden verdeeld in:
1. Essentiële omega-3 vetzuren: Alfa-linoleenzuur (ALA) is het enige essentiële omega-3 vetzuur, wat betekent dat je dit alleen door voeding kunt binnenkrijgen.
2. Lange keten omega-3 vetzuren: Hieronder vallen eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Ze worden niet beschouwd als essentieel, omdat het lichaam ze kan aanmaken onder invloed van ALA. Plantaardige voeding rijk aan ALA zijn o.a. lijnzaad, chiazaad, walnoten en hennepzaden. EPA en DHA komen voornamelijk voor in dierlijke producten zoals vette vis en visolie. Onderzoeken tonen aan dat de omzetting van ALA naar EPA slechts 5 procent is en de omzetting naar DHA bijna 0 procent. Het blijkt dat veganisten tot 50 procent minder EPA en DHA-concentraties hebben in hun bloed. Dagelijks een EPA en DHA-supplement in de vorm van algenolie is dus zeker aan te bevelen.

Bovenstaand supplementen-advies is zeker niet volledig, maar wellicht wel een idee om mee te starten als je vegan eet of gaat eten. Een verdere behoefte aan andere ondersteunende supplementen hangt af van je voedingspatroon en je gezondheidstoestand.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

Wil je weten welke voeding er wel/niet geschikt voor jou is en welke supplementen ondersteunend werken? Als orthomoleculair therapeut kan Karlijn aan de hand van je klachtenbeeld en eventueel aanvullend laboratoriumonderzoek (ontlastingsonderzoek + voedselintolerantietest) een persoonlijk adviesplan opstellen en je begeleiden in het toepassen ervan. Ze heeft een praktijk voor orthomoleculaire therapie in Amsterdam, maar bied haar diensten ook online aan. Bij een aanvullende zorgverzekering wordt een consult gedeeltelijk vergoed. Je kunt contact met haar opnemen via info@karlijnhoebe.nl of kijk op karlijnhoebe.nl.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link