Dit is waarom je je voeten juist in de herfst niet mag vergeten

Body
voeten, verzorgen, tips herfst
karlijn visser

Karlijn Visser
08.10.2018

De koelere temperaturen die de herfst met zich meebrengt maken dat ook onze voeten goed ingepakt voor de dag komen. Dikke sokken en warme schoenen houden ze op temperatuur maar vragen óók om extra verzorging. Want dat de voetjes regelmatig ‘gelucht’ willen worden is zeker. Wij vroegen pedicure en schoonheidsspecialist Shirani Ramlal om haar 5 beste voet-verzorgings-tips voor de koudere maanden van het jaar. Shirani zit al ruim 14 jaar in het vak en behandelt haar cliënten het liefst op een zo holistisch mogelijke manier. Op dit moment is ze verbonden aan het team van Five City Spa Amsterdam; de net geopende self-care hotspot in hartje Pijp. 

Dit is waarom je je voeten juist in de herfst niet mag vergeten

Nu ook de nazomer haar einde heeft bereikt zullen je voeten vast schreeuwen om special care. Het vele lopen op slippers eist namelijk op een dag zijn tol. Meer eeltvorming vanwege de geringe support die slippers aan je voeten geven ligt op de loer. Vandaar dat extra aandacht voor je voeten geen overbodige luxe is in deze tijd van het jaar.

1. Wel of geen nagellak?

voeten, verzorgen, tips herfstShirani: “Het is prettig om de nagels na de zomer wat rust te gunnen wat betreft het lakken. Ondanks dat je misschien al een goede base-coat gebruikt, zie je bij dames die hun nagels altijd lakken dat ze geel worden en/of dat er witte vlekken op ontstaan. Het laatste is vaak te behandelen met een pedicure treatment waarbij de nagels weer mooi gepolijst worden. Maar gele nagels wegpoetsen is een stuk lastiger en duurt veel langer voordat er weer een mooie witte nagel voor terugkomt. Laat de nagels goed ademen, ondanks dat er tegenwoordig steeds meer vegan nagellakken op de markt komen, is het goed om de nagels hun natuurlijke balans terug te geven. Ook is dit het moment voor degenen met kalknagels, om de voeten te behandelen met een stift, tinctuur of olie die de schimmelnagels kan bestrijden. Dit kan al heel simpel met tea tree olie of witte azijn. Nagels lakken en het gebruik van een tea tree olie / azijn gaat overigens niet samen”.

2. Kloven, barstjes en scheuren

Shirani: “Kloven zijn kleine scheuren of barstjes in de huid op de voeten. Ze doen geen kwaad, maar het kan wel heel pijnlijk zijn omdat de wonden soms zo diep gaan dat het kan gaan bloeden. Het beste om dit te behandelen is écht door het dagelijks aanbrengen van een goede voetencrème en de kloven te laten verzorgen bij een pedicure”.

Five City Spa amsterdam

3. Nagelriemen: wel of niet verwijderen?

Shirani: “De meningen over het wel of niet weghalen van de nagelriemen zijn verdeeld. Doe wat goed voelt, of laat het over aan een pedicure ;-). Heb je niet zoveel nagelriemen, dan is het werken met een bokkenpootje voldoende. Ga je het dan toch weg halen? Dan is er kans op ontstekingen omdat de nagel bloot komt te liggen. Heb je veel nagelriemen of zijn ze hard en droog? Dan is het soms fijn om ze weg te laten halen, maar doe dit alleen met de juiste tools. Wanneer je je nagelriemen niet verzorgt of wegduwt, is de kans groot dat je nagels langzamer gaan groeien. En je nagels kunnen een andere vorm aannemen. Als je je nagelriemen (die uit dode cellen bestaan) naar achteren duwt, zorg dan dat je altijd een nagelriemolie gebruikt. Dat maakt je nagelriemen zachter zodat je makkelijker te werk kunt gaan en ze worden gelijk verzorgd.  Een voetenbadje van tevoren doet ook wonderen en gebruik daarna een bokkenpootje wat speciaal ontwikkeld is voor het naar achteren duwen van de nagelriemen. Wil je het toch weg snijden, gebruik dan een speciaal nagelriemmesje dat er uitziet als een vork met 2 punten en snij het dan voorzichtig weg. Ook met deze techniek kan het fijn zijn om eerst even een nagelriem olie te gebruiken en zorg dat je tools waarmee je werkt schoon zijn en niet zo uit je make-up tas komen”.

4. Eelt: waarom heeft de een er last van en de ander niet?

Shirani: “Eelt is een verdikking van de hoornlaag, de bovenste dode laag huidcellen van de opperhuid. Een beetje eelt is beschermend en kan je beter niet weghalen. Is er te veel eelt, en je haalt het niet weg? Dan kan dat klachten zoals likdoorns veroorzaken. Eelt heeft geen psychische oorzaak. Je ziet juist eerder dat bij lichamelijke ziekten (o.a. bij bepaalde vormen van kanker en het gebruik van chemo) dat de huid juist dun is en helemaal geen eelt heeft wat de voetzool heel gevoelig maakt. Teveel eelt kan liggen aan het hebben van bijvoorbeeld een staand beroep, overgewicht of het dragen van verkeerde schoenen. Aan de plekken waar eeltvorming zit op je voeten kan je goed zien hoe de stand van je voeten is. Een podoloog kan je hierover het best adviseren. Wellicht dat het dragen van steunzolen helpt om eeltvorming te voorkomen.”

5. Voetenbad en het belang van warme voeten

Shirani: “Het is belangrijk om je voeten warm te houden tijdens de koudere maanden. Heb je koude voeten? Dat betekent dat je bloedsomloop niet optimaal functioneert in het bereiken van de uiteinden van je lijf. De afvoer van afvalstoffen is dan niet optimaal, en wie met koude voeten naar bed gaat zal ook niet snel in slaap vallen. Maak je voeten dus blij met een warm voetenbadje. Doe je dit thuis, zorg er dan voor dat de bak of schaal groot genoeg is voor je voeten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een teiltje. Vind je dit niet zo hygiënisch, knip dan een vuilniszak open, leg onderin de teil en vul ‘m dan pas met water. Voeg eerst wat Espsom (zout) met druppels olie toe en vermeng vervolgens met water. Mijn favoriet zijn de pure oliën van Young Living, in het bijzonder Christmas Spirit voor de herfst. Lavendel of Pepermunt zijn ook heerlijk. Het voordeel van een voetenbad is dat je bloedcirculatie gestimuleerd wordt en je lijf en geest ontspannen door het warme water”. Shirani is als schoonheidsspecialiste en pedicure verbonden aan Five City Spa Amsterdam. Kijk voor meer informatie en behandelingen op fivecityspa.com.

Holistik tip: smeren met Margaret Dabbs

voetverzorging, margaret dabbs

Wij smeren en baden het liefst met onze voeten in het Londense holistic voetverzorginsmerk Margaret Dabbs. Tea tree en Emu olie vormen de hoofdingrediënten van haar producten. Heb je weleens een masker voor je voeten overwogen? Een tip voor als je geen officieel voetmasker in huis hebt maar wel een romige voetencrème: breng een dikke laag aan op je voet en doe er een plastic zakje overheen. Vervolgens trek je een paar warme sokken aan en laat het lekker 20 minuten intrekken. Evenuteel kun je de treatment (zonder plastic zakje) zelfs de hele nacht laten zitten. Zo sta je de volgende ochtend op met zachte voeten. Margaret Dabbs, verkrijgbaar via shop.aspadirect.nl

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link