Natuurgeneeskundige therapeut legt uit: met deze voedingsbronnen voed je jouw ziel

Food
zoma, opleiding, holistisch therapeut
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
23.07.2019

Holistisch met je voeding omgaan betekent eten tot je nemen op basis van je intuïtie. Maar ook door je met mensen te omringen die jou energie geven en door van jezelf te weten hoe je met donkere emoties dealt. Simpelweg kun je alle voeding die jouw ziel nodig heeft om gelukkig te zijn opsplitsen in 5 niveaus: fysiek, mentaal, emotioneel, energetisch en spiritueel. Natuurgeneeskundig therapeut Marjolein Berendsen van ZoMa opleidingsinstituut geeft uitleg. En wie weet ben je na het lezen ervan wel zo enthousiast dat je besluit om je in te schrijven voor een opleiding tot Holistisch Therapeut! 

Natuurgeneeskundige therapeut legt uit: met deze 6 voedingsbronnen voed je jouw ziel

zoma, opleiding, holistisch therapeutBekijk je de voeding die je tot je neemt door een holistische bril, dan mag je je bij alles wat je eet afvragen; is dit goed voor mij? En wat voor voeding heb ik nodig om me gezond en gelukkig te voelen? Om antwoord op die vragen te krijgen, is het belangrijk om je eerst te realiseren dat voeding op verschillende niveaus van jouw zijn een uitwerking heeft. Zowel op fysiek-, mentaal-, emotioneel-, energetisch en spiritueel niveau heeft het effect. Al deze verschillende lagen staan in verbinding met elkaar en hebben voeding nodig. Voor een goede gezondheid verlangt jouw ziel dat al deze holistische niveaus op één lijn zitten. Om contact te maken met deze niveaus helpt het om contact te maken met je intuïtieve vermogens zoals voelen, horen, zien, weten, ruiken en proeven.

1. Fysiek

Fysieke voeding staat voor alles wat je eet en drinkt. Als je je intuïtieve vermogens gebruikt om te bepalen welke voeding goed voor je is, gaat het dus niet alleen om proeven en ruiken. Je kunt ook intuïtief voelen wat bij je past, bijvoorbeeld door bij het boodschappen doen je aandacht op het product te vestigen. Wat doet het met je? Voelt het goed om juist dit te nemen? Luister naar je intuïtie: heb je dit nu nodig?

2. Mentaal

Op mentaal niveau voedt je jezelf als het ware met gedachtes die je ontwikkelt door wat er om je heen gebeurt. Als je bedenkt dat negatieve, terugkerende gedachtes je humeur, je belevingswereld en je functioneren kunnen bepalen, is de stap naar positieve gedachtes niet zo’n raar idee. Voed je jezelf met positieve gedachten, dan ben je mentaal gezonder. Ook verdieping in kennis en ervaring is voeding op mentaal niveau. Cognitieve voeding is bijvoorbeeld de literatuur die je leest, maar ook het spiegelen van jezelf aan anderen zorgt voor mentale verdieping.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

3. Emotioneel

Welke voeding je op emotioneel niveau nodig hebt, is voor iedereen verschillend. Terwijl de één behoefte heeft aan een knuffel, kan de ander een massage goed gebruiken. Op welk moment je welke emotionele voeding nodig hebt, kun je intuïtief bepalen. Ben je verdrietig, dan is op dat moment de troostende hand van je geliefde voor jou misschien de beste manier om jezelf emotioneel te voeden. Voel hoe je op verschillende manieren reageert: lichamelijk, geestelijk en energetisch.

4. Energetisch

Op energetisch niveau kun je kijken welke voeding je letterlijk of figuurlijk energie geeft. Vraag jezelf af waar je blij van wordt en kies daarmee de energie die je op dat moment nodig hebt. Omring je met de mensen waar je je goed bij voelt en vermijd ruimtes die je energie negatief beïnvloeden. Als je je voedt met energie die op dat moment goed voor je is, zul je merken dat je energielevel stijgt.

5. Spiritueel

Je zielsniveau is het niveau voor je spiritualiteit. Om antwoord te krijgen op de vraag welke spirituele voeding jij nodig hebt, kijk je diepgaand naar jezelf. Wat is de zingeving van jouw leven? Waarvoor ben je hier op aarde, wat is je doel, wat maakt jou gelukkig? En wat brengt je dit, in het hier en nu?

Verbinden

Wat je eet, hoe je jezelf voedt op welk holistisch niveau dan ook; het hangt dus allemaal met elkaar samen: als je je fysieke voeding aan wilt pakken, dan heeft dat alleen zin als je je voeding op de andere niveaus ook in balans weet te brengen. Denk bijvoorbeeld aan iemand met overgewicht. Je voeding aanpassen is dan stap één, maar als de werkelijke oorzaak van je gewichtsprobleem op mentaal of spiritueel niveau ligt, dan is het risico dat je verzandt in het volgen van diëten, afvallen, aankomen etc. Verbinding is alles, en alles is verbinding. Zorg je goed voor jezelf, dan zorg je voor goede voeding op alle niveaus. Met deze vlog maakt Marjolein het een en ander nog wat duidelijker. Kijk je mee?

Over Marjolein Berendsen

Health Box

Marjolein is natuurgeneeskundig therapeut en founder van ZoMa Opleidingen. De opleiding tot holistisch therapeut is er hier één van; waarin je leert om zelf te leven vanuit je essentie en hoe je dit vanuit licht en liefde door kan geven aan je cliënten. Besluit je om nog voor eind augustus je aan te melden voor deze ZoMa opleiding tot holistisch therapeut? Vermeld dan ‘Holistik’ bij je aanmelding via deze link. Je ontvangt dan deze te gekke Health Box ter waarde van €111 cadeau.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.