Hoe Sophie’s vliegangst uit de lucht kwam vallen

Holy Crap
vliegangst
vliegangst


29.05.2016

Een verdwijning boven de zuid Chineze zee. Een crash in Oekraïne. Een crash in de Alpen. En vorige week wéér een in de Middellandse Zee. Het ene onderzoek is nog niet voorbij of het volgende vliegtuig stort alweer ter aarde.

En ineens heb je vliegangst

Ik heb mezelf wijs gemaakt dat het daarmee te maken heeft. Mijn recentelijk ontwikkelde angst voor vliegen. Te veel krantenkoppen over vliegtuigongelukken. Ik weet het niet, maar sinds ik bij de world press photo tentoonstelling beelden zag van vliegtuigstoelen (inclusief wijlen passagier) in het rampgebied in Oekraïne, stap ik niet meer relaxed een vliegtuig in.

Vliegangst

Onlangs nog was ik een week in Hong Kong. Drie dagen voor mijn terugvlucht crashte het toestel van Egyptair in de Middellandse Zee. Moet je net mij hebben! De rest van de week kon ik aan niets anders denken dan mijn terugvlucht. Op de laatste dag gingen we shoppen en twijfelde ik over de aankoop van een zalig parfum van By Redo. (Bal D’Afrique. Hmmm!) Het spul kostte 980 Hong Kong dollar, omgerekend iets meer dan 100 euro. Ik moet toegeven: na een week rooftop bar hoppen vertoonde de strip van mijn creditcard enige slijtage. Maar, dacht ik, morgen moet ik vliegen en het is zeer aannemelijk dat ik dat niet overleef. En Dan Is Dit Dus Mijn Laatste Dag. Ja. Die kans zit er dik in. Mijn laatste dag op deze aardbol is eigenlijk al aangebroken. Quelle horreur, maar in dat geval maakt een beetje creditcard schuld niet meer uit. “I’ll take it.” Ik weet het. Noem me gek.

Gammel vliegtuig

De volgende dag bij de gate google ik gauw nog even het vliegtuig type. Boeing 747-400. “Bouwjaar 1989” staat er. Wát?! Ik schrik me kapot. Zo oud? Huh? Dat kan toch niet. In paniek kijk ik om me heen. Weten deze mensen hier wel dat ze straks instappen in een oud, versleten, gammel vliegtuig? Rustig Sophie, probeer ik mezelf te kalmeren. Zo’n ding wordt vast extreem goed onderhouden. We hebben het hier toch nota bene over KLM? “Hoe om te gaan met vliegangst” tik ik gauw in op Google. Ik lees over een 2-daagse cursus van stichting Valk, à 975 euro. Pfff… wil ik van dat geld niet liever een retourtje tropics kopen? Dan maar even zweten.

Kalmerende stem

Eenmaal in het vliegtuig stop ik gauw mijn headphones in en luister naar sessie 7 van mijn meditatie app Headspace (die ik overigens iedere meditatie maagd aanraad!). De kalmerende stem helpt en ik adem wat rustiger. Met mijn handen aan mijn armleuning geklampt, knallen we de lucht in en na elf uur op cruising altitude ben ik weer thuis. Godzijdank. Snel even naar Ap voor lekker Westers speltbrood en avocado’s. Of wacht. Misschien even naar de Lidl. Die creditcard rekening krijg ik straks nog wél voorgeschoteld.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Dr. Hauschka Winactie
Laat hieronder je gegevens achter om kans te maken op één van de 350 producten!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link