Vipassana: 10 jaar wijzer in 10 dagen?

Heart + Soul
vipassana, Dennis Roelofsen, 10 jaar wijzer in 10 dagen
karlijn visser

Karlijn Visser
29.08.2016

In 10 dagen tijd heeft Dennis Roelofsen maar liefst voor 10 jaar aan wijsheid opgedaan. Hoe? Door 10 dagen lang zijn mond te houden, geen oogcontact te maken, stil te blijven zitten en nutteloze lelijke gedachten vaarwel te zeggen. Dit is wat 10 dagen Vipassana meditatie hem opleverde. 

Vipassana: 10 jaar wijzer in 10 dagen?

dennis roelofsen meditatie vipassana‘Als ik het aan mensen in mijn omgeving uitleg, reageert vrijwel iedereen hetzelfde: “Holy shit, je bent niet goed wijs.” Toegegeven de 10-daagse Vipassana is hardcore. Niet praten, niet communiceren, geen fysiek contact en geen oogcontact, iedere ochtend om 4 uur opstaan en 8 uur per dag mediteren. Het lijkt extreem en dat is het ook. Maar het schept ook de perfecte voorwaarden voor volledige overgave, introspectie en eerlijkheid.

De techniek

De Vipassana techniek neemt je stapsgewijs mee naar de diepere lagen van je mind en leert je de ware aard van het lijden te ervaren en begrijpen. Ken je het, dat je ouders je jarenlang iets proberen te leren, maar dat je het pas leert als je op je bek gaat? Als je het zelf echt ervaart? Dat heb ik dus met Vipassana. Ik had dit nooit uit een boekje kunnen leren. Door de opbouw van de techniek en volledige introspectie heb ik echt ervaren hoe zeer mijn eigen pijnen ontstaan vanuit mijn eigen mind. De 10-daagse cursus bestaat uit 3 stappen: Sila (moraliteit) leidt naar Samadhi (concentratie) wat weer leidt tot Panna (wijsheid). Samen vormen zij “The Noble Eightfold Path zoals Buddha dat ontwikkelde.

The Noble Eightfold Path

Panna
1) Right Understanding
2) Right Intention

Sila
3) Right Speech
4) Right Action
5) Right Livelihood

Samadhi
6) Right Effort
7) Right Mindfulness
8) Right Concentration

Mijn vijf wijze lessen 

Dit is mijn persoonlijke ervaring. Iedereen zal iets anders uit halen. Toch ben ik er van overtuigd dat de werking van de mind en de Vipassana techniek iets universeels is.

1) Het menselijk lijden
Door dit pad te bestuderen en beoefenen, leer je jezelf vrij te maken van je ego en de oorzaak van het menselijk lijden: onwetendheid, verlangens en woede. Stel dat je 8 uur per dag op een meditatiekussentje zit, ervaar je naast een veelvoud aan gedachten ook fysieke pijn. Ik heb letterlijk de connectie gevoeld tussen mind en body. Doordat ik met een gevoel van verlangen naar het verdwijnen van de pijn keek, werd de pijn erger. Toen ik met woede naar de pijn keek, guess what, werd deze erger. Pas toen ik weer objectief en liefdevol werd, verdween de pijn als sneeuw voor de zon.

2) Heldere gedachten
Als je dag in dag uit in meditatie zit, worden gedachten super helder. Ik herkende patronen waarvan het overgrote deel negatief of nutteloos was. Ik kwam er bijvoorbeeld achter dat ik constant alles op vorm beoordeel. Als concept ontwikkelaar niet gek natuurlijk, maar het ging mijn geluk in de weg staan. Eén van mijn gedachten: “Oh kijk, wat een dikzak” tot lukrake vooroordelen “Hij heeft puistjes en draagt een bril, dan zal het wel een enorme computer-nerd zijn.” Onaardig, heel confronterend en verhelderend.

3) Lichtheid
Ik vond het bijzonder hoe gemakkelijk ik deze nutteloze en negatieve patronen kon oplossen toen ik me er eenmaal ultra bewust van was. Dit leverde direct een enorme lichtheid op waarmee ik ruimte maakte voor nieuwe inspiratie en nu beter in contact sta met mijn innerlijke stem.

4) Ego-check
Tijdens de wandelingen tussen de meditaties door ontstond bij mij een helder beeld van waar mijn ego dominant is en keuzes maakt en wanneer ik zelf iets écht wil. Gedurende de 10-daagse smolt het ego deels voor mijn ogen weg en besefte ik waar mijn struggles al die jaren vandaan kwamen. Pure zelf-therapie uiteindelijk. Priceless!

5) Onverstoorbaarheid
Als laatste iets heel aards: vanaf de helft van de 10-daagse wordt je geacht drie keer per dag 1 uur in volledige stilte te mediteren zonder te bewegen. In het begin doet dit pijn en vraagt het om een grote vastberadenheid. Ik heb echter ervaren dat de kalmte van de mind en de onverstoorbaarheid als tool vele malen sterker zijn dan vastberadenheid. Wanneer niets je mind kan verstoren, voelt 60 minuten mediteren gelijk aan 10 minuten. Wanneer niets je mind kan verstoren, kan niets je geluk verstoren.

Iets voor jou?

Vind je een 10-daagse Vipassana nog wat te heftig en zou je meditatie en yoga graag combineren tijdens een paar dagen in de Nederlandse natuur? Dan is dit retreat, georganiseerd door de ClearheadClub en The Wholemaking, van 16 tot 18 september wellicht het proberen waard. Vanaf €295. thewholemaking.com

Over de schrijver

Afgelopen 15 jaar hielp Dennis Roelofsen als merkenbouwer consumenten en merken te groeien in Europa en China. Toen hij voor twee jaar naar Shanghai verhuisde voor een uitdagend project kwamen zijn mentale rust en fysieke gezondheid in het gedrang. Hij moest zich als enige buitenlander zien te redden tussen 1.500 locals. Yoga en meditatie gaven hem de tools om het aan te kunnen. Tegenwoordig is hij co-founder van de ClearheadClub: een yoga-, en meditatieschool voor het bedrijfsleven. Naast meditatielessen bij verschillende yoga-, en sportscholen, organiseert hij weekend-retreats (yoga+meditatie) en geeft hij regelmatig de workshop “Meditation For Achievers” waarin deelnemers hun eigen meditatie challenge vormgeven.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link