Verschillende verlangens binnen je relatie, hoe ga je daar mee om?

Heart + Soul
verlangens relatie

Sinds twintig jaar begeleidt Toña Wong Chung mensen in haar praktijk Healing Space. Vooral op het gebied van liefde en seksualiteit. Voor Holistik schrijft Toña over delicate onderwerpen die zich niet lenen voor een luchtig kletspraatje. Deze keer: verschillende verlangens…

Verschillende verlangens binnen je relatie, hoe ga je daar mee om?

Binnen relaties kom je soms dingen tegen die je niet begrijpt van je partner of die je ronduit kwetsen. Dit kan variëren van een geliefde die alleen een reis wil maken tot de wens om seks te hebben met de wulpse buurvrouw. Dit zijn de meest complexe zaken binnen een liefdesrelatie. Het is bijna onvermijdelijk om niet in negatieve gedachten te schieten: ‘Onze relatie is niet goed. Je bent niet tevreden met mij. Ik voldoe niet. Ik kan niet geven wat jij wilt. Ik ben niet goed genoeg’. Dat jouw geliefde behoefte heeft aan nieuwe impulsen hoeft echter niet te betekenen dat jullie relatie niet goed zit. Ik zal je uitleggen waarom.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

Verschillende verlangens

Ten eerste is het belangrijk om je te realiseren dat een liefdesrelatie de meest complexe relatievorm is die er bestaat. Het is zelden zo dat twee mensen altijd aan precies hetzelfde en in dezelfde hoeveelheid behoefte hebben. Als je je relatie ingewikkeld vindt, is dit dus geen schande en het wil ook niet zeggen dat je relatie niet goed is. Onze eigen ontwikkeling vraagt doorlopend om specifieke ervaringen die we zelf vaak pas later kunnen relativeren en eventueel begrijpen.

Synchroon

Tegelijkertijd maakt je geliefde ook een eigen ontwikkeling door die ook weer vraagstukken oproept. Het is prachtig als jullie zo synchroon lopen dat jullie elkaars proces kunnen begrijpen, maar dat gebeurt lang niet altijd. Stel dat de één bijvoorbeeld verliefd wordt op een ander, dan is het zelden zo dat de andere geliefde ook verliefd is en daardoor begrip kan opbrengen voor de situatie. De vraag die rijst is of je moet toegeven aan je verlangens, zelfs als je geliefde ze niet begrijpt of goedkeurt. Of is het juist beter om je wilskracht in de zetten in de hoop dat sterkte gevoelens weer voorbij gaan? Het vergt hoe dan ook behoorlijk wat training om dicht bij elkaar te blijven in dit soort emotionele stormen.

Van negatief naar positief

Een oefening die je altijd kunt doen om de intimiteit te borgen is om je eigen negatieve gedachten telkens om te draaien naar positief en krachtig. Dus in plaats van de negatieve zinnen uit de eerste alinea ’Onze relatie is niet goed. Ik voldoe niet. Ik kan niet geven wat jij wilt. Ik ben niet goed genoeg’ draai je deze om in ‘We hebben een fijne relatie. Mijn geliefde is vrij om zijn/haar eigen pad te volgen. Als ik mijn geliefde vrij laat voelt hij/zij zich gelukkiger, ook in de relatie met mij.’ En als jij degene bent die  behoefte heeft aan een avontuur waar je geliefde niet achter staat, stel jezelf dan ook gerust met de gedachte dat dit niet per se aan de relatie hoeft te liggen en geef jezelf de tijd om uit te zoeken waar het voor jou om draait.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link