Wetenschappers leggen uit: zo blijft je relatie leuk als de eerste verliefdheid voorbij is

Heart + Soul
verliefdheid voorbij

De eerste paar jaar is een relatie vaak easy sailing. Maar hoe houd je het leuk op de lange termijn? Volgens Daniel Goleman, auteur van de bestseller Social Intelligence, bestaat er een succesformule die aan de basis van elke relatie zou moeten liggen.

Hoe houd ik mijn relatie leuk?

Elke relatie heeft een eigen dynamiek. Wat voor de één werkt, pakt voor de ander helemaal verkeerd uit. Toch denkt de Franse filosoof Alain de Botton dat er in de liefde bepaalde vaardigheden zijn die je onder de knie kunt krijgen. In zijn boek Weg van Liefde onderzoekt hij wat er precies gebeurt als twee mensen verliefd worden, wat er voor nodig is om de liefde te behouden en waarom het vaak toch mis gaat. Zijn conclusie? Langdurige liefde is vooral een vaardigheid die wij ons langzaam en met de nodige moeite eigen maken.

Veilige haven

Ook Daniel Goleman – auteur van de bestseller Social Intelligence – denkt dat er meer nodig is dan alleen aantrekkingskracht om een relatie gezond te houden. Wat volgens hem cruciaal is, is dat beide partners bereid zijn om op 2 manieren voor elkaar te zorgen: “Caregiving between romantic partners comes in two main forms: providing a secure base where a partner can feel protected and offering a safe haven from which that partner can take on the world.” Maar waarom is die veilige basis dan zo belangrijk? De Britse psychoanalist John Bowlby deed een onderzoek onder 116 stellen om een antwoord te krijgen op deze vraag. Wat bleek? Hoe veiliger je home base voelt, hoe makkelijker het is om levensdoelen na te jagen en alles uit het leven te halen. Zo durfde ik zelf na 20 (!) jaar eindelijk weer alleen in een auto te stappen. Mijn vriend Sebastiaan heeft me aangespoord om mijn rijangst te overwinnen.  Toen ik vorig jaar all by myself op de Duitse snelweg reed realiseerde ik me dat Sebastiaan mij de veilige haven had geboden van waaruit ik kon uitvaren.

Leuke momenten delen

relatie leuk houdenMaar met het creëren van een veilige basis ben je er nog niet. Om je relatie ook op de lange termijn leuk te houden is het belangrijk om zoveel mogelijk leuke momenten te delen en te leren om blij te zijn voor elkaar. Volgens de Amerikaanse psycholoog John Gotmann heb je daarmee een super simpele, maar mega effectieve succesformule in handen. Uit alle onderzoeken die deze pionieer op het gebied van emoties in lange relaties heeft gedaan blijkt dat je als stel 5 x meer prettige momenten deelt dan toxic moments de kans groot is dat je relatie een leven lang stand houdt. De kunst is om die prettige momenten bewust te creëren. Zo vinden Sebastiaan en ik het heerlijk om in het weekend buiten de deur te ontbijten, met z’n tweeën naar een festival te gaan of nieuwe steden te ontdekken. Zolang je samen de slingers blijft ophangen, blijft het leven een feestje. Ook als je al wat langer samen bent.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link