Godin, heks en verleidster: lieve vrouw, je bent het allemaal

Heart + Soul
vrouwelijke archetypen

Vraag je je wel eens af of er meer in het leven zit? Misschien heb je behoefte aan meer levendigheid of een connectie met het hogere? Sta dan eens stil bij de godin, de heks en de verleidster. Je bent ze namelijk allemaal. Zodra je deze drie archetypen met elkaar in harmonie brengt gaat er een wereld voor je open…

Godin, heks en verleidster: lieve vrouw, je bent het allemaal

De archetypische vrouwbeelden godin, heks en verleidster staan nauwer in verband met elkaar dan je misschien op het eerste gezicht denkt. Als vrouw dragen we deze archetypen alle drie in ons. Hoe meer we in staat zijn om deze beelden te herkennen en te omarmen in onszelf, hoe meer de gewone, heilige en sensuele momenten samenvloeien en ons leven kleur en betekenis geven.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

Godin en de verleidster

De Godin bewaakt het hoogste principe in jou, datgene waarvoor je naar de aarde gekomen bent. Als de Godin in jou wakker is, voel je dat wat je doet verbonden is met een groter geheel en ervaar je zingeving in je bestaan. In oude culturen zien we dat alle godinnen ook goden naast zich hebben. Isis heeft Osiris (Egypte) en Shakti heeft Shiva (India). Het lijkt dat alleen de god van het Christendom niet getrouwd is. Misschien is dat wel de reden dat we niet geneigd zijn om goed te kijken naar alle kwaliteiten van het vrouwelijke en velen er ook zo weinig van begrijpen. De verleidster stelt zich zonder schaamte welwillend op ten aanzien van het bevredigen van lichamelijke verlangens. Hiermee zorgt ze voor een sterke lichamelijke vitaliteit wat zelfvertrouwen geeft. Als de verleidster in jou actief is, dan ben je opgewassen tegen angst en stress en voel je levendigheid en passie in je activiteiten. De Priesteres (ofwel de heks) bemiddelt tussen de verleidster en de Heilige. Zij voelt aan welk deel gevoed moet worden om jouw bestaan zuiver en gezond te houden en heeft daar ook de praktische middelen voor om dat te doen.

Vrouwelijk leiderschap in de oudheid

Voor het ontstaan van het Christendom waren er de Pagans: mensen die leefden volgens de wetten van de natuur. Heel bewust volgden zij de seizoenen en hadden respect voor Moeder Aarde. Het waren destijds de vrouwen die de leiding op zich namen als het ging om het genezen van zieken of keuzes maken voor de stam. De vrouwen werden gezien als belichaming van moeder Aarde en konden daardoor het beste optreden in haar naam om haar tevreden te houden. De gunsten van de aarde, het klimaat en de voeding, waren van levensbelang. Toen het Christendom in opkomst was, werden de Pagans ‘heidenen’ genoemd en werden de priesteressen niet lang daarna als heksen beschouwd, voorheen dus de speciaal uitverkoren vrouwen om hun stam te dienen. Het bewaken van de lijn tussen het aardse en het goddelijke werd een aangelegenheid die alleen nog door de daar toe opgeleide dienaars (enkel mannen) van het Christendom uitgevoerd mochten worden, met behulp van een reeks ingewikkelde protocollen. De heks die haar tuin in loopt om kruiden te verzamelen om een zieke te genezen of een ritueel voorbereid om een visioen te ontvangen, werd verbannen. En daarmee hebben de verleidster en de godin een afstand tot elkaar gekregen die er voor die tijd nooit was.

Liefde als heilige graal

Interessant vind ik het ook om na te denken over de zogenaamde tempelpriesteressen, bijvoorbeeld uit de orde van Isis. Zij bedreven de liefde met bezoekers van de tempel als onderdeel van hun heilige taken en hielpen op die manier de samenleving gezond te houden. In hen was er geen enkel conflict of afstand tussen de godin, de heks en de verleidster of hoer. In de tijd waarin we nu leven is ‘hoer’ een scheldwoord en staan we er ver vandaan om haar taken ‘heilig’ te verklaren. Wat nog erger is, is dat veel vrouwen elkaar onderling ook voor hoer uitmaken. Wat mij betreft zou het een compliment mogen zijn als dit deel van jou vrij naar buiten durft te komen. De laatste statistieken zijn dat één op de drie vrouwen niet klaarkomt. Durex gebruikt dit gegeven voor reclamedoeleinden voor de modernste glijmiddelen. Ik denk zelf dat daar de oplossing niet ligt, maar veel meer in hoe we ons verhouden tot de verschillende delen van onszelf en of we ze allemaal de juiste plek kunnen geven.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link